Examenstress? Zo ga je daar mee om!

min. lezen
examenstress

Wanneer je in het laatste jaar van het vmbo, de havo of het vwo zit, staan de eindexamens weer voor de deur. Dat kan de nodige examenstress opleveren. Maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. In deze blog lees je hoe jij van je examenstress afkomt.

In de aanloop naar je examens lijkt het alsof er enorm veel op je afkomt. En natuurlijk is het ook een belangrijk moment. Je sluit je middelbare schooltijd af en krijgt een laatste kans om via je examens je gemiddelde eindcijfer nog eens goed op te krikken. Pak die kans dus met beide handen aan, en voor je het weet zwaai jij je oude middelbare school met een prachtige eindlijst gedag.

Maak je niet te druk en ontspan af en toe

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar stressen om je examens helpt vaak averechts. Je brein kan ook niet continu volgestampt worden met nieuwe leerstof. Daarom is het belangrijk om ook af en toe iets leuks te doen tussendoor.

Besteed tijd aan je hobby of sport, kijk een serie of spreek met je vrienden af. Door ontspanning zorg je ervoor dat je hersenen als het ware weer gereset worden, waardoor je weer met frisse energie door kunt studeren.

ontstressen
Tips voor ontstressen

Met deze tips word je een echte zen-master

Een goede planning is het halve werk

Laten we eerlijk zijn: je examens zijn niet uit de lucht komen vallen en als het goed is ben je allang begonnen met de leerstof plannen. Wanneer je een goede planning gemaakt hebt, zul je zien dat de rest ook allemaal veel gemakkelijker en sneller gaat. Met een planning creëer je overzicht en rust in je hoofd.

Het maken van een planning is een goede manier om examenstress zoveel mogelijk te verminderen. Zo ben jij er zeker van dat je alle examenstof goed leert, waardoor je met een goed gevoel je examentijd tegemoet kan gaan. Extra tip: neem in je planning ook tijd voor ontspanning op, dat geeft je extra energie die je weer kunt besteden aan studeren.

Maak het jezelf niet te lastig en begin op tijd

Natuurlijk is de verleiding groot om het leren voor je examens zo lang mogelijk uit te stellen, maar dat is eigenlijk altijd een slecht plan. Door op tijd met de voorbereiding op je examens te beginnen, ben je goed op de hoogte van de uiteindelijke leerstof.

Ook kun je door tijdig te beginnen vaak nog hulp vragen. Misschien biedt je school wel examentrainingen aan voor bepaalde vakken, of kun je je leraar of lerares om extra opdrachten vragen die goed aansluiten bij je schoolexamen. Doe jezelf dus een groot plezier en begin op tijd!

Denk positief

Misschien zie je erg tegen bepaalde examens op, omdat je niet zo goed bent in deze vakken of omdat je cijfer aanzienlijk omhoog gekrikt moet worden. Hoewel negatieve gedachtes als ‘ik haal het toch niet’, of ‘ik móet dit halen’ door je hoofd spoken, schiet je daar -hoe verrassend- niets mee op.

Het is beter om je examens als een grote uitdaging te zien. Je hebt meer in je mars dan je denkt, en door jezelf goed voor te bereiden zul je zien dat je ook die vakken waar je minder goed in bent, makkelijk kunt nailen!

Jij kan het!

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een beter beeld van jezelf en hoe jij je examens glansrijk gaat halen. Door je hoofd koel te houden, jezelf rust en ontspanning te gunnen én en een (grondige) planning te maken kom je een heel eind. Veel succes de komende tijd!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.