Vijf vragen over de mbo studiekeuzecheck

min. lezen
Vijf vragen over de mbo-studiekeuzecheck

Gefeliciteerd, je hebt een studiekeuze gemaakt of staat op het punt dat te doen. Om te kijken of je de juiste opleiding kiest, doen mbo-scholen een studiekeuzecheck om te kijken of de studie inderdaad een goede match is. Spannend? Nee hoor, na het lezen van deze blog ben je helemaal voorbereid.

In gesprek met twee grote roc’s, Summa College en Landstede MBO, worden vijf vragen beantwoord.

Waarom gebeurt dit?

Misschien denk je nu: “Waarom gebeurt dit? Ik kan toch zeker zelf wel kiezen?” Waarschijnlijk heb je gelijk. Toch zegt Sophie Paridaans, docent en voorlichter aan het Summa College, dat een studiekeuzecheck veel nieuwe studenten helpt. “We merken dat er door de check veel minder uitvallers zijn in het eerste jaar, omdat zowel wij als de studenten zeker weten dat ze op de goede plek zitten.”

Ook Jolanda Koch, adviseur bij Landstede, ziet dat: “Wij proberen leerlingen zoveel mogelijk op de goede plek te plaatsen door middel van de intakegesprekken. Natuurlijk is het nu tijdens deze Corona-periode heel spannend, want we weten niet hoe goed nieuwe studenten zich hebben kunnen oriënteren op hun studiekeuze en daar gaan we beide achter komen met de intake.”

Hoe werkt de check?

Maar hoe werkt zo’n studiekeuzecheck dan? Wanneer je bij Summa College aanmeldt krijg je binnen tien werkdagen te horen of je bent aangenomen. Wat meestal het geval is als je een vmbo-diploma hebt. Daarna komt de check. Om zeker te weten dat iemand de juiste keuze heeft gemaakt, krijgt iedere kersverse student een intake in de vorm van welkomstbijeenkomst, kennismaking of een gesprekje met de nieuwe opleiding. “Het hangt een beetje van de opleiding zelf af, maar iedere nieuwe student krijgt een studiekeuzecheck.”

Jolanda legt uit dat het bij het Landstede MBO ongeveer op dezelfde manier gaat. Iedere opleiding heeft een eigen route en vorm voor de studiekeuzecheck. Het kan gaan om alleen een gesprek of er kunnen activiteiten aan gekoppeld zijn, de intakes worden gevoerd of begeleid door speciaal opgeleide scouts.”

Het hangt een beetje van de opleiding zelf af, maar iedere nieuwe student krijgt een studiekeuzecheck”

Sophie Paridaans, Summa College

Wat nou als je een negatief advies krijgt?

Een studiekeuzecheck vindt normaalgesproken (als jij je voor 1 mei aanmeldt) plaats vóór de zomervakantie. Want mocht je daar zitten en denken van ‘OMG, waar ga ik aan beginnen?!’ dan begeleidt Summa College je bij je keuze voor een andere opleiding. “Daar hebben we een speciale afdeling voor genaamd Studentenbegeleiding. Zij helpen jou om alsnog de juiste keuze te maken.”

Maar het kan ook zijn dat je na de check een negatief advies krijgt. Sophie: “Dan mag je alsnog die opleiding doen, hoor. Het is niet bindend, maar we raden je dan aan om samen met ons op zoek te gaan naar een andere opleiding die beter bij je past.”

Dat geldt ook bij Landstede MBO: “Als jij je voor 1 mei aanmeldt heb je sowieso recht op een plek, mits je aan de voorwaarden voldoet die gelden voor de desbetreffende opleiding. Dus als je een negatief advies krijgt, maar je wil die opleiding toch doen, dan kan dat gewoon. Ook Landstede MBO biedt objectieve hulp aan van studieloopbaanadviseurs, mocht je vastlopen in je keuzeproces.”

Bekijk hier een blog over deadline inschrijven studie.

Is een studiekeuzecheck verplicht?

Als de school een studiekeuzecheck houdt, moet je eraan meedoen. De school heeft namelijk de plicht om ervoor te zorgen dat hun studenten, jij dus straks, goed terecht komen en niet uitvallen. Daarom houden bijna alle mbo-scholen wel iets van een intakegesprek, welkomstbijeenkomst, of kennismaking. Zie het maar zo: het helpt jou ook, want als blijkt dat je na een halfjaar niet op je plek zit, is dat best vervelend…

Een intake is trouwens sowieso verplicht bij opleidingen waarbij je auditie moet doen, zoals een creatieve of sportstudie. Deze worden selectie-opleidingen genoemd. Dus wil je bijvoorbeeld iets in de muziek of theater gaan doen, lees dan even goed hoe het selectieproces eruit gaat zien!

Als je een negatief advies krijgt, maar je wil die opleiding toch doen, dan kan dat gewoon"

Jolanda Koch, Landstede MBO

Kun je je voorbereiden?

Dat kan. Het belangrijkste is dat je van tevoren goed weet waarom jij voor die opleiding kiest en dat je je niet zomaar ergens voor inschrijft omdat je vrienden of vriendinnen daar ook voor kiezen. Heb je bijvoorbeeld de opleiding van jouw keuze goed vergeleken met andere opleidingen, ben je naar (online) open- en meeloopdagen geweest? Deze dingen helpen allemaal bij het maken van je keuze. Dus: hoe beter jij weet waarom je kiest voor een studie, hoe beter voorbereid jij die intake ingaat.

Daarnaast kun je ook je ouders vragen om jou te helpen met de voorbereiding. Vertel hen waarom je voor die ene opleiding kiest en waarom het jou zo aanspreekt. Dat kan echt helpen.

Zo, nu moet je een heel eind komen. Mocht je nog meer vragen hebben, check dan vooral even de website van de school van jouw keuze en die van de overheid. Veel succes!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.