Week van het geld: hoe ga jij goed met je geld om?

min. lezen
Week van het geld

Van 28 maart t/m 1 april is het ‘De week van het geld’. Een goed moment om eens te kijken hoe jij er financieel voor staat. Lees hier tips over hoe je jouw geldzaken op orde stelt en geld verdient met relevante bijbaantje zodat je wanneer je gaat studeren een fijn spaarpotje hebt.

Geldzaken, moet je daar nu al mee bezig zijn?

Het is voor je gevoel misschien nog een beetje vroeg om ermee bezig te zijn, maar geldzaken zijn megabelangijk, ook nu! Want als je straks gaat studeren, kom je meer op eigen benen te staan en zul je dus (waarschijnlijk) ook zelf meer moeten gaan betalen. Denk hierbij aan collegegeld, kamerhuur, boodschappen, kleding, stappen en nog meer. Het is daarom goed om je bewust te worden van geld.

Het is tegenwoordig namelijk heel makkelijk om online iets te kopen, een Spotify abonnement af te sluiten, een betaalde app te downloaden, of nog even die schoenen online te bestellen. Dit kan al gauw €100,- tot €500,- euro extra in de maand kosten. Dat loopt dus snel op. En juist het soort aankopen die je niet structureel doet (zoals die schoenen of een betaalde app), maak het lastig om het overzicht te bewaren.

Daarnaast wordt (bijna) alles duurder: de benzine voor je scooter, dat frikandelbroodje bij de appie en jouw drankje op het terras. Ook daarom is het goed om te weten wat je aan geld uitgeeft en wat je binnenkrijgt.

Balans maken

Hoe zorg je nou dat je weet wat er aan geld binnenkomt en wat je uitgeeft? Dit heet een balans. Tel al je uitgaven van 1 maand bij elkaar op en doe hetzelfde bij je inkomsten. Vergelijk deze met elkaar. Als je aan het einde van de maand evenveel uitgeeft als dat er binnenkomt, doe je het goed. Als er meer binnenkomt dan je uitgeeft, kun je zelfs sparen! Maar als je meer uitgeeft dan dat er binnenkomt, heb je een probleem.

Mocht dat laatste het geval zijn, kijk dan eens heel goed naar alles wat je uitgeeft. Maak een verschil tussen je vaste kosten, zoals je Spotify account en telefoon abonnement (en als je studeert: collegegeld en huur van de kamer), en de ‘variabele’ kosten, dus de dingen waar je niet altijd geld aan uitgeeft. Variabele kostenposten zijn dingen als kleding, eten en op stap gaan. Hier geef je meestal wel iedere maand iets aan uit, maar niet altijd evenveel. De kosten variëren dus.

Zie je bijvoorbeeld dat je heel veel uitgeeft aan bepaalde vaste of juist variabele kosten, kijk dan welke dingen je kunt schrappen of goedkoper kunt doen. Heb je een heel duur telefoon abonnement, kijk dan of je een goedkopere kunt afsluiten. Geef je heel veel geld uit aan kleding? Dan is het misschien handig om je kledingkast eens uit te pluizen en te bedenken of je al die kleren wel nodig hebt. Afijn, je snapt het wel.

Geld verdienen

Wat hierboven staat uitgelegd heet bezuinigen: waar kun je op besparen om (meer) geld over te houden? Als je daar goed inzicht in hebt, ben je al een eind. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om genoeg geld binnen te krijgen. Je moet dus geld gaan verdienen.

Tip: bedenk hoeveel je minimaal wilt verdienen met je bijbaan. Dat kun je baseren op hoeveel er ongeveer iedere maand uitgaat. Geef je iedere maand gemiddeld €1.000,- uit, zorg dan dat je in ieder geval dat bedrag binnenkrijgt.

Het liefste iets meer. Zet dat beetje extra aan de kant. Zo zorg je ervoor dat je altijd een potje hebt voor onvoorziene kosten. Dat zijn kosten die je in de toekomst gaat maken, waarvan je weet dat je ze gaat maken, maar niet weet wanneer precies. Bijvoorbeeld als je scooter een reparatiebeurt nodig heeft. Of als je je telefoon kapot laat vallen en je een nieuwe nodig hebt, dat soort dingen.

Zorg er ook voor dat je kunt sparen, of probeer het in ieder geval. Je kunt voor een bepaald doel sparen, bijvoorbeeld nieuwe schoenen, of je kunt sparen zodat je altijd wat geld achter de hand hebt.

Relevante bijbanen

Je kunt natuurlijk in de appie gaan werken, of een krantenwijk nemen, maar je kunt ook nadenken over bijbaantjes die iets bijdragen, aan jouw toekomstige studie of aan de maatschappij. Een goed voorbeeld was een tijdje terug werken voor de GGD: in de teststraat of mensen bellen die een test hadden gedaan.

Als je al weet dat je gaat studeren, of als je een idee hebt in welke richting dat ongeveer gaat zijn, kun je ook een bijbaantje zoeken in de richting van je studie. Ga je voor geneeskunde? Zoek dan een bijbaantje in het ziekenhuis. Wil je het onderwijs in? Kijk dan of je bij een buitenschoolse opvang kunt werken. Zo zijn er heel veel verschillende baantjes die gerelateerd zijn aan je toekomstige studie.

Maakt geld gelukkig?

Dat is een heel veel gestelde vraag. En bijna iedereen zegt: nee, maar het maakt dingen wel makkelijker. In zekere zin is dat waar. Als je genoeg geld hebt kun je makkelijker iets kopen, of je het nodig hebt of niet maakt dan niet zoveel meer uit. Maar als je een klein inkomen hebt en er komt niet genoeg binnen, kunnen er geldzorgen ontstaan. Dat levert enorm veel stress op, en dat kan weer leiden tot slechte (geld gerelateerde) beslissingen.

Geldzorgen zijn heel erg vervelend. De grootste reden voor die geldzorgen zijn vaak dat mensen geen goed inzicht hebben in hun inkomsten en uitgaven. Gelukkig kun je daar nu al iets aan doen: zorg dat je goed met je geld omgaat. Geld is geen middel om aan anderen te laten zien hoe goed je het hebt of dat je bepaalde dingen kunt betalen. Het is leuk als het kan, maar zou geen doel op zich moeten zijn.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.