Na je examens eindelijk vrijheid? Dit kun je ermee doen

min. lezen
Wat te doen na je examens?

Het is zover: na weken (of maanden) voorbereiding, examenstress en doorgehaalde nachten ben je klaar: het grote wachten op de uitslag is begonnen. Maar wat nu? Om te voorkomen dat je na je examenperiode in een zwart gat belandt, geven wij je in deze blog inspiratie om de komende maanden door te komen.

Misschien wil je eerst even helemaal niets doen. Of je zit zo in de flow van vroeg opstaan en productief zijn dat je iets anders moet vinden om je energie in kwijt te kunnen. Sporten, een hobby of een baantje zijn dan mogelijkheden om je op te focussen. Of je trekt de wijde wereld in, dat kan namelijk gewoon weer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Chillen met die billen!

Een leuke periode staat voor de deur. Examenfeestjes, vrije tijd en (hopelijk) goed weer. Je hebt lange tijd onder stress gestaan, dus beloon jezelf de komende tijd vooral. Slaap uit (wat was dat ook alweer?), ga met je vrienden iets leuks doen, kijk de Netflix-series of films die je hebt moeten missen, knuffel de hond van je ouders of neem een avocado-gezichtsmasker met van die komkommerschijfjes op je ogen. Je snapt het: nu ga je eerst even lekker jezelf op de eerste plaats zetten. Chillen met die billen, dus.

Neem een zomerbaantje

Het grote niets doen gaat de meeste mensen na een tijdje ook vervelen. Zeker als je lange tijd ergens naartoe gewerkt hebt, kun je jezelf op een gegeven moment een beetje nutteloos gaan voelen. Tijd voor een zomerbaantje, misschien? Je hebt geluk: er is zo’n beetje overal een schreeuwend tekort aan personeel. In de horeca of in een winkel kun je zo terecht. Zo leer je nieuwe mensen kennen, en ga je direct met wat extra poen, pecunia of doekoe je studententijd in. Hoef je (in ieder geval de eerste drie maanden) geen dieet van instant noodles en pasta pesto te volgen.

Start je eigen business

Een variant op het zoeken van een baantje is het starten van je eigen onderneming. Misschien loop je al jaren met een geweldig idee waar je graag geld mee wil verdienen. Of heb je tijdens het afdwalen in je examenperiode een eureka-moment van jewelste gehad. Nu heb je tijd om het uit te zoeken en eventueel op te zetten. Wat houdt je tegen? Of denk je dat Elon Musk zijn ideeën uitstelde?

Trek de wijde wereld in… met de trein!

Misschien heb je al een reis gepland, naar Chersonissos, Albufeira of dichter bij huis naar Vliebiza of camping Puin en Zand in Renesse. Tof natuurlijk, maar wist je dat je als jongere ook heel goedkoop met de trein door Europa kan reizen? Het heet Interrail, en er doen in totaal 33 landen aan mee. Laat de verschillende landschappen aan je voorbijzoeven terwijl je kennismaakt met de verschillende landen en culturen die ons continent rijk is. Uiteraard kun je dit ook binnen Nederland doen. Ben je nog nooit in Maastricht, Amsterdam of Lutjebroek geweest? Tijd om op pad te gaan en nieuwe plekken te ontdekken.

Bezoek je toekomstige studentenstad

Heb je eenmaal een studie gekozen en ga je na de zomervakantie vol frisse energie aan een nieuwe studie beginnen? Dan is het leuk om eens een bezoekje te brengen aan je toekomstige studentenstad. Ook als je (nog) niet op kamers gaat ga je hier aardig wat tijd doorbrengen, dus is het wel zo fijn om even rond te kijken.

Wel is het zo dat veel studentensteden in de zomerperiode wat rustiger zijn dan wanneer alle studentjes weer teruggekeerd zijn. Maar uiteraard zijn de gezellige kroegen en restaurantjes wel gewoon open. Een beetje praktijkonderzoek naar je nieuwe plek kan dus zeker geen kwaad.

Probeer iets nieuws

Nu je opeens genoeg tijd voor jezelf hebt, kun je ook iets gaan doen wat je altijd al wilde doen. Van een nieuwe extreme sport uitproberen, tot eindelijk beginnen met die cursus snelbreien. Als het je ontspanning biedt, moet je het vooral doen. Verwen jezelf de komende tijd een beetje, je hebt het verdiend!

Je post-examenperiode is er eentje van ontstressen, leuke dingen doen met vrienden en jezelf rustig voorbereiden op een nieuwe periode in je leven. Even geen studeerstress maar puur genieten. Wij wensen je veel plezier de komende tijd!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.