Studiekeuze stress kan iedereen overkomen

min. lezen
ik-wil-niet-kiezen

Studiekeuze tips van een expert en een ervaringsdeskundige

  • Zoek in jezelf en kies vooral dat wat bij jou past
  • Een tussenjaar helpt je echt om te onderzoeken wat je wil gaan doen
  • Je kan prima naar het hbo met je vwo-diploma
  • Vergelijk studies en streep de voordelen tegen elkaar af

Niet kunnen kiezen, dat overkomt ons allemaal weleens. Dat kan best wat studiekeuze stress met zich meebrengen. In deze blog vertellen we daar meer over. We spreken met een jongen die dat overkwam en hoe hij – met behulp van een studiekeuzecoach – toch zijn studiekeuze wist te maken.

Per ongeluk tussenjaar

Rafaël van Leeuwen zat in zes vwo toen hij een keuze moest maken. “Tijdens mijn oriëntatie wist ik echt nog niet wat ik wilde kiezen. Ik voelde de druk om naar de universiteit te gaan, omdat ik vwo had gedaan en dan ga je ‘natuurlijk’ naar de universiteit. Maar ik wilde ook iets praktisch doen, en daar sluit het hbo weer beter bij aan. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Communicatie en Multimedia Design.” Maar na de eerste dag stopte hij ermee: “Ik voelde dat ik meer tijd nodig had om erachter te komen wie ik was, om een goede studie te vinden.” Dus besloot Rafaël om een tussenjaar te doen.

Denk jij er ook over na om te stoppen met je studie? Bekijk dan eens deze blog over stoppen met studie: praktische tips.

Xandra Koops, oprichter van Inspiratiemotor, noemt dit een ‘per ongeluk tussenjaar’. Xandra: “Dat zijn jongeren die stoppen tijdens het eerste studiejaar. De jongeren die per ongeluk met een tussenjaar te maken krijgen, hebben niks voorbereid en vallen in een enorm gat. Daar krijgen ze angst van.” Het tegenovergestelde is iemand die van tevoren bewust een tussenjaar heeft gepland, waarbij er genoeg voorbereiding is geweest om te bedenken wat je met die tijd gaat doen. 

Daar ligt volgens Xandra een belangrijke oorzaak van het niet kunnen kiezen: “Jongeren krijgen door dat ongeplande tussenjaar een enorme klap te verwerken, waardoor ze onzeker worden. Ook bij Rafaël was dat het geval. Hij kwam ontzettend vermoeid bij mij terecht.”

Inspiratiemotor
www.inspiratiemotor.nl Studiekeuzecoach

Kun je hulp gebruiken? Check Inspiratiemotor!

Bert en Ernie

Xandra schoot Rafaël te hulp, nadat zijn neef ook al door haar was geholpen. Rafaël: “Ik wist dat ik begeleiding nodig had in het kiezen, want ik kwam er zelf niet uit.” Zo is hij het keuzetraject met Xandra aangegaan. Daar heeft hij zichzelf beter leren kennen, geleerd om keuzes te maken en knopen door te hakken.

We kwamen erachter dat Rafaël een hele creatieve, enthousiaste en impulsieve kant heeft.

Xandra Koops, Inspiratiemotor

Het was aan Xandra om te achterhalen waarom Rafaël zo moe was. “Ik gebruik de voice dialogue methode. Je gaat dan in gesprek met jezelf. Het laat de verschillende kanten van iemand zien. Die kanten kunnen enorm met elkaar botsen.” Zo ook bij Rafaël. Xandra: “In het traject kwamen we erachter dat hij een hele creatieve, enthousiaste en impulsieve kant heeft. Hij wilde liever iets creatiefs doen, maar voelde dat hij zijn capaciteit volledig moest benutten op de universiteit. Dat kwam in de klem.” 

Omdat een ‘creatief enthousiaste- en een theoretisch bedachtzame kant’ niet lekker bekte, zochten ze naar een eenvoudige manier om aan die verschillende kanten te refereren. Rafaël: “Na een tijd zoeken, kwamen we op Bert en Ernie.”

Beide kanten krijgen wat ze willen

Met die gedachte dat beide kanten terug moesten komen, heeft Rafaël veel dingen weg kunnen strepen. Hij bleef het lastig vinden, want hij vond ergens nog steeds dat hij naar de universiteit moest. Maar het hbo leek hem interessanter, omdat dat juist een combinatie is van theorie en praktijk. Rafaël: “Ik ben daarom gaan vergelijken, naar open dagen gegaan en met docenten en studenten gaan praten. Uiteindelijk kwam ik op de hbo studie Communicatie aan de Hanzehogeschool in Groningen.”

Rol Coach

Xandra’s rol in een studiekeuzetraject is groot. “Maar studenten maken eigen keuzes. Ik kies nooit voor een student. Ik laat ze echt zelf kiezen, dan leren ze hoe ze dat moeten doen. Dat is niet alleen nu belangrijk, maar ook later in het leven.”, aldus Xandra.

Die behoefte is er ook. “Het gaat namelijk nooit alleen over studiekeuze, maar over persoonlijke ontwikkeling. Dat hebben jongeren vaak niet door, maar als ik dieper doorvraag kom ik daar uit. Ik ben natuurlijk geen psycholoog, dus als ik merk dat iemand grotere problemen heeft, stuur ik ze eerst door naar een psycholoog voordat we verdergaan met het traject. We praten veel over psychologie, maar dat is altijd gerelateerd aan studiekeuze.”

Studiekeuze tips van Xandra en Rafaël

Zoals je hebt kunnen lezen is het uiteindelijk helemaal goed gekomen met Rafaël, hij begint in september met de studie Communicatie en kijkt er enorm naar uit nu hij weet dat hij de goede keuze heeft gemaakt. Als je zelf worstelt met je studiekeuze, hebben Xandra en Rafaël nog wel wat tips en studiekeuzeadvies voor je:

4 tips van Xandra & Rafaël

  1. Xandra: “Kijk wat jouw Bert en Ernie willen, dus jouw verschillende persoonlijke kanten. Zoek in jezelf en kies vooral naar dat wat bij jou past en niet naar wat de rest van de wereld wil dat jij gaat doen.”

  2. Rafaël: “Ik dacht eerst ‘ik wil geen tussenjaar’. Dat is meteen mijn eerste tip: een tussenjaar helpt je echt om te onderzoeken wat je wil gaan doen. Het geeft je tijd en ruimte.”

  3. Rafaël: “Kijk naar wat je écht leuk vindt en wat je aanspreekt. Ik had had het idee dat ik naar de universiteit moest, omdat ik vwo heb gedaan. Laat dat los, je kan ook prima naar het hbo met je vwo-diploma.”

  4. Rafaël tot slot: “Wat mij hielp is alles goed met elkaar vergelijken en afstrepen. Ik had een studiebundel met alle studies erin. Ik keek eerst naar wat ik leuk vind, daarna ging daar info over zoeken, daar vervolgens weer op afstrepen en uiteindelijk open dagen bezoeken. Dat is denk ik een hele goede methode om te vergelijken.” 
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.