Van hbo naar wo: Henrica (23) heeft er geen spijt van

min. lezen
henrica-westhoeve

Wat doe je wanneer je hbo-opleiding toch niet is wat je ervan verwachtte en je het gevoel hebt dat je een hoger niveau aan kunt? Dan kijk je verder, naar wo-opleidingen die misschien beter aansluiten. Henrica Westhoeve maakte de overstap van hbo Lifestyle Studies naar een WO-opleiding Liberal Arts & Sciences.

Al snel nadat Henrica aan haar hbo-opleiding begonnen was, voelde ze zich niet helemaal op haar plek, zo vertelt ze. “Ik ben ooit in een havo-vwo brugklas begonnen en heb op de middelbare school de havo afgemaakt. Achteraf gezien had ik misschien beter vwo kunnen gaan doen. Want eenmaal begonnen aan Lifestyle Studies op het hbo, had ik sterk het gevoel dat ik een uitdaging miste. Heel eerlijk: ik vond de stof wat te makkelijk.”

Voorbereiden op een nieuwe studiekeuze

En dus ging Henrica op zoek naar een oplossing. Voor veel studenten zou dat betekenen: stoppen met de studie en een switch overwegen. Maar voor Henrica was stoppen geen optie. “Ik ben toen naar mijn ouders gegaan en heb ze voorgelegd dat ik eigenlijk naar de universiteit wilde. Maar welke studie zou ik dan gaan doen? Mijn huidige studie -Lifestyle Studies- was er namelijk niet op wo-niveau.”

Dus was het zoeken naar een nieuwe studie voor Henrica. Hoe heeft ze dat aangepakt? “Ik ben heel veel tests gaan doen: studiekeuzetests, beroepskeuzetests: noem maar op. Daar kwam eigenlijk altijd de richting Psychologie uit. Maar dat vond ik wat te eentonig. Ik wilde wel dat mijn nieuwe wo-opleiding de kleinschaligheid van het hbo had. Toen ben ik ook nog naar een aantal open dagen geweest, onder andere in Rotterdam en Utrecht.”

Denk jij er ook over na om te stoppen of switchen van studie? Check dan eens deze blog over stoppen met studie: praktische tips.

De zin en de onzin van studiekeuzetests
De zin en de onzin van studiekeuzetests

Wat zegt zo’n studiekeuze-test nou? Dat lees je in deze blog.

De rest gaat vanzelf als je jouw nieuwe studie echt ziet zitten!"

Henrica (23)

Een nieuwe studie

Uiteindelijk viel haar keuze op University College, als onderdeel van de bachelor Liberal Arts & Sciences. Deze studie biedt een breed eerste jaar, waarna de student een van de zestien richtingen kan kiezen om in te specialiseren. Henrica: “Dat sprak me heel erg aan, omdat je met kleinschalige groepen begint, waarbij je jezelf in je eerste jaar oriënteert op wat je echt wilt. Doordat er maar liefst zestien richtingen zijn, zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.” 

Terwijl ze zich op haar nieuwe studie direct thuisvoelde, merkte Henrica ook de verschillen tussen hbo en wo. “Op de universiteit moet je veel meer zelf uitzoeken of aan de bel trekken wanneer het niet lukt. Op het hbo heb je nog je SLB-er (studieloopbaanbegeleider), maar op het wo moet je alles toch echt zelf regelen. Ook vallen praktijklessen bijna geheel weg, en krijg je vooral veel theorie. Dat kan overweldigend zijn, zeker in het begin.”

Check hier de video die we gemaakt hebben over de verschillen tussen hbo en wo.

Of lees dit artikel over verschillen hbo en wo.

HBO vs WO [+video]
HBO vs WO [+video]

De verschillen tussen HBO en Universiteit

Aanrader

Ondanks deze grote verschillen is het volgens Henrica zeker aan te raden om de overstap van het hbo naar het wo te wagen. “Als je het overweegt zou ik zeggen: ‘zeker doen!’ Maar ik denk dat het wel heel belangrijk is om te weten waar je aan begint en dat je zeker weet wat je wil. Door verschillende tests te doen en Open Dagen te bezoeken ben ik daar voor mezelf achter gekomen. En hou dit in je achterhoofd: uiteindelijk komt het op de uni heel erg neer op zelfstandigheid. Maar wanneer je jouw nieuwe studie echt ziet zitten, dan gaat de rest vanzelf.”

Overweeg jij een overstap van hbo naar universiteit?

Ga dan van te voren goed na waar je aan moet voldoen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit zijn mogelijke toelatingseisen die je toekomstige universiteit kan stellen:

  • het behalen van je hbo-propedeuse
  • het halen van enkele vakken op vwo-niveau
  • het volgen van een schakeljaar
  • het maken van een (motivatie)toets

Voor meer informatie over de specifieke toelatingseisen, neem je contact op met de universiteit van jouw keuze.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.