"Hier leer je wat je concreet kunt doen voor de wereld"

min. lezen
Thijs Begemann studeert aand Aeres Warmonderhof
Door Aeres Warmonderhof
Door Aeres Warmonderhof

Branded content

Thijs Begemann houdt van lekker eten, zelfs zoveel dat het in grote mate zijn studiekeuze bepaalde. Inmiddels studeert hij op Warmonderhof waar hij elke dag de beste groenten en zuivel leert produceren. Best bijzonder toch?! Lees hier zijn verhaal.

Hij groeide op middenin Den Haag, tien minuten van het centrum. Zijn enige connectie met de landbouw was zijn beppe, zijn oma. Thijs Begemann (22) ruilde vorig jaar zijn studie Bouwkunde op de TU Delft in voor de mbo-opleiding biodynamische land- en tuinbouw Warmonderhof. “Ik vind het heerlijk om fysiek bezig te zijn in de buitenlucht. Dat geeft mij veel meer voldoening dan de hele dag achter de computer te zitten.”

Tijdens zijn vwo liep Thijs een aantal maatschappelijke stages op boerderijen. En ook toen hij twijfelde of hij zijn vwo zou afmaken of een mbo zou gaan doen, werkte hij drie maanden op een boerderij in Duitsland om zijn gedachten erover te laten gaan. Achteraf bezien legde dit de kiem voor zijn toekomst in de biodynamische land- en tuinbouw.

”Toch dacht ik na het vwo: ik ga bouwkunde studeren want dat is een heel vervuilende sector en daar wil ik wat aan doen. Maar toen ik daar vier maanden had gestudeerd, had ik wel ontdekt dat klimaat daar een keer op nummer vijf komt ofzo. Hier op Warmonderhof staat het klimaat veel hoger op het prioriteitenlijstje. En het is allemaal heel concreet: ik heb gemerkt dat je als boer op het land direct resultaat ziet van je eigen handelen. Hier kan ik daadwerkelijk iets doen!”

Eten bepaalt studiekeuze

In de maanden nadat hij met bouwkunde was gestopt, reisde hij wéér af naar een boerderij om de rest van het schooljaar te overbruggen. Het was daar dat het kwartje dan echt viel. “Ik heb ook de neiging te vergeten hoe bepalend lekker eten in mijn leven is. Al mijn herinneringen zijn gekoppeld aan eten. Ik hou héél erg van eten. Voor een goede Indiase Dahl, en nog heel veel andere gerechten, kun je me middenin de nacht wakker maken! De kwaliteit van voedsel staat heel hoog op mijn lijstje.”

Op Warmonderhof werkt Thijs bijna elke middag met zijn medestudenten samen op het land; in de tuinbouw, de akkerbouw of de veehouderij. De ene keer zit hij op de trekker, dan weer plukt hij tomaten in de kas of melkt hij de koeien. ’s Morgens heeft hij theorieles en ’s middags kan hij dat direct toepassen in de praktijk. Zo leert hij in vier jaar tijd hoe hij zelf kwalitatief voedsel kan produceren en hoe hij een eigen boerderij kan runnen.

Bezoek de website van Aeres Warmonderhof
Wat is Aeres Warmonderhof?

Bezoek de website!

Hoe duurzaam ben jij?

En hoe kun je met jouw studiekeuze de wereld veranderen? Doe de quiz en komt erachter!

DOE DE QUIZ!

(de afbeelding is bedoeld met een knipoog)

Doe de quiz en zie hoe duurzaam jij bent!

’s Morgens in de klas, ’s middags op het land

Eigenlijk kun je Warmonderhof omschrijven als een ‘spoedcursus boer worden in hart en nieren’. Omdat veel studenten van Warmonderhof niet opgegroeid zijn op een boerenbedrijf, is het wonen-werken-leren-concept een perfecte manier om boer te worden tot in je tenen. “Het maakt Warmonderhof bijzonder, vindt Thijs. “In die zin is het ook een levensschool. Je ontwikkelt jezelf sociaal, persoonlijk, theoretisch en praktisch.”

Omdat het een mbo-opleiding is, verwijzen veel decanen van havo’s en vwo’s niet door naar Warmonderhof, terwijl veertig procent van de huidige Warmonderhofstudenten havo- of hoger opgeleid is en heel veel haalt uit de studie. Thijs: “De lessen zijn heel uitdagend, ook met mijn vwo-achtergrond. Dat heeft mij positief verrast. Qua niveau is er hier voor elk wat wils. Ik zie mezelf als generalist. Waar je op het hbo of de universiteit veel meer als specialist wordt opgeleid, biedt Warmonderhof een breed vakkenpakket. Zo kan ik me ontwikkelen op meerdere gebieden tegelijk.”

Samenwonen met klasgenoten

Thijs woont samen met zijn studiegenoten in een huis op de campus, die ze hier de Woonderij noemen. “Toen ik opgroeide kreeg ik thuis altijd biologisch te eten. En dat probeer ik ook nu met mijn studentenbudgetje te realiseren. We koken bijna altijd samen.” Ook de andere studenten zijn intensief bezig met de toekomst van de wereld en van ons voedsel. Het zijn gelijkgestemden waarmee Thijs kan sparren over manieren om duurzaamheid en biodiversiteit in de wereld te bevorderen.

De lessen zijn heel uitdagend, ook met mijn vwo-achtergrond. Dat heeft mij positief verrast. Qua niveau is er hier voor elk wat wils.

Thijs Begemann, studeert aan Aeres Warmonderhof

Dit is de waarde van gezond voedsel

Waar in de gangbare landbouw het aantal bedrijven afneemt, is dat in de biodynamische landbouw andersom. De vernieuwende agrarische bedrijven die in Nederland (en ook geregeld in het buitenland) worden opgericht, zijn niet zelden het initiatief van oud-studenten van Warmonderhof. Vaak werken ze veel meer samen met de consument waarvoor ze het voedsel verbouwen.

Ook Thijs denkt wel eens aan zo’n constructie voor zijn toekomstige bedrijf. “En dan het liefst een gemengd bedrijf: met dieren en planten. Ik vind tot nu toe op Warmonderhof de melkveehouderij het leukste; maar tegelijk moreel het lastigste; hoe je over het welzijn van dieren je geld verdient. Ik ben daarin nog zoekende.”

Overtuigen door te doen

Net als veel van zijn klasgenoten wil Thijs als toekomstige biodynamische boer of tuinder de consument bewust maken van de waarde van gezond, smaakvol, biologisch of biodynamisch geteeld voedsel. “Ik voel daarin wel een verantwoordelijkheid, ja. Maar de discussie aangaan werkt niet. Ik heb het geprobeerd, maar je moet het gewoon laten zien.

Ik ga later mijn bedrijf openstellen voor de buitenwereld. Zo kunnen consumenten ervaren hoe anders het er op een biodynamische boerderij aan toegaat, ze kunnen het verschil proeven, kunnen met eigen ogen zien hoe dieren naar hun aard worden gehouden. Ik zal als boer vertellen over de bijen- en vogelstand; dat die verbeteren door mijn manier van landbouw. In gesprek blijven met de consument is mijn doel. Wij als biodynamische boeren moeten overtuigen door te dóén.”

Volg nú de digitale rondleiding. Of meld je aan voor een meeloopdag!

 

BEZOEK WARMONDERHOF 

Bezoek een open dag
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.