Proefstuderen en een meeloopdag: wat zijn de verschillen?

min. lezen
meelopen en proefstuderen

Je bent bijna zover dat je je kunt inschrijven voor een studie. Maar om er zeker van te zijn dat je de juiste studiekeuze maakt, wil je nog een meeloopdag doen of een dagje te proefstuderen. Wat dit precies inhoudt en wat de verschillen zijn tussen deze twee lees je hier.

Meeloopdag

Als je kiest om een dag mee te lopen, dan ben je eigenlijk een student voor één dag op de universiteit, hogeschool of mbo-instelling. Je bezoekt colleges, kunt docenten vragen stellen en je komt erachter hoe het is om te studeren. Je loopt dan mee met echte studenten en wordt bij de hand genomen door een student.

Tijdens een dagje meelopen word je dus ondergedompeld in het studentenleven en krijg je een realistisch beeld van hoe het eraan toegaat op de opleiding. Dit is natuurlijk anders dan de indruk die je tijdens een open dag krijgt. Tijdens zo'n dag laat de school zich namelijk van zijn beste kant zien. Alles en iedereen is dan op zijn best en iedereen kan enorm enthousiast vertellen over de school, de opleiding en de sfeer. Maar tijdens een dagje meelopen kun je kennismaken krijg je een beter en echter beeld. Best handig dus als je nog niet zeker bent van je studiekeuze.

Proefstuderen

Proefstuderen werkt net even anders. Ook hier volg je op één dag colleges. Niet met echte studenten, maar met andere proefstudeerders. Iedereen die zich heeft aangemeld om te komen proefstuderen komt bij elkaar in een klas terecht. Daar werk je aan een (aantal) opdracht(en), je krijgt vaak een presentatie over hoe het is om te studeren en docenten en studenten staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Het is dus niet echt studeren, maar het komt wel heel dicht in de buurt. Je maakt kennis met het niveau en gaat echt aan de slag met opdrachten die vergelijkbaar zijn de opdrachten van de opleiding.

Verschillen

Zoals je ziet lijken proefstuderen en een meeloopdag best veel op elkaar, maar er zijn ook duidelijke verschillen. We zetten ze hier voor je op een rij zodat je een mooi overzicht hebt.

Proefstuderen
  • Samen met andere studiekiezers

  • Een opdracht maken die lijkt op een opdracht van de opleiding

  • Presentatie over studeren

  • Krijgt een beeld van de opleiding

  • College volgen

Meelopen
  • Student neemt je bij de hand

  • In je eentje

  • Echte lessen en echte colleges

  • Kans om vragen te stellen

Waar een dagje proefstuderen met een klas studiekiezers is, word je tijdens een dag meelopen gekoppeld aan een echte student die je laat zien hoe het er in de werkelijkheid aantoe gaat. Dat laatste komt dan ook een stuk dichter bij de realiteit dan een dag proefstuderen.

Toch geven beide een goed beeld van hoe het er bij een studie aan mbo-instelling, de hogeschool of de universiteit aan toe gaat.

Wanneer neem je deel?

Als je voor een van deze twee opties kiest, ben je al best ver met je studiekeuze. Zo'n activiteit zet je eigenlijk alleen in als je nog twijfelt of meer diepgang wilt over de overgebleven opleidingen die nog op je lijstje staan. Je kunt op deze manier kijken wat bij het beste bij je past. Let hierbij op de sfeer, de manier van lesgeven, de professoren, studenten, de campus, of het moeilijk of juist makkelijk te volgen is en of de stof inderdaad interessant (genoeg) is.

Weet je nog niet zo goed welke school of opleiding bij jou past, dan is het waarschijnlijk nog een beetje te vroeg om aan deze activiteit mee te doen.

Hoe meld je je aan?

Je meld je aan bij mbo-instelling, de hogeschool of universiteit waar jij een dagje wilt meelopen of wilt proefstuderen. Vaak vind je in de menubalk van de website een optie met "Meeloopdag" of "Proefstuderen". Of je zoekt op deze termen in de zoekbalk. Een derde optie is om de in de agenda op de website te kijken. Daar vind je meestal ook wanneer je kunt meedoen aan een van deze activiteiten. LET OP: dit doe je dus per opleiding. Je kun geen algemene meeloopdag of proefstudeerdag inplannen.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.