Regulier of particulier. Wat past bij jou?

min. lezen
regulier of particulier. Wat past bij jou?

Niet alle opleidingen worden door de overheid betaald. Deze studies worden officieel het niet-bekostigde (particulier) onderwijs genoemd. In Nederland hebben we een tiental scholen die particulier onderwijs aanbieden. En dat is op veel punten toch weer anders dan bij regulier onderwijs. Weet jij eigenlijk wat het verschil is?

Bring the money

Voor een particuliere studie moet je diep in de buidel tasten. Waar je bij regulier onderwijs rond de €2000 per jaar moet betalen, ben je voor een particuliere studie soms wel 10x zoveel kwijt! Dan moet je als student wel een hele goede bijbaan hebben! 🥴

Het grote verschil in lesgeld is te verklaren door het feit dat regulier onderwijs deels wordt betaald door de rijksoverheid. Hierdoor zijn de kosten voor de student lager. Dat is mooi! Bij HBO en WO studies is het lesgeld van 2023-2024 vastgesteld op €2.314,- en voor MBO opleidingen ligt dat op €1.357,-. Particuliere onderwijsinstellingen bepalen het lesgeld zelf, en daarbij is een bedrag tussen de €16.000 - €20.000 eerder regel dan uitzondering. 

Is je nieuwe particuliere studie erkend? Dan kun je wel gewoon stufi aanvragen als je aan de voorwaarden voldoet.

Minder studenten, meer aandacht

Een ander groot verschil is de grootte van de klassen. Particuliere scholen zijn vaak kleiner en je zit daar dan ook vaak met minder studenten in een klas. Op deze manier kunnen particuliere scholen kleinschalig en flexibel onderwijs bieden met veel aandacht voor de student. Dat is wel erg fijn als je bijvoorbeeld wat meer moeite hebt met bepaalde stof.  

Op het reguliere onderwijs moet je daarentegen soms wel eens vechten voor het beste plekje in de collegezaal. En ook als je extra aandacht nodig hebt van je docent moet je daarvoor echt zelf aan de bel trekken! Maar een drukke reguliere school heeft ook zo z’n voordelen. Want het is wel super gezellig met al die studenten! 

En er is nog een verschil, voor reguliere opleidingen gelden strenge aanmelddeadlines. Bij particuliere opleidingen is dat (meestal) niet het geval. Meer hierover lees je in deze blog over  deadline inschrijven studie.

DUO
www.duo.nl Stufi

Bekijk de opties voor studiefinanciering op duo.nl

Kwaliteit voor alles 

Particuliere scholen zijn vaak marktgericht en hebben een heel specifieke studierichting. Waar regulier onderwijs vaak de breedte behandelt, gaat een particuliere studie vaker sneller in op gestelde doelen. Maar verdieping betekent niet automatisch dat de kwaliteit ook beter is. Net als bij reguliere opleidingen, verschilt de kwaliteit van de opleidingen in de particuliere sector ook veel van elkaar. Heb jij al een particuliere school op het oog? Zorg dat je zeker weet of de school ‘erkend’ is! Dat betekent dat de school voldoet aan de eisen en jouw diploma straks ook echt wat waard is.

Tip

Kijk welke opleidingen erkend zijn!

Kijk ook eens op Studiekeuze123. Daar vind je een makkelijk overzicht van alle wel en niet-erkende opleidingen. Deze website kan je trouwens ook helpen met je studiekeuze.

Wat vinden studenten van hun particuliere school?

Nou die zijn best wel blij! Uit onderzoek van Studiekeuze123 blijkt dat 74,3% van de studenten tevreden tot zeer tevreden is. Nou, die hebben ze mooi in de pocket.

Vooral de kleine klassen en de persoonlijke aandacht dragen hieraan bij. Andere redenen waarom studenten zo tevreden zijn: de ervaring die studenten opdoen bij een stage en de docenten die erg goed lesgeven.

Tegelijkertijd zie je dat reguliere scholen ook goed beoordeeld worden, maar net iets minder dan de particuliere. Vooral op ‘aansluiting bij de beroepspraktijk’ zie je dat de reguliere opleidingen minder scoren dan de particulieren.

Wat past bij jou?

Er zijn veel voordelen aan privéscholen. Zo kun je flexibeler instromen en leren, krijg je door de kleine klassen meer aandacht van de docenten én het gat tot de arbeidsmarkt is vaak iets kleiner. Maarrrr je moet wel poen hebben. Want de kosten voor een particuliere opleiding zijn hoog. En die kosten zijn zeker niet voor iedereen op te hoesten. Maar geen nood, ook het reguliere onderwijs in Nederland is van goede kwaliteit. En ze zeggen toch: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. 😜

Ben je er nog niet uit wat bij je past? Ga dan vooral eens langs bij een onderwijsbeurs of check de open dagen van jouw favo school. Er zijn ook scholen waar je een dagje mee mag lopen! 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.