Ondernemen naast je studie: verdien geld met wat jij leuk vindt

min. lezen
Ondernemen tijdens studeren

Studeren is duur, en van ome Duo word je ook niet echt rijk. Wat doe je dan als student om je bankrekening toch een beetje te spekken? Veel studenten nemen een bijbaantje, maar je kunt ook gaan ondernemen naast je studie. In deze blog lees je hoe jij je eigen zaak als student begint.

Ondernemen kan je leren

Misschien denk je dat ondernemen naast je studie lastig is, of een hoop administratieve rompslomp met zich meebrengt. Maar eigenlijk valt dat reuze mee. Alles kan je leren, dus ook ondernemen. Je moet er wel wat energie in stoppen, maar als je het allemaal eenmaal doorhebt is het runnen van een eigen zaak niet eens zo lastig.

Verdien geld met wat je leuk vindt

Waar ben jij goed in? Bouw jij wel eens een website, kijk je graag scripties na of kun je foutloze vertalingen aanbieden? Of misschien ben je handig en repareer je oude meubels die je via Marktplaats op de kop tikt. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een markt voor. Tijd om te gaan ondernemen! 

Het leuke van ondernemen is dat jij bepaalt: je verdient geld met datgene wat je echt graag doet en waar je goed in bent. Geweldig toch?

Hoe begin je een eigen zaak?

Het starten van een onderneming is zo gepiept, en begint vaak met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De meeste studentondernemers zullen zich als zelfstandig ondernemer (ZZP’er) inschrijven, maar je kunt ook voor een andere optie kiezen, zoals een B.V. (besloten vennootschap) of N.V. (naamloze vennootschap). Deze verschillende opties worden rechtsvormen genoemd.

Let op: voor verschillende rechtsvormen gelden verschillende voorwaarden, vooral op het gebied van persoonlijke aansprakelijkheid bij faillissement en belastingplicht. Laat je goed adviseren voordat je een keuze maakt. Omdat de meeste studenten voor een eenmanszaak (ZZP) kiezen, zullen we in deze blog vooral hierop ingaan.

kvk side info
KVK Check hier de voorwaarden van de KVK

Op de Kamer van Koophandel vind je meer over hoe je ondernemer wordt.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel of (nog even) niet?

Het is zover: je begint je allereerste eigen onderneming! Maar voordat de money binnen gaat stromen, zijn er een paar dingen die je moet beslissen. Als ZZP’er kun je je heel gemakkelijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat kost eenmalig 50 euro. Maar vanaf dat moment ga je wel een aantal verplichtingen aan. Zo moet je ieder kwartaal btw (belasting toegevoegde waarde) afdragen. Maar geen paniek: dit bedrag reken je gewoon door en zet je iedere maand apart. Ook moet je een administratie van je kosten en uitgaven bijhouden. 

Verwacht je nog niet heel veel inkomsten uit je eigen onderneming? Dan kun je misschien beter even wachten met inschrijven bij de KvK. Dit heeft ermee te maken of je voor de belastingdienst als ondernemer gezien wordt of niet. Maak je een winst van ongeveer 1000 euro per jaar of minder? Dan hoef je je nog niet in te schrijven bij de KvK, nog geen btw te rekenen en heb je dus ook geen bewaarplicht. Dit artikel geeft een goede uitleg hierover.

Ondernemen en studeren combineren

Het is natuurlijk geweldig als je zaak goed draait, maar helaas kan dit ten koste gaan van je studie. Gelukkig zijn daar oplossingen voor te vinden. Steeds meer mbo’s, hbo’s en universiteiten hebben speciale programma’s voor studentondernemers. Soms kun je zelfs stage lopen bij je eigen bedrijf of een onderzoek over je eigen onderneming schrijven. Uiteraard zijn hier wel regels aan verbonden. Neem hiervoor contact op met je studieloopbaanbegeleider, die kan je ongetwijfeld doorverwijzen naar de juiste mensen. 

Kortom: ondernemen naast je studie is leerzaam én superleuk. Jij bepaalt wat je doet, hoeveel je werkt en wat je daarvoor betaald krijgt. Super toch? Natuurlijk zul je hier en daar wat uitdagingen tegenkomen, dus daarom nog een paar tips zodat jij snel kunt beginnen met geld verdienen:

like-a-boss
www.deondernemer.nl Inspiratie nodig?

Check hier de beste studentondernemers van Nederland.

Tips

Waar moet je op letten als je wilt gaan ondernemen?

  • Houd je administratie goed bij, probeer facturen en uitgaven zowel digitaal als op papier te bewaren;
  • Lees je goed in of laat je goed adviseren over belastingvoordelen en aftrekposten. Zo kun je veel geld besparen! 
  • Denk er over na (zeker in het begin), om een boekhouder in te schakelen voor het betalen van je belasting, of misschien een familielid of vriend die daar veel van weet;
  • Betaal je belastingaanslagen altijd op tijd om boetes van de belastingdienst te voorkomen.

Zoals veel dingen is ondernemen een kwestie van doen, durven en af en toe jezelf tegenkomen. Maar wanneer je jezelf goed verdiept in je verplichtingen als ondernemer, is ondernemen naast je studie een prachtige en leerzame manier om je eigen geld te verdienen met datgene wat jij leuk vindt! Beter kan eigenlijk niet, toch?

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.