Wat zijn de verschillen tussen bbl en bol?

min. lezen
bbl of bol wat is het verschil?

Als je van plan bent om na de middelbare school naar het mbo te gaan, kun je kiezen uit verschillende richtingen. Ofwel een bbl opleiding of een bol opleiding. Wat de verschillen zijn tussen bol en bbl, welke het beste bij jou past en meer dat bespreken we in deze blog. We leggen eerst beide leerwegen los uit en daarna leggen we ze naast elkaar.

Klaar met de middelbare, en nu?

Als je klaar bent met de middelbare school, zijn er verschillende opties. Kies je voor een mbo opleiding, dan kun je kiezen uit verschillende niveaus en verschillende leerwegen: bol en bbl. Laten we deze twee eens van dichtbij bekijken om te zien wat het inhoudt.

Beroeps opleidende leerweg (bol)

Eerst de beroeps opleidende leerweg, ook wel bol genoemd. Met deze mbo variant ga je voornamelijk naar school en moet je meestal stage lopen. De stages zijn kort en je krijgt niet altijd een stagevergoeding. De focus ligt tijdens een bol opleiding dus op de theorie. Je bent dan ook student en hebt recht op studiefinanciering (mits je minstens 18 jaar bent).

Het grootste deel van je studie breng je dus door op school. Als je van leren houdt is bol een geschikte mbo variant. Houd er wel rekening mee dat wanneer je stage gaat lopen, het kan zijn dat je 4 of 5 dagen per week op stage bent en 1 dag per week naar school gaat. Dat kan dus best intensief zijn. Goed om te weten: stage loop je altijd bij een erkend leerbedrijf.

Stage lopen is voor veel bol studenten een fijne manier om dingen te leren. Sommigen zeggen dat ze juist meer leren op stage, maar het hele plaatje van theorie leren en praktijkervaring maakt een bol opleiding een complete en volwaardige opleiding.

weten-waar-interesses-liggen-en-nu
Check deze blog ook eens

Weet jij waar je interesses liggen maar niet weet hoe nu verder? Lees dan deze blog

Beroeps begeleidende leerweg (bbl)

De leerweg bbl is net even wat anders. Want waar een bol student naar verhouding meer in de studiebanken zit, is de bbl student zo'n 3 à 4 dagen op het werk te vinden en 2 dagen op school. Bbl opleidingen vinden dus meer plaats op de werkvloer dan op school zelf. Bbl studenten krijgen een salaris vanaf dag 1.

Leren doe je dus voornamelijk in de praktijk. Vanaf de eerste dag van je opleiding ben je dus bezig met je beroep en doe je praktijkervaring op. Je tekent een arbeidsovereenkomst en bent dus werknemer en geen student.

Omdat je je eigen geld verdient, krijg je geen studiefinanciering of ov-jaarkaart. Dat is misschien even slikken, maar als het goed is krijg je dus gewoon salaris en een reisvergoeding van je werkgever. En, je hebt minder huiswerk.

Voordat je aan een bbl opleiding begint, moet je wel al een leerbedrijf hebben, ander kun je niet worden toegelaten tot een bbl studie. Je zult dus moeten solliciteren bij een erkend leerbedrijf. Weet je niet of een bedrijf erkend is? Zoek het dan op op google, zoek bijvoorbeeld op 'erkende leerbedrijven'. Je komt dan verschillende websites tegen waar je kunt checken welke bedrijven er in jouw buurt zijn die erkend zijn. Er zijn ook websites zoals die van randstad waar je terecht kunt. Daar vind je snel genoeg of het bedrijf dat jij voor ogen hebt, ook geschikt is als leerbedrijf. Je zoekt dus zelf een werkplek en meld je daarna aan bij een school.

verpleegkunde

Verschil tussen bol en bbl

Het grootste verschil tussen bol en bbl zit dus in het aantal dagen dat je op school bent: bol is meestal alle dagen in de week (tenzij je stage loopt ) en bbl'ers zijn meestal 4 dagen op het werk. Ook de juridische status van bol en bbl studenten is anders. Bol studenten worden gezien als studenten, terwijl bbl'ers gezien worden als werknemers. Hier nog eens alles op een rij:

