Werken en leren: betaald krijgen tijdens je studie

min. lezen
Betaald studeren

Studeren kost geld, maar het is ook een investering in je toekomst. Hoe fijn zou het daarom zijn om al tijdens je studie betaald te krijgen, dat je kunt werken en leren of dat je studie betaald wordt door je werkgever? Daar gaan we het in deze blog over hebben: betaalde opleidingen. Wat zijn dat, hoe werkt dat en in welke sectoren vind je deze?

Een betaalde opleiding

Het woord zegt het al, een betaalde opleiding is een opleiding die voor jou betaald wordt. Maar daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Het opleidingstraject ziet er anders uit dan dat je misschien bent gewend. Je zit namelijk niet in de studieboeken en je krijgt relatief weinig theorie. Want je leert door te doen. Gewoon op de werkvloer. Je bent dus niet echt een student, maar eerder een werknemer. Dit wordt ook wel werkend leren genoemd.

Verschillende betaalde opleidingen

Er zijn verschillende manieren om een betaalde opleiding te volgen. Zo kun je dat via een bbl opleiding volgen, maar ook via een stage of een traineeship. Technisch gezien kan je zelfs zonder diploma werkend leren, maar dan volg je dus geen studie. Daarom wordt die optie in deze blog niet verder benoemd of behandeld. Ook de stagevorm wordt niet verder behandeld omdat je met een stage eigenlijk niet echt een werknemer, maar nog steeds een student bent .En omdat een stagebedrijf jouw studie niet betaald, maar je hoogstens een stagevergoeding geeft. Waar we dus dieper op ingaan zijn de bbl opleidingen en de traineeships.

weten-waar-interesses-liggen-en-nu
Check deze blog ook eens

Weet jij waar je interesses liggen maar niet weet hoe nu verder? Lees dan deze blog

BBL opleiding

Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Vanaf dag 1 werk je voor een leerwerkbedrijf waar je 3 à 4 dagen per week heen gaat. Eén of twee dagen per week ga je naar school voor de algemene vakken. Tijdens je bbl opleiding krijg je vanaf dag 1 salaris en je werkt voor een baas. Je bent dus geen student, maar een werknemer. Je doet dus direct werkervaring op.

Aan het einde van de dag heb je geen huiswerk, maar ben je lekker vrij. Dit kan dus best voordelig zijn. Wil je meer weten over bbl opleidingen en hoe je hiervoor in aanmerking komt? Check dan snel deze blog.

Er bestaat ook nog een andere mbo variant, bol. Wat dit is en wat de verschillen zijn met bbl, lees je hier.

Defensie

Een andere manier om betaald te krijgen voor je studie is door bij Defensie te gaan. de krijgsmacht betaalt namelijk je studie volledig. Je wordt dan opgeleid voor een bepaald vak, zoals monteur of technicus bij Defensie. Dat geldt trouwens voor elk niveau: van mbo tot universitaire bachelors. Je krijgt dan een volledige (betaalde) studie en een baan aan het einde van je studie. Je krijgt zelfs je kamer betaald. Die is namelijk op de kazerne, of als je een bachelor doet, in Breda op de KMA of in Den Helder (KIM) als je bij de Marine wilt.

Traineeship

Ook dit is een vorm van werken en leren, maar een traineeship doe je eigenlijk altijd pas nadat je jouw hbo of wo bachelor/master hebt behaald. Je bent in dienst van het bedrijf waar je een traineeship doet en krijgt dus ook meteen salaris. Je ontwikkelt je hier verder, er is veel persoonlijke aandacht en je leert enorm veel. Het mooie is dat je bij sommige bedrijven wordt klaargestoomd voor een functie binnen de organisatie. Dit wordt door veel startende professional dan ook gezien als de kickstart van hun carrière.

Waar kun je werken en leren?

Als je bbl gaat doen, kun je bijna in iedere sector wel een leerbedrijf vinden. Van de zorg tot de techniek en van transport tot het onderwijs. Dat is het mooie van bbl, het komt overal voor. Om je vooruit te helpen vind je hieronder een lijstje met sectoren:

  • Zorg
  • Techniek
  • Logistiek
  • Onderwijs
  • Banken en verzekeringen
  • Horeca
  • ICT

Voordelen

Veel mensen zijn enthousiast over een betaalde studie en werken en leren tegelijk. Dat is ook wel logisch, want er zijn best wat voordelen te bedenken.

  • Je doet werkervaring op. Dat is erg nuttig, want als je later voor een baan gaat solliciteren ga je zien dat er gevraagd wordt om werkervaring. Als je bij een leerwerkbedrijf hebt gezeten, of een betaalde studie hebt gehad via een andere weg, dan heb je die werkervaring al. Zo heb je een streepje voor op anderen.
  • Je krijgt vaardigheden mee die je niet uit boeken kunt halen. Sommige dingen kun je alleen leren door het te doen. Daar is leren en werken de ideale manier voor.
  • Je krijgt meteen salaris. Dat betekent dat je geen stufi hoeft, en dat je geen bijbaantje hoeft te nemen.
  • Groot netwerk. Tijdens je tijd bij een organisatie leer je veel mensen kennen. Dat is altijd handig voor een later moment, als je op zoek bent naar een nieuwe baan bijvoorbeeld.
  • Goede begeleiding. Je wordt gekoppeld aan iemand die jou persoonlijk begeleidt. Diegene leert je de kneepjes van het vak en helpt je als je ergens nog wat hulp kunt gebruiken.

Nadelen?

Werken en leren tegelijk heeft veel voordelen, maar is het alleen maar rozengeur en maneschijn? Niet helemaal. Als je meteen betaald krijgt, zoals bij een bol opleiding, is de kans groter is dat je niet mee door wilt leren. Je bent namelijk al gewend aan een salaris en als je doorstudeert ga je weer de banken in en lever je financieel wellicht wat in.

Dan een ander nadeel. Als je bij een bedrijf leert, bestaat de kans dat je daar ook blijft als je opleiding erop zit. Natuurlijk is dat erg fijn, want het biedt je ook zekerheid en groeimogelijkheden, maar je leert wel maar één werkplek kennen. 

Hopelijk weet je nu iets meer af van wat een betaalde opleiding is, in welke vormen je betaald onderwijs kunt volgen, of het iets voor jou is en wat het betekent om te leren en te werken. Succes met het maken van je studiekeuze!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.