Alles wat je moet weten over het bindend studieadvies en waarom het belangrijk is voor je studie

min. lezen
bsa wat is het_

Stel je voor: je bent net begonnen met je opleiding, blijkt dat je een bindend studieadvies (bsa) krijgt aan het einde van het jaar! Dus je denkt: “Oké, waarom is dit belangrijk en wat heb ik er aan?” Dat hebben we voor je op een rijtje gezet.

Een bindend studieadvies?

Jawohl freunden, een bindend studieadvies. Het geeft een advies over of je door mag gaan met je studie of niet. Dat gebeurt op basis van hoe je presteert (studievoortgang). Het is een advies waar je eigenlijk niet onderuit kan. Er hangen dan ook best wat gevolgen aan zo’n bsa. Is het advies aan het einde van het jaar positief, dan mag je door naar het tweede jaar. Is het negatief, dan moet je stoppen met je studie.

Yep, zo hard is het. En het geldt voor alle niveaus.

Maar hoe werkt het dan?

Het werkt als volgt: in het eerste jaar van je hbo en wo-studie kun je 60 ects (studiepunten) halen. Heb je ze allemaal? Top! Dan heb je het eerste jaar helemaal uitgespeeld en krijg je een positief bsa!

Nu wordt het een beetje tricky, want niet iedereen haalt in het eerste studiejaar 60 ects. Gelukkig hoeft dat niet altijd een probleem te zijn, want opleidingen mogen zelf bepalen hoeveel studiepunten je als eerstejaars minimaal moet halen. (Hoeveel je er moet halen, hoor je aan het begin van je studie.)

Op mbo niveau heb je ook een bsa, maar daar kijken ze niet naar studiepunten, maar letten op voortgang, bijvoorbeeld of je genoeg voldoendes haalt. Je loopbaanbegeleider houdt dit goed in de gaten, maar dit moet je natuurlijk ook zelf doen.

Maar voor alle niveaus geldt: haal je het niet? Dan moet je vertrekken. Dat heet dan een ‘negatief niet-bindend studieadvies’. Klein lichtpuntje: zo’n negatief bsa komt niet uit de lucht vallen. Je hoort ruim van tevoren dat je niet zo lekker bezig bent en meestal heb je tijd genoeg om het recht te trekken.

Waarom is er een bsa?

Misschien denk je nu: “Heftig, maar waarom bestaat het bsa eigenlijk?” Om antwoord op die vraag te vinden, moeten we terug naar de jaren ‘90. Naast de geboorte van het muziekgenre happy hardcore (zoek het eens op, maar geef ons niet de schuld als je moeder boos wordt), ontstond het bsa. Een minister –Jo Ritzen– vond het nodig om het bsa in te voeren. Hij wilde namelijk dat universiteiten meer hun best gingen doen om studenten in 4 jaar te laten afstuderen. In die tijd kon je namelijk nog makkelijk 10 jaar over een studie doen. Dat kostte de Staat net iets teveel geld.

Dus toen zei de minister: “Jongens en meiden, ik heb iets bedacht! Een systeem wat ervoor zorgt dat een student aan het einde van het eerste jaar mag blijven of weg moet. Dat gaat echt helpen tegen die langstudeerders!” Zo kwam het bsa tot leven.

Wat denk je? Het hielp inderdaad tegen langstudeerders. Wat ze alleen over het hoofd zagen, was dat studenten steeds meer druk gingen ervaren, terwijl universiteiten zich blind staarden op de cijfers…

Bsa afschaffen?!

Er is al langer discussie over het afschaffen van het bsa. Met de komst van corona is die druk zelfs zo hoog geworden dat besloten is om het bsa voor in ieder geval hogescholen af te schaffen! Studenten op hbo’s lopen vaak vertraging op, omdat ze door bijvoorbeeld corona geen stages kunnen vinden. Studenten op de universiteit hebben minder vertraging opgelopen door corona. Daardoor blijft het bsa op wo-niveau voorlopig nog bestaan.

Goed, en nu?

Vooral geen zorgen maken en gewoon je best doen. Dit hoort er nu eenmaal bij. Wat sowieso helpt bij het halen van je eerste jaar, is een studie kiezen die goed bij je past! Nog geen idee? Lees dan deze tips over het kiezen van een studie. Ben je al verder? Lees dan de blog over de studiekeuzecheck.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.