Nog niet ingeschreven voor een studie? Meld je aan vóór 1 mei!

min. lezen
Nog-niet-ingeschreven-doe-het-voor-1-mei-website-hearder-1076x715

1 mei komt steeds dichterbij. Als je volgend jaar van plan bent om te studeren, dan heb je nog een paar weken om je in te schrijven voor een opleiding. Hoewel… is het wel nodig je aan te melden voor 1 mei? Niet perse, maar het is wel heel slim om te doen. Hier lees je waarom.

Aanmelden vóór 1 mei

Je hoeft je dus niet voor 1 mei aan te melden, maar toch wordt die datum als de aanmelddeadline gezien. Ga jij naar een hogeschool of universiteit en meld jij je voor 1 mei aan via studielink? Dan heeft dat een aantal voordelen, zowel voor jou als voor de opleiding waarvoor jij gekozen hebt.

When you're in, you're in

Als je voor 1 mei bent aangemeld, dan kun je niet door een school geweigerd worden. Je bent dus automatisch aangenomen. Dat is wel zo fijn. Dat geldt overigens voor alle opleidingen zonder numerus fixus.

Dit wil niet zeggen dat je na 1 mei helemaal geen kans meer maakt. Sommige opleidingen laten na die datum ook nog studenten toe, soms met extra voorwaarden voor de opleiding. Maar dit hoeft niet, dus het is altijd beter om je op tijd aan te melden.

LET OP: sommige opleidingen hebben geen numerus fixus (waarbij jij je moet aanmelden voor 15 januari), maar een selectieproces. Vaak moet je je voor deze opleidingen ook eerder dan 1 mei aanmelden. Wanneer dat is, vind je op de website van de desbetreffende school (dit zijn vaak kunstopleidingen of University Colleges ).

Doe de studiekeuzecheck

Nog een voordeel van het voor 1 mei aanmelden, dan mag je toekomstige school een studiekeuzecheck doen. Dat klinkt misschien vervelend, maar eigenlijk is het best fijn. Jij en de opleiding gaan namelijk kijken of jij en de studie inderdaad een goede match zijn.

Dat is ook de reden waarom de aanmelddeadline op 1 mei staat: de hogeschool of universiteit heeft dan tijd genoeg om al deze checks met nieuwe studenten in te plannen en af te nemen. Dat biedt ook een voordeel voor jou.

Meestal nodigt de school je uit voor zo'n check. Doet een school dit niet, maar wil je wel graag een studiekeuzecheck? Dan kun je deze aanvragen. Een onderwijsinstelling kan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen.

Let op dat je voor deze check zowel een positief als negatief kan krijgen. Deze is niet bindend, dus als je echt voor die ene studie wil gaan, maar een negatief advies krijgt, kan je alsnog beginnen. Maar het is daarom wel goed om je voor meerdere opleidingen in te schrijven.

Genoeg bedenktijd

Aan de andere kant geeft het jou ook genoeg bedenktijd. Mocht je namelijk nog twijfelen, kan deze studiekeuzecheck je verder helpen met je studiekeuze. Dat is wel zo fijn, en geeft ook wat rust: je zit nog nergens aan vast. Dat brengt ons bij het volgende punt.

Je kan nog steeds switchen

Voor 1 mei aanmelden voor een studie heeft nog een ander groot voordeel: je mag nog van keuze veranderen. Ben je toch nog gaan twijfelen, al dan niet na aanleiding van de uitkomst van de Studiekeuzecheck? Dan kun je nog altijd van studie veranderen, voor 31 augustus. Je nieuwe opleiding mag je dan niet weigeren. Soms krijg je hier dan ook weer een Studiekeuzecheck, maar dit is niet altijd meer mogelijk. Maar wacht niet te lang met switchen. Zo heb je meer tijd om je voor te bereiden op je nieuwe keuze.

En nu eerst, de examens

Als je voor 1 mei hebt gekozen, kun jij je studiekeuze even achter je laten en je volledig storten op je eindexamens. Dat geeft enorm veel rust, want zoals je misschien wel weet kan het kiezen van een opleiding behoorlijk wat stress opleveren.

Door de bomen het (studie)bos zien! Het kan met de Keuzegids website hearder 1076x715

Deadline van 1 mei niet gehaald?

Je ziet het, inschrijven voor 1 mei is niet verplicht. Toch raden wij het sterk aan om het wel te doen, niet alleen vanwege de hierboven genoemde redenen, maar ook omdat je er een onnodig risico mee loopt. Scholen mogen je namelijk weigeren als je niet bent aangemeld voor 1 mei.

Dat risico wil je gewoon niet lopen. Zorg dus dat je je netjes op tijd aanmeldt en dat je de aanmelddeadline haalt. Twijfel je nog? Gewoon inschrijven!

De uitzondering: aanmelden ná 1 mei met een negatief bindend studieadvies (bsa)

Wanneer je op je vorige studie een negatief bindend studieadvies hebt gekregen, baal je natuurlijk even stevig. Wat ga je nu doen? Zeker wanneer dit studieadvies laat in het jaar -na 1 mei- gekomen is, kan het zo zijn dat je met de handen in het haar zit. Gelukkig is de aanmelddeadline in jouw geval wat soepeler.

Dat zit zo: wanneer je ná 1 mei een negatief bsa hebt ontvangen, kan je jezelf nog steeds aanmelden voor een studie. Wel mag de opleiding hiervoor een studiekeuzecheck verplicht stellen.

Dus ook na 1 mei zijn er nog kansen voor je. Wel is het zo dat je een klein beetje vaart moet maken met je beslissing: je moet je nieuwe opleiding namelijk ook tijd geven om de studiekeuzecheck af te nemen. Wanneer je opleiding dit verplicht stelt, mag je die niet weigeren. Dit doen ze om te kijken of deze opleiding wel bij je past. De studiekeuzecheck is na 1 mei in sommige gevallen bindend. Ga goed na bij je nieuwe opleiding of dit zo is: zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Meld je aan voor meerdere opleidingen

Twijfel je nog tussen een aantal opleidingen? Zorg dat je staat ingeschreven voor meerdere opleidingen. Want zoals je ziet, krijg je nog genoeg mogelijkheden en tijd om je te bedenken welke studie het beste bij jou past. Per opleiding krijg je een studiekeuzecheck waarbij je kunt testen en vergelijken tussen verschillende bacheloropleidingen.

Mocht je er in de tussentijd achter komen dat die ene opleiding niks voor jou blijkt te zijn, dan kun je altijd nog switchen (je hebt namelijk bij iedere aanmelding voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck). Je inschrijving is pas definitief als je in september begint. Heb je een keuze gemaakt? Vergeet dan niet om je uit te schrijven voor de andere studies waarvoor je bent aangemeld.

Goed om te weten: je mag je voor maximaal 4 opleidingen inschrijven. Maximaal 2 daarvan mogen numerus fixus opleidingen zijn.

Schrijf je in!

Nu je weer wat meer weet over waarom jij je maar beter kunt aanmelden voor 1 mei, is het tijd om je de komende dagen te buigen over laatste fase van je studiekeuze: het kiezen en je aanmelding voor het komende studiejaar!

Haastig spoed is zelden goed, maar nu moet je toch wel tempo maken. Nu is het nog april, maar het is al bijna mei. Denk er nog eens goed over na, stel desnoods nog wat vragen aan je decaan of mentor, bel iemand op van de opleiding en schrijf je in voor je top 3 (of 2) opleidingen bij de hogeschool of universiteit. Succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.