“Het is pittig, maar wel heel leuk om dit vak te leren”

min. lezen
apotheek-algemeen
sba-nieuw-logo
Deze content is gemaakt door SBA - Werk in de Apotheek

Branded content

Renas is 18 jaar en heeft na de middelbare school gekozen voor de BOL-opleiding Apothekersassistent aan het MBO Rijnland. Ze zit nu in het derde jaar en loopt twee dagen per week stage in een apotheek. Waarom koos zij hiervoor, wat vindt ze ervan en waarom is het zo’n mooi beroep?

Neef en nicht gingen Renas voor

“Mijn nicht én mijn neef hebben allebei ook deze opleiding gedaan en vertelden mij erover. Ze zeiden wat je als apothekersassistent allemaal doet en wat ze er zo leuk aan vonden. Ik werd daar zelf ook enthousiast van. Ik ben wel een behulpzaam persoon en medicatie heb ik altijd al interessant gevonden. Daarom heb ik ervoor gekozen."

Advies over medicijnen

Renas wordt het meest blij van patiënten begeleiden bij hun medicijngebruik. "Je geeft als apothekersassistent advies over hoe medicijnen op de juiste wijze te gebruiken. Daarnaast controleer je of verschillende medicijnen naast elkaar gebruikt kunnen worden. Kan dat niet, dan overleg je hierover met de arts. Het is ook fijn mensen meteen te kunnen helpen met zelfzorgmiddelen. Dan geef je uitleg en geef je dat product meteen mee. Het geeft een goed gevoel patiënten te helpen bij hun klachten en dat ze je dan bedanken.”

Wat verdien je als Apothekersassistent?

Check het hier

Je begint met een startsalaris van ongeveer 2.000 euro met mogelijke uitloop naar 3.000 euro. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om via een HBO-opleiding door te groeien naar 3.800 euro.

Geen enkele patiënt is hetzelfde, dat maakt het werk zo leuk

Wat het volgens Renas vooral heel leuk maakt is dat je met verschillende patiënten te maken hebt in de apotheek, jong, oud, hoog opgeleiden en laaggeletterden. Geen enkele patiënt is hetzelfde, elk ziektebeeld is weer anders. "Daarom is het zo belangrijk de juiste informatie over te kunnen brengen op een goede manier. Tijdens mijn opleiding leer ik heel veel over alle ziektebeelden en je leert elk medicijn kennen. Wat de opleiding ook zo leuk maakt is dat je veel stage loopt, dus je zit niet de hele tijd op school achter je boeken en je laptop.”

Heb jij het in je?

 

Doe de test en check of jij het in je hebt om apothekersassistent te worden!

DOE DE TEST

Haas-Helpende-hand

Pittige opleiding

Het is volgends Renas wel een pittige opleiding. "Dat moet ik er wel bij zeggen. Je moet er echt veel tijd en aandacht aan besteden. Zo leer je over ziektebeelden zoals urinewegaandoeningen, hart- en vaatproblemen. Elk vak is anders, en tóch sluiten alle vakken op elkaar aan. Het is pittig maar wel echt leuk om te leren, vooral als je dat dan ook in de praktijk meemaakt. Je kunt wat je geleerd hebt meteen in de apotheek toepassen!”

Beroepsgerichte vakken

Wat zijn beroepsgerichte vakken?

Onder de beroepsgerichte vakken valt eigenlijk alles behalve Nederlands, Engels en rekenen. Je leert hoe het werkt in een apotheek, vanaf hoe de bestelling van medicijnen binnenkomt in de apotheek tot het helpen van de patiënt aan de balie die de medicijnen komt ophalen.

“Ik word het meest blij van patiënten helpen”

Renas is 18 jaar en heeft gekozen voor de BOL-opleiding Apothekersassistent.

afb-renas-sba

Welke eigenschap(pen) je moet hebben als apothekersassistent?

"Echt het allerbelangrijkste is dat je goed kunt uitleggen, de Nederlandse taal goed beheerst, nauwkeurig bent, behulpzaam én een teamplayer. Je werkt namelijk de hele dag met mensen. Met je collega’s werk je intensief samen en je controleert elkaars werk."

Een bijzondere gebeurtenis tijdens werk

Renas heeft genoeg bijzondere momenten meegemaakt tijdens haar stage, maar als ze er een moet kiezen, dan is dat die keer dat ze en oud docent tegenkwam."Tijdens mijn eerste stage was ik lekker aan het werk. Stond er ineens een oud-docent van de middelbare school bij mij aan de balie waar ik niet zo’n hele goede klik mee had. Ik was toen heel trots dat ik kon laten zien wat ik had bereikt."

Tips van Renas

  • Bekijk de website van SBA, daar vind je heel veel informatie over de opleiding en het vak.
  • Probeer zoveel mogelijk naar de open dagen te gaan en misschien ken je mensen die de opleiding zelf hebben gedaan.
    Vraag aan de opleiding of ze meeloopdagen hebben.
  • Luister naar je eigen gevoel en niet wat een ander ervan vindt. "Twee weken geleden zat ik in de aula, toen bleek iemand de opleiding tot tandartsassistent te doen omdat haar moeder dat wilde en ze wilde zelf eigenlijk doktersassistent worden. Wat doet ze zichzelf aan?”

 

In het filmpje hieronder zie je hoe het werk in de apotheek eraan toegaat. Dat geeft je een goed beeld van het beroep van apothekersassistent.

Meer weten?

Check de website voor meer informatie

 

GA NAAR DE WEBSITE

SBA studiekeuzelab
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.