Wat eten we vandaag? 5 studentenmaaltijden op een rij

min. lezen
Wat eten we vandaag?

Zo eet je als student toch 'n beetje lekker

Alvast 5 maaltijden waar jij mee aan de 'bak' kunt:
  1. Pasta pesto
  2. Wraps
  3. Woknoedels
  4. Stamppot: Hutspot
  5. Pizza

Zelf koken… hoe doe je dat? Geen zorgen, in deze ‘even chill’ rubriek zetten we iedere maand een top vijf van simpele en goedkope studentenmaaltijden op een rij. Zo word jij in no time een echte keukenprins(es)!

Dit moet je sowieso in je kast hebben

Voordat we bij de recepten aankomen, is er nog iets belangrijks. Er zijn namelijk een aantal dingen die je gewoon in je studentenhuis moet hebben om een beetje lekker te koken. 

  • Olie Dit mag olijfolie zijn, maar dat is vrij prijzig. Kijk daarom eens naar zonnebloemolie.
  • Peper Dit is megabelangrijk als je wilt dat je eten een beetje smaakt. Gewoon kopen, want het gaat lang mee.
  • Zout Hetzelfde verhaal als bij de peper. 
  • Knoflook Of het nou om de Franse, Italiaanse, Afrikaanse of Aziatische keuken gaat: bijna overal wordt knoflook gebruikt. 
  • Ui Ui maakt gerechten vaak zoveel lekkerder. En ook hier geldt: in bijna elke internationale keuken worden uien gebruikt.

1. Pasta Pesto

Dit is een all-time studentenklassieker. Meer studentikoos wordt het waarschijnlijk niet. En het is super easy! Het enige wat je nodig hebt: 

  • Penne – voor de dummies: dat is een pastasoort in de vorm van, je raadt het al, een pen. Hij is hol dus kan de saus er lekker inkruipen. 
  • Groene pesto 
  • Peper
  • Zout
  • Olie

Dit is waarschijnlijk het makkelijkste ooit: Het is echt letterlijk pasta koken - om te zien hoe lang ze moeten, check ff de verpakking (je wilt dit echt niet tot snot koken) - afgieten, pesto zout en peper erbij! KLAAR! Een kind kan de was doen.

Voor de echte keukentoppers

Klik hier om je gerecht michelinwaardig te maken

Extra toevoegen:

  • Cherrytomaatje
  • Rucola
  • Kipfilet
  • Uitje
  • Knoflook

Doe wat olie in de pan. Snipper de uitjes. Gooi die in de pan wanneer de olie warm is. Als je uitjes lichtbruin worden, doe dan de fijngesneden knoflook erbij. Kort daarna voeg je de gesneden kip toe en bak je het gaar. Doe er nog wat peper en zout bij voor extra smaak. Tegelijkertijd kook je de pasta. Als dit allemaal klaar is, giet je de pasta af, roer je de pesto en de kip erdoor. Snij je de tomaatjes in kwartjes. Die doe je er als laatste op met de rucola (topping, heet dat).

LET OP: zo wordt je gerecht wel wat duurder. Doe dit dus als je ouders een keer langs komen, of als je indruk wilt maken op je date.

2. Wraps

Hola amigos, Mexicaanse wraps zijn lekker – en makkelijk! Wat je nodig hebt:

  • Wraps 
  • Mexicaanse Kruidenmix
  • Gehakt
  • Zak gesneden groenten
  • Geraspte kaas
  • Creme fraiche

Dit-is-lekker. Wraps knal je in de magnetron. Het gehakt rul je in de pan met wat olie. Als dat gaar is, doe je de groenten en de kruiden erbij (op het pakje lees je wat je precies moet doen). Meer is het niet!

Voor de echte keukentoppers

Geef je gerecht wat extra spice

Extra toevoegen:

  • Uitje
  • Knoflook
  • Sla
  • Tabasco
  • Mais (uit blik)
  • Geraspte kaas

Dit maakt het gerecht niet moeilijker, maar wel nog lekkerder! Het uitje en knoflook gaan eerst in de pan, dat fruit je aan (als het mooi glazig is, is het klaar). Doe vervolgens het gehakt erbij. Dat rul je (dus tot kleine stukjes roeren in de pan). Als het gehakt bijna helemaal gaar is, doe je de groenten, de kruidenmix en de tabasco (als je durft) erbij. Ondertussen doe je de wraps in de magnetron. Als alles gaar is, leg je eerst de sla op de wrap (wel even snijden), daarna doe je het gehakt erop. En als klap op de vuurpijl: de geraspte kaas.

 

3. Woknoedels

Nog zo’n pareltje: woknoedels. Dit is niet alleen snel en makkelijk, het bevat ook nog eens de meeste groenten. Wat heb je nodig? Heel simpel:

  • Woknoedels (joh, echt?)
  • Wokgroenten. Er zijn verschillende soorten zakjes. Probeer ze allemaal!
  • Kipfilet
  • Teriyakisaus

Zet een pan met water op. Doe de noedels in een pan om te koken. Check ff op de verpakking hoe lang die moeten. Dan pak je nog een pan en zet je die op het vuur met wat olie erin. Als de olie heet is, doe je de gesneden kip in de pan (tip: tijdens het bakken doe je er wat peper en zout bij, is lekker). Als de kip gaar is voeg je de groenten toe. Wanneer dat ook gaar is (in het geval van groente niet snotgaar, maar beetgaar). Doe je de noedels erbij.

4. Stamppot: hutspot

Dit gerecht is oer-Hollands. Makkelijk, snel en vult goed. Wat heb je nodig?

  • Winterpenen
  • Ui
  • Aardappels
  • Als je wil: (vega)worst of speklapjes

Zet een pan met water op. Schil (of niet) de aardappelen en snij ze in stukjes. Snij ook de winterpeen en de ui in stukjes. Ff opletten: bij de uit moet je wel het bruine schilletje eraf halen 😉. Zet alles op het vuur en gooi er wat peper en zout bij. Wanneer het gaar is giet je het af en stamp je de boel tot een stamppot.

Tip: bewaar een klein beetje kookvocht en voeg dat toe aan de hutspot, zo wordt het minder droog. Je kan er ook wat roomboter en/of melk bij doen, dat maakt het lekker smeuïg.

5. Voor de echte luiwammesen: Diepvriespizza

Er zit altijd wel een dag tussen waarop je echt niet wilt koken. Diepvriespizza is dan echt een uitkomst. Je doet het in de oven (wel even het plastic eraf halen..) en een paar minuten later komt er gewoon een gare pizza uit! Makkelijker wordt het niet. Het enige waar je nog naar moet kijken is: welke wil je en welk merk. 

Volgende maand komen we met nog meer recepten! Eens kijken of we het culinaire niveau dan wat op kunnen krikken.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.