Van bachelor naar master: Wat is het verschil?

min. lezen
1-van-bachelor-naar-master (1)

Wanneer je net klaar bent met je bachelor wil je waarschijnlijk maar één ding: even geen scripties, tentamens, colleges of papers. Maar na een tijdje begint het toch te kriebelen: zou je niet toch voor een master kiezen? Anne Ruth Alberts (26) deed het, en vertelt in dit blog over haar ervaringen.

Het klinkt voor sommige studenten heftig, weer een paar jaar de schoolbanken in. Maar volgens Anne Ruth Alberts (26) valt dit best mee. Zij rondde haar bachelor Communicatie & Informatiewetenschappen af en begon meteen daarna vol frisse zin aan een master in Media Creation & Innovation in haar geliefde studentenstad Groningen.

Een gloednieuwe master

Voor Anne Ruth was dit een stap die ze eigenlijk al vanaf het begin van haar bachelorstudie wilde doen. “Mijn bachelor was een heel brede studie met veel ruimte voor vrije keuzevakken. In het eerste jaar moest ik dus al goed gaan kiezen welke richting ik op wilde met mijn opleiding. In eerste instantie wilde ik daarom het meest voor marketing-gerelateerde vakken kiezen, omdat dit wel binnen mijn interessegebied lag. Zodoende wilde ik na mijn bachelor ook graag een master Marketing gaan doen.”

Uiteindelijk viel haar keuze toch op een andere Master. Anne Ruth: “dat kwam omdat ik helaas Wiskunde niet gehaald had, dus toen moest ik op zoek naar een plan b. Dat was wel even schrikken, want ik had een uitgestippeld plan in mijn hoofd. Toen kwam ik een masteropleiding tegen die ik nog nooit gezien had. Ik dacht dat ik deze over het hoofd gezien had, maar het bleek gewoon een gloednieuwe master te zijn.”

Zo stel je doelen op en behaal je ze
Zo stel je doelen op

Denk jij erover na om straks ook een master te doen? Lees dan dit stuk over doelen stellen.

Wat ik merkte -en dit had ik nooit gedacht- was dat mijn master me over het algemeen een stuk beter afging dan mijn bachelor.

Anne Ruth

Anne-Ruth-Alberts (1)

‘Een masterstudie verdiept je kennis’

Na haar studie begon Anne Ruth meteen aan haar master. Dit was een periode waarin ze zowel raakvlakken als verschillen met haar afgeronde bachelorstudie tegenkwam. “Ik merkte dat de verwachtingen wel wat hoger lagen, qua papers en andere vereisten. Maar wat ik merkte -en dit had ik nooit gedacht- was dat mijn master me over het algemeen een stuk beter afging dan mijn bachelor. Ik merkte dat ik in al die jaren toch wel aardig wat geleerd had en wist wat er van me verwacht werd.”

Ook haar masterscriptie -iets waar ze toch wel tegenaan hikte- ging haar gemakkelijk af. Anne Ruth: “een masterstudie verdiept je kennis, en dit is doorgaans iets waar je zelf heel erg in geïnteresseerd bent. Daardoor denk ik juist dat ik mijn master als gemakkelijker ervaren heb dan mijn bachelorstudie. Immers: ik deed iets waar ik zelf ook energie van kreeg. Uiteindelijk betaalde zich dat ook uit in resultaat. Zo heb ik mijn master gemiddeld met een punt hoger afgerond dan mijn bachelorstudie.”

3 Tips van Anne Ruth voor aanstaande masterstudenten

Tip 1:

“Zorg dat je tijdens je studie -liefst in de eerste twee jaar- al een idee hebt welke master je zou willen doen. Vaak moet je hier namelijk bepaalde vakken voor kiezen. Zo vergroot je de kans dat je toelating soepel verloopt.”

Tip 2:

“Hou de websites van onderwijsinstellingen goed in de gaten. Vaak komen er door de jaren heen leuke, nieuwe masters bij. Zo ben ik uiteindelijk ook bij mijn master uitgekomen.”

Tip 3:

“Laat je niet afschrikken door het idee van ‘nog een scriptie moeten schrijven’. Een scriptie is eigenlijk een hele grote paper. Toen ik die mindset eenmaal had, voelde het allemaal al snel wat minder heftig.”

Lees ook eens dit artikel over verschillen hbo en wo.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.