Spaarzaam leven als student? Jóia (23) weet hoe je dat aanpakt!

min. lezen
Joia-spaarzame-studente

Het leven van een student gaat niet altijd over rozen. Ome DUO stort weliswaar een kleine maandelijkse bijdrage, maar toch kan het voorkomen dat je aan het eind van je geld een stukje maand over hebt. In deze blog spreken we met Jóia (23), zij studeert in Maastricht en maakt er een sport van om iedere maand zo spaarzaam mogelijk te leven.

Even voorstellen: Jóia Boode, een 23-jarige studente Interdisciplinaire Kunst in Maastricht. Samen met haar twee katten Diesel en Feather woont ze in een eigen appartement wat voor haar voordeliger uitpakte dan een studentenkamer. Jóia: “Omdat ik 23 ben kan ik huursubsidie aanvragen. Daardoor werd het voor mij interessant om een appartementje te huren, in plaats van een studentenkamer.”

Maximaal 50 euro per maand aan eten spenderen

Qua budget probeert Jóia overal waar ze kan te besparen. Zo maakt ze er een heuse sport van om zo weinig mogelijk aan haar boodschappen te spenderen. “Ik eet veganistisch, en dat kan soms wel duur zijn. Maar ik probeer iedere maand maximaal 50 euro per maand aan eten te spenderen. Ik zie het echt als een challenge om het voor elkaar te krijgen om goed en gezond te eten voor heel weinig geld.

Die challenge begint al op de plek waar je het eten koopt, zo legt Jóia uit: “Veel van mijn eten koop ik op de markt, en ik koop vooral B-merken en weinig vleesvervangers. Die zijn namelijk best duur. In plaats daarvan kun je je beter verdiepen in welke verse ingrediënten (groenten, fruit, noten) je kunt eten in plaats van vlees. Dit is vaak vele malen goedkoper. Zo kun je met een beetje creativiteit toch lekker eten. Ook wissel ik af en toe maaltijden uit met vrienden die ook veganistisch koken, waardoor ik toch heel gevarieerd kan eten.”

wat-eten-we-vandaag-2
Wil jij deze challenge ook aangaan?

Dan hebben we hier vier budgetgerechten voor je!

Het is denk ik heel belangrijk om bewust om te gaan met je geld.

Jóia Boode

Joia- spaarzame studente

Budget voor andere dingen

Ook wat betreft haar andere kosten let Jóia op de kleintjes: “Ik ga bijvoorbeeld niet meer naar de sportschool, maar ik loop gewoon gratis hard in het park. Ook heb ik een eenvoudig Sim-Only abonnement. Ik heb een studentenlening en verdien wat geld bij, maar doordat ik qua vaste lasten, mijn huur en collegegeld, al vrij hoog zit, blijft er niet heel veel over. Toch lukt het me, mede door mijn strenge budget, toch om iedere maand een beetje te sparen.

Een gedeelte van haar opgespaarde geld spendeert Jóia aan leuke dingen, zoals reizen. “Binnenkort ga ik voor het eerst weer eens lang op reis, naar Portugal. Daar heb ik veel zin in. Het is dus zeker niet zo dat ik helemaal geen leuke dingen doe, ik spendeer mijn geld alleen zo bewust mogelijk. Veel mensen geven hun geld uit aan dingen die ze misschien niet nodig hebben, waardoor ze niet goed uitkomen met hun budget. Daarom juist denk ik dat het heel belangrijk is om bewust om te gaan met je geld.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.