Dit gaat er veranderen aan het bindend studieadvies (en dat is goed nieuws)

min. lezen
bsa wat is het_

Het bindend studieadvies (bsa) is het principe dat je een bepaald aantal studiepunten moet halen om door te mogen met je opleiding. Daar krijg je misschien een beetje stress van. Goed nieuws: er zijn veranderingen op komst! Welke dat zijn, leggen we je hier uit.

Bindend studieadvies op het hbo of de uni

Laten we bij het begin beginnen en het bindend studieadvies (bsa) eerst even uitleggen. Wanneer je aan het eerste jaar van je studie op het hbo of aan de universiteit begint, moet je eigenlijk vanaf dag één al weten van het bsa. Dit advies krijg je aan het eind van het jaar en bepaalt of je door mag studeren of niet.

Op basis van het aantal studiepunten dat je behaald hebt, wordt gekeken of je het juiste niveau hebt om door te mogen studeren. Het bindend studieadvies is -de naam zegt het al- bindend: je moet dus van je opleiding af als je niet het gewenste aantal studiepunten behaald hebt. 

Bindend studieadvies op het mbo

Ook op het mbo hebben ze een bsa, maar daar werkt het nét ietsje anders dan bij een hbo- of wo-opleiding. Hier kijken ze niet naar je studiepunten, maar vooral naar je voortgang, bijvoorbeeld of je genoeg voldoendes haalt. Je studieloopbaanbegeleider houdt dit samen met jou in de gaten.

Krijg je een negatief bsa aan het eind van het jaar? Dan moet je net als bij een hbo- of wo-opleiding, helaas stoppen met je opleiding. 

Een negatief bsa komt nooit als een verrassing

Raak je hiervan in de stress? Nergens voor nodig, want een negatief bsa aan het eind van het jaar zal nooit als een verrassing komen. Zo moet je voldoende studiebegeleiding en een waarschuwing hebben gekregen. De richtlijn voor die waarschuwing is 1 februari in het studiejaar, zodat je een redelijke termijn hebt om je resultaten op te krikken.

Daarnaast moet je opleiding rekening houden met persoonlijke omstandigheden, waardoor je misschien minder goed hebt kunnen studeren. Ook heb je het recht om gehoord te worden. Dat betekent dat je bezwaar mag maken als jij vindt dat jouw negatieve bsa onterecht is. Je kunt dan een klacht indienen bij je opleiding. 

Veranderingen in het bsa

Het bindend studieadvies is bedacht om ervoor te zorgen dat studenten sneller zouden afstuderen. Tot voor kort was het zo dat een opleiding het aantal studiepunten (ECTS) zelf vast mocht stellen, waardoor het bsa erg hoog lag.

Doorgaans is het aantal studiepunten dat je in het eerste jaar van een hbo- of wo-opleiding kunt halen 60 ECTS. Vaak ligt het minimumaantal studiepunten voor een positief bsa daar vlak onder.

Het resultaat? Gestreste studenten en heel erg veel uitvallers! Vanaf studiejaar 2025-2026 gaat dit veranderen.

Maximaal 30 studiepunten

De regering heeft besloten om het bsa voortaan op 30 ECTS te houden. De veranderingen zijn al in gang gezet, maar de nieuwe regel gaat officieel pas in 2025.

Vanaf dan hoef je voor een positief bsa maar de helft van het aantal studiepunten te behalen. Een goed vooruitzicht, toch? Heb jij iets minder stress in je eerste studiejaar.

Wel blijft het studieadvies bindend en dus betekent het niet dat je het hele jaar lekker kunt gaan chillen. Ook 30 ECTS behalen betekent flink studeren; aan de bak dus! 😉

 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.