Binnenkort aanmelden voor een studie? Dit komt er op je af

min. lezen
Rechten plichten aanmelden voor 1 mei

Het is zover: je hebt de knoop ein-de-lijk doorgehakt en een studie gekozen waar je helemaal enthousiast over bent. Tijd om je in te schrijven dus! Voor, tijdens en na het inschrijven voor een studie komt er een hoop op je af, en zijn er wat rechten en plichten waar je rekening mee moet houden. Welke dat zijn, lees je in deze blog.

Als je eenmaal zover bent dat je de knoop doorgehakt hebt en een studie uitgekozen hebt, dan is de eerstvolgende stap het aanmelden. Jezelf aanmelden voor een studie doe je op Studielink. Hier mag je je per studiejaar voor maximaal 4 studies tegelijkertijd aanmelden. Maximaal 2 opleidingen hiervan mogen een numerus fixus hebben.

Hou de deadlines in de gaten

Waarschijnlijk ben je er tijdens je laatste jaar op de middelbare mee doodgegooid, maar toch: het is belangrijk om je op tijd aan te melden. Welke datum dit voor jou is, verschilt soms. De meeste opleidingen zonder numerus fixus hanteren echter 1 mei als uiterlijke aanmelddeadline. Meld je je uiterlijk 1 mei aan voor een opleiding in Studielink? Gefeliciteerd: je bent op tijd en hebt nu een aantal rechten (en plichten).

Recht op studiekeuzecheck

Wanneer je voor 1 mei aangemeld bent, heb je recht op een studiekeuzecheck. Hierbij wordt nog eens gekeken of de opleiding die je gekozen hebt wel echt bij je past. De onderwijsinstelling nodigt je hier meestal voor uit. Doen ze dit niet, maar wil je wel graag een studiekeuzecheck? Dan kun je deze aanvragen. Een onderwijsinstelling kan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen.

Misschien denk je nu: ‘Waarom moet ik deze test nog doen? Ik weet toch al dat ik deze opleiding wil gaan doen?’ Het is altijd goed om nog eens te kijken of de opleiding wel echt bij je past, om uitval tegen te gaan. Het is goed om te weten dat de uitslag van de studiekeuzecheck niet bindend is. Als je zeker van je zaak bent, kun je altijd nog de studie gaan volgen en iedereen die twijfelt het tegendeel bewijzen.

Recht op switchen tot 31 augustus

Voor 1 mei aanmelden voor een studie heeft nog een ander groot voordeel: je mag nog van keuze veranderen. Ben je toch nog gaan twijfelen, al dan niet na aanleiding van de uitkomst van de Studiekeuzecheck? Dan kun je nog altijd van studie veranderen, voor 31 augustus. Je nieuwe opleiding mag je dan niet weigeren. Soms krijg je hier dan ook weer een Studiekeuzecheck, maar dit is niet altijd meer mogelijk. Wil je na 1 mei nog van opleiding veranderen? Dan is het belangrijk dat je hier niet te lang mee wacht. Zo heb je meer tijd om je voor te bereiden op je nieuwe keuze.

Mag een opleiding je aanmelding weigeren?

Wanneer je je voor die magische datum - 1 mei - aanmeldt, mag een opleiding je niet weigeren, mits je natuurlijk aan de toelatingseisen voldoet. Maar dat wil niet zeggen dat je na 1 mei helemaal geen kans meer hebt. Sommige opleidingen laten na die datum ook nog studenten toe, soms met extra voorwaarden voor de opleiding. Maar dit hoeft niet, dus het is altijd beter om je op tijd aan te melden.

Na het aanmelden voor je opleiding is het tijd om je voor te gaan bereiden op je studententijd. De rechten waarover je hierboven hebt gelezen, helpen je er bij. Zo weet je zeker dat je jouw opleiding kunt gaan volgen, als je tenminste je aanmelding voor 1 mei voltooid hebt. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt, dat scheelt een hoop stress.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.