BBL opleiding

 • Juridisch gezien ben je werknemer, je krijgt dus ook loon vanaf dag 1. Je verdient je eigen geld.
 • 1 dag in de week les
 • Veel verantwoordelijkheden en direct meedraaien op de werkvloer
 • Meestal een traject van 3 jaar
 • Leren vanuit de praktijk
 • Arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf

BOL opleiding

 • Juridisch gezien ben je student, dus soms heb je ook recht op studiefinanciering
 • Meerdere dagen per week heb je les
 • Leren vanuit theorie
 • Meerdere fulltime stages, waardoor je breed gespecialiseerd in je vakgebied wordt.
 • Geen salaris, misschien een stagevergoeding

Voor- en nadelen bbl

Het is natuurlijk lekker dat je vanaf dag 1 loon krijgt. Je hoeft dus ook geen bijbaantje te nemen. Daarnaast is het ook fijn dat je aan het einde van de dag thuiskomt en niet nog met school aan de slag hoeft te gaan. Bovendien is het ook erg fijn dat je veel werkervaring opdoet, aangezien je vanaf dag 1 aan het werk bent.

Een mogelijk nadeel is dat je zo gewend bent aan het werkende leven, dat je niet meer wilt doorstuderen. De kans is dan kleiner dat je na je bbl opleiding geen motivatie meer hebt om door te leren (aan de andere kant: hoe erg is dat?)

Voor- en nadelen bol

Als je bol gaat doen, dan zit je nog lekker in het studieritme van de middelbare. Je bent dan nog gewend om huiswerk te maken. Je bent bijna elke dag op school en gaat om met andere studenten. Zo blijf je gemotiveerd om door te leren. Mocht je van plan zijn om ooit naar het hbo te gaan, dan is de kans dus wat groter dat je na een bol opleiding nog gemotiveerd bent om verder te studeren.

Daar schuilt natuurlijk ook weer een nadeel in, want je zit veel in de boeken. De kennis die je daaruit opdoet pas je niet meteen toe tijdens je stage of in het werkende leven. Het is soms lastig om te zien, maar uiteindelijk heb je er wel wat aan. Mocht jou dat niet goed liggen, dan is een bol opleiding misschien niets voor jou.

Waarom zou je voor bol of voor bbl kiezen?

Als jij je vmbo-tl diploma, havo of vwo hebt, wordt het tijd om te kiezen voor een opleiding, en misschien ga je wel voor een mbo opleiding. Maar welke van de twee leerwegen gaat het worden: bol of bbl? Ben je iemand die graag naar school gaat, of iemand die liever meteen een baan heeft en geld verdient? Dat zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.

Het is dus belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je wilt. Hoe leer jij het beste? Is dat door te doen, of door in de boeken te duiken? Daarom is het goed om goed naar jezelf te kijken. Waar liggen je kwaliteiten, wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in, hoe leer je het liefst, en wat vind je niet leuk om te doen? Zo kom je verder in je keuze voor welke leerweg jij het beste kunt kiezen.

Let goed op

Let bij je studiekeuze goed op welke opleiding en school je kiest. Er zijn namelijk mbo opleidingen die alleen een bbl of alleen een bol opleiding aanbieden. Het zou jammer zijn dat wanneer je een bol opleiding wilt gaan doen, maar dat er alleen een bbl opleiding van is, of andersom. Kijk daarom goed op de website van de school of de leerweg van jouw voorkeur ook daadwerkelijk wordt aangeboden.

Wil je meer weten over waarom je het beste voor bol of juist bbl kunt kiezen? Check dan deze blog met (oud) mbo ambassadeur Hendrik de Kok.

Kies waar je je goed bij voelt

Wat je ook kiest: het is belangrijk dat het goed bij jou aansluit. Kijk dus goed rond online, maar ga ook zeker op pad. Bezoek een onderwijsbeurs, ga naar een open dag of avond en praat met mensen die dezelfde opleiding hebben gedaan of doen. Zo kom je erachter wat het beste bij jou past. Mocht je moeite hebben met je studiekeuze, download dan dit handige werkboek. Dit helpt je in 4 stappen en 12 opdrachten door je studiekeuze. Succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.