Wat is een aanvullende beurs?

min. lezen
Wat is een aanvullende beurs?

Wanneer je met het kiezen van je studie aan de slag gaat, kom je met een heleboel nieuwe termen in aanraking. Sommige daarvan hebben betrekking op je studie zelf, andere op de kosten van je studie. Van die laatste categorie is de ‘aanvullende beurs’ er eentje die je ongetwijfeld tegen gaat komen.

Maar wat is dat nou precies, een aanvullende beurs? Wanneer kom je ervoor in aanmerking en - misschien wel het belangrijkste - wat brengt het in het laatje? Dat gaan we je in deze blog haarfijn uitleggen, stay tuned! 

Studiefinanciering

Laten we beginnen bij het begin. Een aanvullende beurs is namelijk onderdeel van je studiefinanciering. Deze bestaat uit een aantal onderdelen:

Basisbeurs
Deze is er (op dit moment) alleen voor het mbo. Het is een maandelijks bedrag dat ligt tussen 90,85 en 296,51 euro. Dit bedrag verschilt voor thuiswonende en uitwonende studenten. Uitwonende studenten ontvangen een hoger bedrag. Als je binnen tien jaar een diploma behaalt, hoef je dit bedrag niet terug te betalen.

Aanvullende beurs
Vervolgens is daar de aanvullende beurs. Zoals de naam al zegt, is dit een aanvulling op je studiekosten. Deze beurs is er voor studenten op het mbo, hbo en de universiteit. 

Hoeveel je krijgt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

  • Het inkomen van je ouders
  • Broers en zussen die studeren of naar school gaan
  • Of je ouders zelf een studieschuld terugbetalen

Afhankelijk van deze (en een paar andere) factoren wordt je aanvullende beurs berekend: niet iedereen krijgt hetzelfde bedrag dus. 

Voor hbo en universiteit is de maximale aanvullende beurs: 
€ 430,27

Voor mbo is de maximale aanvullende beurs: 
€ 395,40

stufi-wordt-afgeschaft
De basisbeurs komt terug vanaf studiejaar 2023/2024

Check hier wat dit voor jou betekent

Moet je de aanvullende beurs terugbetalen?

Nu misschien wel één van de belangrijkste vragen: moet ik de aanvullende beurs terugbetalen? Goed nieuws: voor iedereen is de aanvullende beurs een gift. Deze hoef je dus niet terug te betalen. Ook hier geldt weer: je moet wel een diploma halen binnen 10 jaar. Dat hoeft overigens niet het diploma te zijn van de opleiding waarmee je begonnen bent. 

Bij je aanvullende beurs hoort ook het reisproduct: hallo OV-studentenkaart. Hiermee kun je reizen op de dagen die jij het handigst vindt. Woon je op kamers? Dan is een weekendabonnement misschien het handigst om op vrijdag met een zak vuile was richting je ouders te gaan. Woon je (nog) thuis? Dan spreekt het juist voor zich om een weekabonnement te nemen: zo reis je gratis van en naar school. 

Ook je reisproduct is een gift wanneer je binnen 10 jaar een studie afrondt. 

Verschil tussen aanvullende beurs en rentedragende lening
Als laatste is daar de rentedragende lening. Eigenlijk zegt de naam het al: deze lening moet je terugbetalen, en daar wordt rente over gevraagd. Het is dus belangrijk om dit goed in het achterhoofd te houden wanneer je naar de website van DUO gaat om je maandelijkse stufi wat op te schroeven. Dit bedrag kan aardig oplopen, en zeker qua rente die je over de jaren moet betalen.

LET OP!

Voordat je een rentedragende lening af gaat sluiten is het belangrijk om na te gaan of je dat geld echt wel nodig hebt, en of er geen andere manier is om aan wat extra inkomsten te komen. Misschien kun je een bijbaantje nemen of een eigen webshop oprichten. Mocht dit geen optie zijn, dan zou je kunnen overwegen om je ouders te vragen of je wat geld van ze mag lenen. Misschien kun je een lening bij ze afsluiten, met een bedrag waarover je geen rente hoeft te betalen. Dat scheelt aardig wat. 

Mocht dat allemaal niet mogelijk zijn, dan kun je een rentedragende lening afsluiten. Bedenk hierbij dus goed: geld lenen kost geld.

Meer informatie over de aanvullende beurs?

Voor dit artikel hebben we vooral de focus gelegd op de aanvullende beurs. Wil je meer informatie? Dan kun je het beste naar de website van DUO gaan. Daar staat precies waar jij recht op hebt. Hier kun je ook je studiefinanciering direct afsluiten. Vind je het allemaal wat lastig? Vraag dan één van je ouders of een oudere broer/zus die al studie-ervaring heeft om met je mee te kijken. Veel succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.