Groepsdruk en je studiekeuze: hoe ga je ermee om?

min. lezen
Groepsdruk en je studiekeuze: hoe ga je ermee om?

Groepsdruk kan soms een rol spelen bij het kiezen van een studie. Want hoe je het ook bekijkt: de mening van de mensen om ons heen telt mee in de beslissingen die we maken. Soms kan dat lastig zijn, maar gelukkig kun je makkelijk met groepsdruk leren omgaan. In deze blog lees je hoe je dat doet.

Je studie kies je in de eerste plaats voor jezelf: laten we dat even vooropstellen. Jij bent degene die zich prettig moet voelen bij je studie en niet je vrienden, familie of collega’s. Door je dat te realiseren zet je de eerste stap in het omgaan met groepsdruk.

Kies het niveau dat bij je past (en kijk ook eens verder)

Iedere studie wordt op een bepaald niveau gevolgd: mbo, hbo of wo (universitair). Dat is nog los van de vele verschillende soorten mbo-opleidingen die er bestaan. Vaak wordt er van je verwacht dat je met een havodiploma ook een hbo-studie gaat volgen, of met vwo naar de universiteit gaat. 

Maar wat als je dat niet wilt? Wat als jij eigenlijk het aller-, allerliefste met je handen werkt? Dat kan ook. Je kunt ook prima naar het mbo of een technische hbo-opleiding gaan doen. Misschien vindt je omgeving dit een minder goed idee, en ervaar je - daar komt-ie weer - groepsdruk om toch een hbo- of wo-studie te gaan volgen. In dat geval kun je in gesprek gaan met je omgeving

Een paar dingen die je dan kunt vertellen

  • Baanzekerheid: Er zijn enorme tekorten in veel praktische, technische beroepen waardoor je een grote kans op een goede baan hebt. 

  • Voldoening: Krijg jij nou echt een goed gevoel van werken in de zorg? Of wil jij graag alles weten van het installeren van zonnepanelen? Daar moet je je hart volgen en gaan voor de studie die jou naar je doel kan brengen. 

  • Ken je eigen skills: Zodra jij weet waar je goed in bent, sta je sterker tegen groepsdruk. Je vrienden willen je misschien -goedbedoeld- een bepaalde richting op sturen. Maar door bij jezelf na te gaan waar je écht goed in bent, en wat je leuk vindt om te doen, kom je erachter waar jouw kwaliteiten liggen.

Denk anders dan de groep

Iedereen is uniek: jij ook. Als je vrienden dus allemaal een bepaalde studie(richting) gaan doen, betekent dat niet automatisch dat jij dat ook moet gaan doen. Misschien lijkt het je wel leuk om met al je vrienden van de middelbare in dezelfde studentenstad te gaan studeren, ook dat hoeft niet. Vaak maak je als student al gauw vrienden voor het leven, en sta je er echt niet alleen voor. Een grote hulp daarbij zijn de introductieweken en studie/studentenverenigingen.

We snappen het: een nieuwe studie betekent ook een geheel nieuw leven. Dat kan soms een beetje eng zijn. Maar juist daarom is het prima dat je jezelf uit je comfortzone haalt en eerst naar jezelf kijkt. ‘Wat wil ik? Waar wil ik de studie gaan volgen?’ Zijn belangrijker vragen dan ‘Wie van mijn vrienden gaat deze studie ook volgen?’, of ‘Wat denken mijn vrienden of familie van me als ik deze studie ga doen?’. 

Groepsdruk is vaak goed bedoeld, maar trek je er niet al teveel van aan. Uiteindelijk moet jij het volhouden, en dat kan alleen als je een studie kiest die bij jou past.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.