Studie kiezen: Welke studie past bij mij?

min. lezen
kiezen-met-je-hart-of-met-je-hoofd

Hoe kies je de juiste studie? Een belangrijke vraag om te stellen is: kies je met je hoofd of met je hart? In dit artikel kijken we naar beide opties en hun voor- en nadelen.

Je nieuwe studie kiezen: hoe begin je? 

Alle begin is lastig, en dat geldt ook voor het kiezen van je nieuwe studie. Er zijn immers zoveel verschillende studies waaruit je kan kiezen waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. “Om te beginnen is het dan vooral belangrijk om jezelf wat beter te leren kennen”, zo vertelt Xandra Koops (49), studiebegeleider bij Inspiratiemotor.nl.

Studiekeuzebegeleiding op maat

Voor Xandra is het starten van Inspiratiemotor in 2017 het resultaat van een behoefte die zij zag: “Ik ben 23 jaar docent geweest op het mbo, waar ik de laatste tien jaar zag dat studenten steeds meer moeite kregen met het kiezen van een vervolgopleiding. Daar ben ik lessen in gaan ontwikkelen, ook in samenwerking met studenten zelf. Uiteindelijk heb ik Inspiratiemotor opgericht om me volledig te richten op het helpen van studenten met het maken van een studiekeuze.”

inspiratiemotor
www.inspiratiemotor.nl Kiezen met hoofd of hart?

Xandra Koops van Inspiratiemotor kan je helpen

Uiteindelijk ben jij het die de studie gaat volgen

Xandra Koops, Inspiratiemotor

Maar hoe doe je dat precies? Hoe begin je met het kiezen van een vervolgstudie die écht bij je past? Dat kan op verschillende manieren, legt Xandra uit. “Het is vooral belangrijk dat je een paar stapjes terugneemt en eens gaat kijken naar wat je zelf met je leven wilt. Zonder invloeden van buitenaf, eventjes zonder familieleden of vrienden. Want uiteindelijk ben jij het die de studie gaat volgen.”

Verder is het per student verschillend wat de beste methode is, vertelt Xandra. “De ene persoon heeft behoefte aan intensievere begeleiding dan de andere. Maar over het algemeen kun je zeggen dat het kiezen van een nieuwe studie altijd begint met het stellen van een aantal vragen.”

Bepaal je interessegebied

“Deze vragen hebben altijd te maken met jezelf beter leren kennen. Wat wil ik, wie ben ik en hoe zie ik mezelf in tien jaar? Daarnaast is het belangrijk om je drijfveren te bepalen. Iedereen heeft een bepaald idee en een doel voor ogen. Maar de drijfveren daarachter zijn voor iedereen verschillend, en dat is juist heel interessant om te bekijken. Niemand zit te wachten op een ‘onzin-baan’, iedereen wil zich nuttig maken; voor andere mensen, de samenleving of voor onze planeet. Dus dat is handig om eerst te bepalen.”

Niemand zit te wachten op een onzin-baan

Xandra Koops, Inspiratiemotor

xandra-leren-jas-zonder-randjpg

In haar lange carrière in het onderwijs en betrokkenheid bij het helpen van studenten met een studiekeuze heeft Xandra heel wat verschillende studenten de revue zien passeren. Met inspiratiemotor.nl helpt ze vaak studenten die al een (of meerdere keren) van studie geswitcht zijn en op zoek zijn naar een nieuwe studie.

De redenen om te stoppen met een studie zijn zo divers als de studenten zelf, maar sommige dingen hoort Xandra opvallend vaak terug. “Zo hoor ik vaak dat studenten tijdens een open dag geen realistisch beeld van de studie krijgen. En dat is misschien ook logisch: tijdens een open dag krijg je een heel opgepoetst beeld van de opleiding, terwijl je -zeker in  het eerste jaar- vaak een heel breed programma aangeboden krijgt. Andere redenen om te stoppen met een studie hebben te maken met het beginnen van een studentenleven in een nieuwe stad, of juist met een te lange reistijd voor nog thuiswonende studenten. De redenen zijn dus heel divers.”

Veel studenten kiezen met hun hart

De coronacrisis maakt het ook nog eens niet bepaald makkelijker voor studenten om een keuze te maken volgens Xandra. “Universiteiten en hogescholen doen wel hun uiterste best om open dagen online plaats te laten vinden, maar de beleving en sfeer van een opleiding moeten niet onderschat worden. Voor veel studenten is het lastig om écht van een opleiding te proeven. Dat stukje beleving is ontzettend belangrijk.”

Bewustwording

Maar wat ziet Xandra vanuit haar dagelijkse praktijk: kiezen studenten tegenwoordig een studie met hun hoofd of met hun hart? “In de jaren dat ik me bezig hou met het begeleiden van studenten zie ik een vrij duidelijke omslag. De jongeren van nu zijn minder bezig met materialistische zaken. Een vrijstaand huis of een eigen auto zijn veel minder belangrijk geworden.” 

“En dat zie je terug in de studiekeuzes. Een jachtige, stressvolle carrière waarmee veel geld valt te verdienen is minder aantrekkelijk dan een baan waar je echt voldoening uit haalt. Jongeren van nu zijn meer bezig met hun impact op de wereld, en hun opleiding en uiteindelijke baan zijn daarbij van groot belang. Ik denk dus echt dat er een omslag gaande is, waarbij kiezen met je hart veel vanzelfsprekender is geworden.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.