Helpen kiezen: de verschillen tussen regulier en particulier vervolgonderwijs

min. lezen
bekostigd-vs-niet-bekostigd

Weet jij het verschil tussen particuliere en reguliere opleidingen? Na het lezen van deze blog sowieso wel!

Collegegeld

Het grootste verschil tussen particulier en en regulier vervolgonderwijs vind je gelijk in de wettelijke naam: bekostigd (regulier) en niet-bekostigd (particulier). Het regulier onderwijs wordt deels door de rijksoverheid betaald, waardoor de kosten voor de student een stuk lager zijn dan particulier onderwijs.

Reguliere scholen zijn dus een stuk goedkoper dan particuliere scholen. Dit collegejaar (2020-2021) ligt dat op €2.143,-. Voor reguliere mbo-opleidingen ligt dit bedrag een stuk lager, namelijk op: €1.168,-. 

Voor particuliere studies ligt die prijs een stuk hoger. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door de school zelf. Wat je vaak hoort bij deze opleidingen is: It’s all about excellence. Dat komt alleen wel met een prijs.

Goed om te weten: als student aan een particuliere opleiding kan je ook studiefinanciering aanvragen bij DUO.

Klassengrootte

Een ander verschil zit in de klassengrootte en schoolgrootte. Particuliere opleidingen zijn vaak kleiner. Dit is voor sommige studenten een voordeel omdat zij het fijner vinden om les te krijgen in een kleine klas met veel persoonlijke aandacht. 

Op reguliere scholen kunnen klassen en collegezalen nog wel eens uitpuilen. Daarnaast wordt er verwacht dat studenten zelf aan de slag gaan met de stof. Sommige studenten vinden dat fijn, anderen minder.  

En er is nog een verschil, voor reguliere opleidingen gelden strenge aanmelddeadlines. Bij particuliere opleidingen is dat (meestal) niet het geval. Meer hierover lees je in deze blog over deadline inschrijven studie.

DUO
www.duo.nl Stufi

Bekijk de opties voor studiefinanciering op duo.nl

Tip

Kijk welke opleidingen erkend zijn!

Kijk ook eens op Studiekeuze123. Daar vind je een makkelijk overzicht van alle wel en niet-erkende opleidingen. Deze website kan je trouwens ook helpen met je studiekeuze.

Erkende opleidingen

Alle scholen hebben een goedkeuring nodig zodat het diploma dat je krijgt ook erkend wordt. Dat heet een accreditatie. Alle reguliere opleidingen hebben zo’n accreditatie, maar niet alle particuliere opleidingen hebben dat. 

Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten welke opleidingen dat wel en niet hebben. Om te erachter te komen welke opleidingen worden erkend, zijn er zogenaamde registers gemaakt: CROHO (voor hogescholen en universiteiten), en CREBO (voor MBO instellingen).

Wat vinden studenten van particuliere opleidingen?

Ondanks het hoge collegegeld van particuliere opleidingen, blijkt uit een studie (uit 2018) van de Algemene Onderwijsbond dat studenten heel tevreden zijn over particuliere opleidingen. Vooral de kleine klassen en de persoonlijke aandacht dragen hieraan bij. Andere redenen waarom studenten zo tevreden zijn: de ervaring die studenten opdoen bij een stage en de docenten die erg goed lesgeven.

Tegelijkertijd zie je dat reguliere scholen ook goed beoordeeld worden, maar net iets minder dan de particuliere. Vooral op ‘aansluiting bij de beroepspraktijk’ zie je dat de reguliere opleidingen minder scoren dan de particulieren.

Scorebord

Hoe scoren de scholen?

Vergelijk zelf eens hoe particuliere en reguliere scholen het doen via deze link.

Keuzes maken

Het is altijd een uitdaging voor aanstaande studenten om een keuze te maken. Daarom is het aan te raden om naast online onderzoek ook open dagen te bezoeken. Loop daarnaast vooral een dag mee. Bij meeloopdagen kun je namelijk zien hoe het er echt aan toe gaat.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.