WilWeg-ambassadeur Pim deed een studie in het buitenland

min. lezen
WilWeg-Pim

Pim studeerde één jaar in de VS en dankzij WilWeg werd hij een stuk wijzer over een studie in het buitenland. Lees hier over wat WilWeg voor jou kan doen en over Pim’s ervaring!

WilWeg is een portaal voor iedereen die interesse heeft om naar het buitenland te gaan, en geen organisatie die actief reizen boekt. Ella Put werkt als communicatiemedewerker voor WilWeg en legt uit hoe het in zijn werk gaat. “Wij zijn een landelijk informatiepunt voor iedereen die meer wil weten over een studie in het buitenland, stages of een tussenjaar in het buitenland. We bieden zowel online als offline gratis betrouwbare informatie aan.”

Gratis toegankelijke informatie, zowel online als offline

Maar wat is er dan allemaal precies te vinden op WilWeg.nl? “Dat varieert heel erg, legt Ella uit. “Er staan praktische zaken op, zoals informatie over studiebeurzen en hoe je je verzekering in het buitenland regelt. Maar er is ook informatie te vinden van studenten die in het buitenland zijn geweest: gedeelde ervaringen dus. Daarnaast staat op onze website ook nog de informatie over beurzen en evenementen waar wij te vinden zijn; dat is het offline gedeelte.”

wilweg
WilWeg.nl WilWeg

Check wat WilWeg voor jou kan betekenen!

WilWeg biedt zowel online als offline gratis toegankelijke informatie aan

Ella Put, Communicatiemedewerker WilWeg

“Op deze beurzen en evenementen kunnen zowel de studenten als hun ouders terecht bij ons om alles te weten te komen over de verschillende tussenjaarmogelijkheden die er zijn. En tot slot hebben we ook nog een ambassadeursprogramma. Dit is een club jonge mensen die naar het buitenland is geweest en zich ook inzet om ervoor te zorgen dat het ‘buitenlandvuurtje’ een beetje aan te wakkeren bij anderen.” 

Zelfs in coronatijd is er nog veel mogelijk, vertelt Ella. “Ons motto in deze tijd is: ‘zie het niet als afgezegd, maar uitgesteld. Zo proberen we deze periode te gebruiken om studenten nog meer handvatten te geven om hun buitenlandervaring goed te plannen zodat ze straks, met een langere voorbereidingsfase, extra goed op pad kunnen voor hun avonturen in het buitenland.”

Studeren in Amerika

Een van de WilWeg-ambassadeurs is Pim Huberts. Pim had afgelopen jaar een tussenjaar in de Verenigde Staten en gebruikte tijdens zijn oriëntatie daarop de informatie van WilWeg.nl. Hij studeerde een jaar aan de Bemidji State University, in het gelijknamige stadje in de staat Minnesota. Het was voor Pim een jaar om nooit te vergeten, vertelt hij.

“Ik ben van augustus vorig jaar tot midden maart in Bemidji geweest. Helaas moest ik door het coronavirus zo’n twee maanden eerder terug dan gepland. Maar het was nog steeds ontzettend boeiend en interessant om aan een Amerikaanse universiteit te studeren. Natuurlijk ken je de beelden wel uit films. Om het dan allemaal in het echt mee te maken is natuurlijk ontzettend gaaf.”

Het campusleven was heel gezellig. Je zit met zijn allen op één plek en je kan dus lekker snel afspreken

Pim Huberts, WilWeg-ambassadeur

quote image PIM

Leren in een tussenjaar

“Op het eerste gezicht vonden sommige vrienden van mij deze keuze een beetje vreemd”, vertelt Pim. “‘Waarom ga je studeren in een tussenjaar?’, was de vraag die ik vaak gesteld kreeg. Vervolgens meldde ik mij aan als ‘normale’ student met een visum van 4 jaar. Omdat ik niet geaffilieerd was aan een major in Amerika (of in Nederland), kon ik de vakken kiezen die ik interessant vond. Zo kon ik een fijne mix maken tussen enerzijds de meer praktijkgerichte vakken, zoals video en fotografie. Dit heb ik gemixt met politieke en aardrijkskundige vakken.”

Dankzij zijn tussenjaar weet Pim nu wat hij wil gaan studeren in Nederland: “Ik ga vanaf september European Studies aan de Universiteit van Amsterdam studeren. Dat gaat over de Europese politiek en cultuur. Die keuze is terug te leiden naar het vak Geography of Europe, dat ik in Bemidji volgde. Dit vond ik ontzettend interessant, waardoor ik deze keuze heb kunnen maken.”

Amerikaans studentenleven

Maar er hoefde natuurlijk niet alleen maar gestudeerd te worden. Het Amerikaanse studentenleven was voor Pim ook een belevenis op zich. “Eigenlijk waren veel dingen zoals ik me ze had voorgesteld. Ik had een kamer met een roommate, en op de campus kon ik twee keer per dag warm eten. Eigenlijk heb ik in de kantine ook de meeste vrienden gemaakt. Dat ging heel gemakkelijk, zo van: ‘Hey ben jij ook een internationale student? Mag ik bij je zitten?’”

“Het campusleven was heel gezellig. Je zit met zijn allen op één plek en je kan dus lekker snel afspreken. Ook vond ik de sportcultuur heel erg leuk. Zo heb ik al snel een baantje als cameraman bij sportwedstrijden gekregen. Dat was heel gaaf, ik woonde basketbal- en American Football-wedstrijden bij en mocht die vastleggen. Dat zijn dingen die je in Nederland nooit meemaakt.”

Reis naar Mount Rushmore

Daarnaast heeft Pim ook nog wat van het immens grote land gezien, net voordat de coronacrisis losbarstte. “In maart zijn we nog naar Denver gegaan en naar Mount Rushmore, die berg met de gezichten van vier presidenten erin uitgehakt. Op de trip zelf kregen we te horen dat de vakantie verlengd was vanwege corona. Dit was het startsein van alle ‘ellende’. Maar ik ben dus erg blij dat we deze trip alsnog mooi hebben kunnen afronden.”

Bij terugkomst op de campus ging het allemaal heel snel met de coronamaatregelen, zo vertelt Pim. “Eerst werden alle Amerikaanse studenten van de campus gehaald en waren alle lessen online. Daarna zat er dus alleen nog maar een klein groepje internationale studenten. Uiteindelijk heb ik toen samen met mijn ouders de knoop doorgehakt om eerder terug naar Nederland te gaan”

Mount Rushmore
wikipedia.nl Mount Rushmore

Lees alles over de berg met 4 presidenten van de VS

Geweldige ervaring

Al met al kijkt Pim terug op een leerzame, maar vooral heel toffe tijd. “Ik heb ontzettend veel dingen geleerd, ook van de ontmoetingen met mijn medestudenten. Voor andere internationale studenten is Amerika echt nog het land van de onbegrensde mogelijkheden en doen ze keihard hun best om daar überhaupt te kunnen studeren. Dat gaf mij als Nederlander, die de luxe had om een tussenjaar te gaan doen, ook wel een realiteitscheck.” 

“Het heeft me ontzettend veel gebracht; dingen die je eigenlijk alleen leert als je buiten je comfort zone stapt. Qua zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en mezelf in het Engels redden. En natuurlijk heeft het me ook nog geholpen met mijn verdere studiekeuze. Ik kan het dan ook iedereen ten zeerste aanraden om een tussenjaar te doen.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.