Met deze 3 tips ben jij helemaal voorbereid op je bezoek aan de onderwijsbeurs!

min. lezen
3 tips voor een bezoek aan de onderwijsbeurs

Een studiekeuze gaat nooit over één nacht ijs. Een goede oriëntatie hoort daarbij en het bezoeken van een onderwijsbeurs kan helpen. Hoe bereid je jezelf goed voor op een bezoek aan zo’n beurs?

Het maken van een ‘superbelangrijke’ keuze zoals je studiekeuze is niet altijd makkelijk. Maar Annelies Hovestad, eigenaar van Rubik Coaching en coach bij Studiekeuze Nederland, wil juist onderstrepen dat het niet zo’n zwaar onderwerp hoeft te zijn. “Veel jongeren realiseren zich niet dat je na een gerichte studie, nog steeds veel kanten op kan in je carrière.” Het neemt alleen niet weg dat het maken van een studiekeuze veel tijd kost. Een beursbezoek kan helpen bij het maken van je studiekeuze.

Annelies is daar heel duidelijk in: “Bereid je goed voor!” Volgens haar kan je echt het meeste uit de beurs halen als je bij jezelf begint. “Het is heel belangrijk dat je van tevoren goed weet wie je bent, waar je goed in bent, wat je leuk vindt om te doen, en – misschien wel de belangrijkste vraag – wat je op de onderwijsbeurs wilt ontdekken?” Een onderwijsbeurs is dus volgens haar niet de eerste stap die je neemt in je studiekeuze: “Ga niet meteen af op het aanbod, maar kijk eerst naar jezelf.”

Rubik coaching
www.rubikcoaching.nl Studiekeuzecoach

Kun je hulp gebruiken? Check Rubik Coaching!

Tip 1: Weet wie je bent

Oefenen met kiezen begint volgens Annelies al heel vroeg: bijvoorbeeld bij de projecten die je deed op de basisschool en de keuzes die je maakt in je profielkeuze. 

“Ontdekken wat je interessant vindt aan de vakken in je profiel en überhaupt je profielkeuze zijn van belang. Tijdens een bezoek aan een onderwijsbeurs moet je wel weten waar je interesses liggen. Op de onderwijsbeurzen kom je namelijk veel opleidingen binnen een bepaalde branche tegen, zoals de zorg of techniek. Als je van tevoren weet welke richting jou interessant lijkt, dan kan je gerichter een beurs bezoeken.”

Gelukkig wordt er vanuit de middelbare school ook aandacht besteed aan die keuzes. Je ziet dat 30 tot 40% weet wat ze kunnen, leuk vinden en willen. Annelies: “Die groep kan direct door naar de onderwijsbeurs om te gaan kijken wat er in hun interessegebied aan studies is.”

Maar dat betekent ook dat 60 tot 70% het niet weet, terwijl ze wel naar een onderwijsbeurs gaan vanuit school, hopend op een praatje of dat ze iets tegenkomen wat hen leuk lijkt. Zij snuffelen op de beurs vooral rond en zijn afgeleid door vele prikkels van anderen.

Neem tijd om eerst goed te bedenken wat je wilt en probeer daar als het nodig is hulp bij te krijgen van een decaan of studiekeuzecoach.

Annelies Hovestad, Rubik Coaching

Tip 2: Weet wat er op de onderwijsbeurs te vinden is

Als je weet waar je interesses liggen, kun je van tevoren online checken wat er op de beurs staat,  zoals opleidingen, scholen en leerwerkbedrijven. Annelies: “Alleen als je al weet in welke richting je geïnteresseerd bent, kun je gericht gaan kijken welke onderwijsinstellingen en studies er staan.”

Je gaat volgens haar ook niet naar een winkel toe zonder dat je weet wat je wilt gaan kopen. "Als je begint met kiezen zonder je eigen achtergrond te weten en te weten waarvoor je wilt kiezen, kan een onderwijsbeurs overweldigend zijn." 

Op de beurs wordt daar gelukkig goed op ingespeeld. Zo is er de Persoonlijke Plattegrond waar je, direct na binnenkomst, wat vragen over je interesses kunt invullen waarna je op basis daarvan een persoonlijke route ontvangt.

Als je een studiekeuzetraject moet verdelen in een schaal van nul tot tien – nul is: ik heb nog geen idee en tien is: ik weet waar ik wat wil studeren –, dan zou Annelies een bezoek aan de onderwijsbeurs ergens in het midden indelen. “Je begint dus echt bij jezelf en wat je wilt.” 

Toch maakt ze wel een uitzondering, want er worden ook voorlichtingen, trainingen en coachgesprekken gegeven om te helpen in het oriëntatieproces. Annelies: “Op de beurs kun je je nog breed en voorzichtig oriënteren, maar jongeren die al weten voor welke opleiding ze willen gaan, zou ik aanraden om vooral met meeloopdagen en gesprekken de verschillen te gaan ervaren.”

Tip 3: Weet wat je wilt vragen

Als je weet wie je bent, wat jou interesseert en in welke beroepsrichting je geïnteresseerd bent, dan ben je er bijna. Maar nog niet helemaal. Want wat ga je de voorlichters van die scholen en opleidingen vragen? Je wilt niet met je mond vol tanden staan, je wilt juist nuttige informatie ontvangen om jou verder te helpen. Juist daarom adviseert Annelies om vooraf een paar vragen op te schrijven, zodat je weet wat je de voorlichters wilt gaan vragen. “Dit helpt je om die drempel over te stappen en in een stand de voorlichters aan te spreken.”

Het handige is ook meteen dat je diezelfde vragen bij een andere school kan stellen. “Zo kan je op dezelfde dag de antwoorden makkelijk met elkaar vergelijken. Je kan meteen de opties en het gevoel wat je bij die instellingen kreeg vergelijken.” Tijdens een beursbezoek kun je ook vragen wat studeren kost. Zo zijn er verschillende instanties, zoals DOU, aanwezig die jou daarbij kunnen helpen.

Tot slot.. 

Met deze drie tips ben je helemaal klaar om naar de onderwijsbeurs te gaan! Mocht je echt niet weten wat je wilt, maar je wilt wel alvast de beurs bezoeken, dan kan je altijd nog de interessegebied voorlichting volgen op mbo, hbo en wo niveau over verschillende studierichtingen.

Ook kun je sterke punten trainingen volgen en als klap op de vuurpijl is het mogelijk om 1-op-1 in gesprek te gaan met studiecoaches zoals Annelies.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.