Soorten mbo scholen uitgelegd - van ROC tot AOC

min. lezen
Soorten mbo scholen - van ROC tot AOC

Het middelbaar beroepsonderwijs is erg breed. Een groot deel van de Nederlandse jongeren doet een opleiding op dit niveau. Mbo opleidingen bestaan er in allerlei soorten en maten - van ROC's tot AOC's en van particuliere tot reguliere opleidingen. Hier vind je wat het allemaal betekent.

Als je van het vmbo (mavo) komt, dan kun je naar het mbo, maar ook als je van de havo of het vwo komt kun je een mbo opleiding volgen. Op wat voor mbo je terecht komt, hangt af van de richting die je kiest en of je ervoor kiest om naar een particuliere of een reguliere school te gaan. Laten we daarom maar snel doorgaan naar hoe dit allemaal zit.

Mbo niveaus

Zoals je misschien wel weet kun je op het mbo op vier verschillende niveaus een opleiding volgen. Het begint bij de entreeopleiding niveau 1, door naar niveau 2, niveau 3 en niveau 4. Op welk niveau je terecht komt hangt af van je vooropleiding. Lees hier alles over de verschillende niveaus niveaus.

Daarnaast is er ook nog een verschil tussen de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en de beroepsopleidende leerweg (bol). Het grootste verschil zit in dat je bij een bbl opleiding bij een leerbedrijf werkt en af en toe op school bent, terwijl je bij een bol opleiding meestal op school bent en stage loopt bij een bedrijf. Lees hier meer over deze twee vormen van onderwijs. Maar er zijn nog meer verschillen die het mbo kent.

Gerard Matabaro mbo ambassadeur
"Mbo laag? Nee joh! Eerder praktisch"

Lees het verhaal van mbo ambassadeur Gerard Matabaro.

ROC

Dat verschil zit in de soorten opleidingen die worden aangeboden. De eerste die we bespreken is het ROC. Dit is een afkorting voor regionaal opleidingscentrum. Deze scholen kun je in elke stad wel vinden. Door het hele land zijn er zo'n 50 ROC's.

Een ROC biedt een groot aantal aan opleidingen aan. In bijna alle sectoren kun je hier een opleiding vinden. Van horeca, tot de zorg en van techniek tot aan sportopleidingen: dat vind je bij een ROC. Je kunt het op alle niveaus volgen. Van de entreeopleiding tot aan middenkaderopleiding en de specialistenopleiding. Je vindt hier zowel bbl- als bol opleidingen.

AOC

Dan zijn er nog opleidingen op het gebied van visserij, landbouw, tuinbouw, voeding, natuur en milieu. AOC-opleidingen worden ook wel 'groene' opleidingen genoemd. Deze volg je niet op een regionaal opleidingscentrum, maar op een agrarisch opleidingscentrum, een AOC dus. Ook een agrarisch opleidingscentrum kun je op elk mbo niveau volgen. Er bestaan in Nederland 10 AOC's verspreid door het hele land. Ze werken vaak samen met agrarische hogescholen en bieden beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en beroepsopleidende leerweg (bol) opleidingen.

Particulier mbo opleidingen

Naast de ROC's en AOC's is er ook nog een verschil tussen particuliere en reguliere mbo opleidingen en scholen. Deze leggen we los van elkaar uit. We beginnen met de particuliere opleidingen.

Een particuliere opleiding of school is een onderwijsvorm die niet betaald (met een mooi woord 'bekostigd') wordt door de overheid. Dat betekent dat waneer je aan zo'n opleiding wilt beginnen, je het hele opleidingsbedrag zelf moet betalen. Dat bedrag verschilt per school, maar kan behoorlijk oplopen. Wat krijg je daarvoor terug? Kleine klassen, veel aandacht en intensieve begeleiding.

Waar je goed rekening mee moet houden is dat de school en opleiding geaccrediteerd zijn. Dit is belangrijk omdat wanneer dit niet zo is, je geen geldig mbo diploma ontvangt. Dat zou erg zonde zijn van de moeite.

Reguliere mbo opleidingen

Het tegenovergestelde van een particuliere opleiding is een reguliere opleiding. Het grootste verschil is dat dit wel bekostigd wordt door de overheid. Hierdoor liggen de kosten per jaar een heel stuk lager, omdat het lesgeld van tevoren wordt bepaald. Zo betaal je voor komend studiejaar (2022-2023) voor elke reguliere opleiding €1,239,-.

Het voordeel van een reguliere mbo opleiding is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de accreditatie. Dat hebben ze allemaal en dus krijg je na het afronden alle mbo opleidingen die regulier zijn een diploma.

Waar ga jij voor?

Nu je een beetje een idee hebt van alle mbo opleidingen en scholen, heb je hopelijk een beter beeld van hoe het mbo in elkaar zit en kun je een betere keuze maken. Wil je meer weten? Kijk vooral nog even verder op Studiekeuzelab, of check onze mbo page.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.