Doorstromen van havo naar mbo: Sanne deed het

min. lezen
Sanne-van-der-flier

Als je in het derde jaar van de havo zit, denk je misschien nog niet direct aan een vervolgopleiding. Maar voor Sanne was het duidelijk: zij begint met haar opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker aan het ROC Midden Nederland in Utrecht.

All you need is een overgangsbewijs

Toch komt het niet vaak voor dat een student deze keuze maakt. En ook Sanne wist eigenlijk niet dat het kon: met een overgangsbewijs van 3 havo rechtstreeks naar het mbo. Hoe is ze hier dan toch bij uitgekomen? “Toen ik in het derde jaar zat kreeg ik een hoop informatie over mijn profielkeuze en vervolgstappen. Maar eigenlijk wist ik niet of het hbo wel zo bij mij zou passen. Toen ben ik gaan kijken naar andere opties.” Die rechtstreekse overstap is alleen mogelijk voor leerlingen die de leeftijd van zestien hebben bereikt.

Werken met mensen

Uiteindelijk vertelde Sanne’s decaan haar over de mogelijkheid om met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo direct op het mbo te beginnen. Dat sprak haar wel aan: “Nadat ik dat hoorde, ben ik zelf gaan googlen om te kijken welke opleidingen er waren en waar die precies gegeven werden. Zo kwam ik dus bij de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker uit en dacht ik: ‘yes, dit is echt wat voor mij’.”

Ik werk heel erg graag met mensen en leer graag in de praktijk

Sanne

Voor Sanne was het vooral het praktijkgedeelte wat haar aansprak, zo vertelt ze enthousiast: “Ik werk heel erg graag met mensen en leer graag in de praktijk. Zo vond ik de MaS (Maatschappelijke Stage) in het derde jaar heel erg leuk om te doen. Toen heb ik alles op een rijtje gezet en mezelf de vraag gesteld: ‘zie ik mezelf eigenlijk nog wel rondlopen op 4 havo?’ Toen ik deze vraag voor mezelf beantwoord had, heb ik me aangemeld en ben ik aangenomen. 

Moeder doet dezelfde studie

Maar ook om een andere reden kreeg Sanne al gauw een compleet beeld van haar nieuwe studie: haar moeder is namelijk aan een jaar eerder aan dezelfde opleiding begonnen. Het enig verschil is dat zij (doordat ze een havo diploma heeft) de studie binnen een jaar kan afronden. Was dat ook een reden voor Sanne om uiteindelijk voor deze opleiding te kiezen? “Het heeft wel meegespeeld, want ik zag hoe leuk mijn moeder het had. Ik hoorde al haar verhalen als ze ‘s avonds thuiskwam en daardoor werd ik zelf ook heel enthousiast.”

Positieve reacties van omgeving

Terwijl de keuze voor haar opleiding voor Sanne al helemaal duidelijk was, moest ze ook haar vrienden, familie en school nog op de hoogte stellen. Zonder uitzondering reageerde iedereen positief: “Mijn school heeft me na aanmelding heel goed geholpen door meteen contact op te nemen met ROC Midden Nederland waardoor alles snel geregeld werd. Verder reageerden mijn vriendinnen allemaal heel enthousiast: ze zagen dat dit echt goed bij mij past. Ook vonden ze het helemaal niet raar dat ik deze keuze gemaakt heb.”

Ik kan hier niet zomaar mee stoppen

Sanne

Sanne-van-flier

“Voordat ik de knoop doorhakte heb ik wel nog een paar hele serieuze gesprekken met mijn moeder gevoerd. Het is namelijk niet zomaar iets: ik ga straks zonder diploma van school om een mbo-opleiding te gaan volgen. Dus ik kan hier niet zomaar mee stoppen, want dan heb ik niets. Ik moet deze opleiding dus wel afmaken.”

Verdere stappen

Door alle informatie en door de ervaringen van haar moeder weet Sanne inmiddels goed wat ze van haar nieuwe opleiding kan verwachten. “Het is vooral heel praktijkgericht, in het eerste jaar ga je meteen stage lopen op een kinderopvang of een bso (buitenschoolse opvang). In het tweede jaar volgt er dan nog een stage, dus ik krijg genoeg de kans om met kinderen te werken.

De mbo-opleiding die Sanne gaat volgen is vrij breed, dus voor haar zijn er straks mogelijkheden genoeg. “Ik kan bijvoorbeeld doorgaan in de pedagogiek, of na deze opleiding de pabo gaan doen en lerares in het basisonderwijs worden. Verder kun je in het jeugdwerk of de jeugdzorg terechtkomen. Maar misschien ga ik wel een bedrijfje beginnen met mijn moeder.”

Geen eindexamenstunt

Voor Sanne duurt het nog een paar maanden voordat ze haar huidige school gedag gaat zeggen, twee jaar eerder dan haar klasgenoten. Voor haar dus geen eindexamenstunt of -gala. Maar eigenlijk zit ze daar niet zo mee: “Natuurlijk is dat wel een klein beetje jammer, maar ik heb vooral heel veel zin om met mijn opleiding te beginnen, dat gevoel is eigenlijk het sterkst.” 

Met het begin van haar opleiding komt er een einde aan een lange periode van oriënteren en nadenken over deze nieuwe stap. Hoe kijkt Sanne hierop terug? “Over het algemeen heb ik mezelf heel goed kunnen oriënteren en ook vanuit school heb ik goede hulp gehad. Eerst wist ik niet eens dat het kon: van 3 havo direct naar het mbo gaan. Daar mag van mij wel wat meer voorlichting over gegeven worden. Ik denk namelijk dat er genoeg mensen zoals mij zijn.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.