Een mbo-opleiding waarbij je betaald krijgt + verschillen BOL & BBL

min. lezen
beeld_mbo_opleiding_gelijk geld

Veel mensen leren graag vanuit de praktijk en zijn het liefst niet al te veel tijd in een klaslokaal. Herken jij jezelf hierin? Dan is een BBL-opleiding misschien iets voor jou. MBO-ambassadeur Hendrik de Kok deed een BBL-traject en legt precies uit wat je kunt verwachten.

Wat is een BBL-traject? 

Allereerst is het handig om even de basis uit te leggen. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Wanneer je een BBL-traject doet heb je een arbeidsovereenkomst met je werkgever en volg je daarnaast, (vaak) 1 dag in de week, lessen op een ROC of AOC. Je bent dus echt een werknemer en krijgt vanaf dag 1 verantwoordelijkheden en loon.

Het BBL-traject in de praktijk

Hendrik de Kok (25) doorliep een BBL-traject verpleegkunde bij ROC Tilburg. Hij is zeer te spreken over de praktijkgerichte manier van leren: “Vanaf de eerste dag draai je mee op de werkvloer. Hierdoor leer je ontzettend veel en krijg je meteen een goed beeld van je werkomgeving. Ik vond het zelf een prettige manier van leren, want er zit meer diepgang in datgene dat je leert. Ook krijg je meteen verantwoordelijkheden.”

Praktijkleren: MBO-Verpleegkundige
youtube.com MBO-Verpleegkundige

Bekijk het beroepenfilmpje van SBB

Ik vond het een prettige manier van leren, want er zit meer diepgang in datgene dat je leert

Hendrik de Kok

“Die verantwoordelijkheden hangen af van hoe goed je ergens in bent. Het is dus zeker niet zo dat je opeens taken krijgt die je nog nooit gedaan hebt. Ook is het zo dat er altijd iemand bij blijft. Zeker wanneer je met patiënten bezig bent is dat natuurlijk wel nodig. Maar het is mooi om gaandeweg meer verantwoordelijkheden te krijgen. Je voelt je echt onderdeel van een team.”

Voor Hendrik was die verantwoordelijkheid wel even wennen. “Omdat je met ‘echte’ patiënten bezig bent is er eigenlijk geen ruimte voor fouten. Je bent een hele belangrijke schakel. Zeker in het begin vond ik het soms spannend om verantwoordelijkheid te dragen voor de patiënten waar ik voor zorgde. Door je plan van te voren door te bespreken en daarna te evalueren is de kans op fouten zo klein mogelijk. Je wordt steeds meer losgelaten als je hier aan toe bent en dit ook laat zien op de werkvloer.”

BBL of BOL?

Twijfel jij nog of je een BBL of BOL traject wil gaan doen? En welk vakgebied spreekt jou het meest aan? Volgens Hendrik is het belangrijk om dat eerst te bepalen. “Ik denk dat het goed is om -voordat je begint- te weten in welke sector je wil gaan werken. Voor mij persoonlijk was dat altijd al de verpleging, en dan met name de IC-verpleging. Het is dus handig om goed op een rijtje te hebben waar je uiteindelijk naartoe wil.”

Tips en tricks

Als ‘ervaringsdeskundige’ geeft Hendrik tot slot nog een paar tips en tricks voor wie aan een BBL-traject wil beginnen: “Het is belangrijk dat je jezelf goed verdiept in de opleiding en dat je ook om kunt gaan met de verantwoordelijkheden en de grote mate van zelfstandigheid. Ook ga je bij een BBL-traject een arbeidsovereenkomst aan met je werkgever, waardoor het ook al snel wat serieuzer wordt. Maar laat je daar vooral niet door afschrikken: want het is een leerzame en ontzettend leuke ervaring die ik ten zeerste aan kan raden.”

Alles nog 1 keer op een rijtje

Alle verschillen tussen BBL en BOL

BBL traject

  • Juridisch gezien ben je werknemer, je krijgt dus ook loon vanaf dag 1
  • 1 dag in de week les
  • Veel verantwoordelijkheden en direct meedraaien op de werkvloer
  • Meestal een traject van 3 jaar
  • Arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf

BOL-opleiding

  • Juridisch gezien ben je student, dus soms heb je ook recht op studiefinanciering
  • Meerdere dagen per week heb je les
  • Meerdere fulltime stages, waardoor je breed gespecialiseerd in je vakgebied wordt. 
  • Geen salaris

Wat kies jij?

Bij het kiezen van een geschikte BBL of BOL-opleiding zijn er dus nogal wat verschillende dingen om rekening mee te houden. Oriënteer je goed, en neem rustig de tijd om de opleiding te kiezen die het best bij jou past. Uiteindelijk ben jij het die de opleiding gaat volgen: dus weten waar je aan begint is het halve werk!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.