5 tips voor een her- zonder examenstress

min. lezen
her-examen-geen-stress-websitehearder1076x715

Gezakt. Shit. Dat was het telefoontje waar je niet op zat te wachten. Terwijl al je vrienden en vriendinnen feest vieren zit jij te balen. Maar kop op! Je kan nog altijd slagen voor je examen om volgend jaar met een diploma op zak naar een fantastische hogeschool of universiteit te gaan. Ga aan de slag met deze 5 tips en ga dat herexamen rocken!

In de aanloop naar zo'n herexamen komt er een hele hoop op je af. Het is je laatste kans om samen met de ander laatstejaars dit jaar nog je middelbare school gedag te zeggen. Zie deze her als een kans die je met beide handen moet aangrijpen! Wie weet zwaai jij over een aantal weken wel af met een  prachtige eindlijst.

Waar liggen de beste kansen 

Of je slaagt voor je examen heeft allemaal te maken met het gemiddelde van je schoolresultaten gecombineerd met de eindexamens. Dus als je een onvoldoende scoort tijdens je examen is het niet gelijk game over maar heb je nog je schoolresultaten om dat te compenseren. 

En je bent ook niet direct gezakt als je gemiddeld voor 1 vak onvoldoende staat. Zo kun je bijvoorbeeld op het VMBO slagen met een 4 als je voor een ander vak minimaal een 7 hebt en de rest van je cijfers hoger is dan een 6. Hier vind je per niveau alle regels over onvoldoendes tijdens je examen. 

Je mag tijdens het tweede tijdvlak maar 1 examen herkansen. Dus kijk goed bij welke vak je de beste kans hebt om je cijfer op te halen. Dit hoeft niet altijd het vak te zijn waar je dus een onvoldoende voor hebt. Overleg dit ook vooral met je leraren. 

Ken je zwakke plek

Jij hebt je natuurlijk het apelazarus geleerd voor je reguliere examens. Goed nieuws: er zit waarschijnlijk al een groot gedeelte van de stof in je hoofd. Die ken je al. Leg daarom de focus op de stof die je nog niet goed beheerst. En zorg dat je dit zo vaak mogelijk herhaald.  

Daarnaast kun je samen met je leraar je examen inkijken. Zo kom je erachter wat je zwakke punten zijn en kun je daar extra aandacht aan besteden.

Begin direct!

Ben je nog flink aan het balen en heb je absoluut geen zin om weer je boeken in te duiken? Shake it off! Want er is maar weinig tijd. Het tweede tijdvak start al op 18 juni! 

Als je nu begint kun je ook nog hulp inschakelen. Bijvoorbeeld bij je leraren. 

Maak een planning

Met een goede planning creëer je overzicht en rust in je hoofd. Het maken van een planning is een goede manier om examenstress zoveel mogelijk te verminderen. 

Extra tip: neem in je planning ook tijd voor ontspanning op, dat geeft je extra energie die je weer kunt besteden aan studeren.

Take a chill-pill

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar stressen om je herexamens helpt vaak averechts. Je brein kan ook niet continu volgestampt worden met nieuwe leerstof. Daarom is het belangrijk om ook af en toe iets leuks te doen tussendoor.

Besteed tijd aan je hobby of sport, kijk een serie of spreek met je vrienden af. Door ontspanning zorg je ervoor dat je hersenen als het ware weer gereset worden, waardoor je weer met frisse energie door kunt studeren.

ontstressen
Tips voor ontstressen

Met deze tips word je een echte zen-master

Denk positief

Misschien zie je erg tegen je herexamen op, omdat je niet zo goed bent in dit vak of omdat je cijfer aanzienlijk omhoog gekrikt moet worden. Hoewel negatieve gedachtes als ‘ik haal het toch niet’, of ‘ik móet dit halen’ door je hoofd spoken, schiet je daar -hoe verrassend- niets mee op.

Het is beter om je herexamen als een grote uitdaging te zien. Je hebt meer in je mars dan je denkt, en door jezelf goed voor te bereiden zul je zien dat je ook dit kunt nailen!

Jij kan het!

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een beter beeld hoe jij je kunt voorbereiden op je herexamen. Door je hoofd koel te houden, jezelf rust en ontspanning te gunnen én een goede planning te maken kom je een heel eind. Veel succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.