Iedere leerling leert anders. Vijf leerstijlen en hoe je ze herkent

min. lezen
Welke leerstijl heb jij? Lees de blog van GoStudent
gostudent-logo
Deze content is gemaakt door Gostudent

Branded content

Één keer je notities doorlezen en alles onthouden. De droom van ons allemaal! Helaas werken onze hersenen niet op deze manier.

Leren werkt voor iedereen anders, zo hebben we allemaal een verschillende methode nodig. Heb jij vaak moeite met het onthouden van informatie? Dan is het misschien tijd om na te denken over jouw leerstijl.

Het zit namelijk zo: elke leerling heeft een verschillende manier van leren. Sommigen van ons zijn erg visueel ingesteld, terwijl andere leerlingen juist pure logica, formules of een feitelijke argumentatie nodig hebben. Als jij eenmaal weet hoe jij het beste leert, dan zal je zien dat het veel makkelijker wordt om informatie te onthouden en een voldoende te halen voor dat ene proefwerk dat eraan komt.

In dit artikel bespreken we de 5 meest voorkomende leerstijlen van middelbare scholieren. In welke stijl herken jij jezelf?

Visuele leerstijl

Raak jij ook altijd verloren in en gefascineerd door mind maps, diagrammen, foto's en illustraties? Dan heb je waarschijnlijk een visuele leerstijl, en heb je het niet zo op grote lappen tekst. Probeer daarom je notities om te zetten in kleurrijke diagrammen en gebruik symbolen om je te helpen dingen beter te onthouden.

Het gebruik van kleuren en foto's maakt leren niet alleen vrolijker, maar ook leuker voor iedereen met een visuele leerstijl. Door leerstof te visualiseren, vinden visuele leerlingen het een stuk makkelijker om informatie te onthouden en te verwerken. Zo maak je niet alleen kunstwerken van je aantekeningen, maar leer je er ook nog iets van!

Fun fact: Hoe herken je een visuele leerling? Leerlingen met een visuele leerstijl maken meestal veel krabbels en zijn behoorlijk creatief. Ook staan ze bekend om hun gevoel voor stijl.

Bewegende leerstijl

Jij houdt ervan om in beweging te komen. De bewegende leerstijl is er een van meer doen dan denken en niet stilzitten. De meeste mensen die goed gedijen bij een dergelijke leerstijl, reageren vaak minder goed op de traditionele leermethodes, zoals bijvoorbeeld klassikale lezingen.

Dit heet met een moeilijk woord een kinesthetische leerstijl. Kortom, jij leert door te doen. Leermethodes met bijvoorbeeld rollenspellen, interactieve projecten en wedstrijden zijn voor jou niet alleen uitdagend en effectief, maar ook nog eens ontzettend leuk.

Fun fact: Kinesthetisch lerenden vinden het meestal moeilijk om stil te zitten. Ze zijn vrolijk en optimistisch, hebben veel energie en reageren snel. Ze houden ervan om betrokken te zijn, dus een praktische aanpak zal hen het beste helpen om te leren.

Gostudent verschillende leerstijlen

Sociale leerstijl

Sociale leerlingen doen het goed in groepen en leren graag door middel van debatten en groepssessies. Ze leren het beste als ze contact hebben met andere mensen en sociale interactie helpt hen informatie te verwerken. Door over de leerstof te praten en het in persoon uit te leggen (of uitgelegd krijgen) begrijp je de stof dus beter én krijg je er vertrouwen in dat je het zelf kunt.

Fun fact: Sociale leerlingen hebben geweldige communicatievaardigheden en kunnen ook subtielere signalen oppikken, zoals lichaamstaal en stemmingen. Ook zijn ze vaak zeer empathisch en attent.

De Solitaire leerstijl

Terwijl sociale leerlingen graag samen met andere mensen leren, zijn solitaire leerlingen precies het tegenovergestelde. Alleen, in een rustige kamer studeren is hoe zij het beste de stof onthouden. Ze willen daarbij vooral niet gestoord worden en zonderen zich graag af. Zo hebben we dankzij corona geleerd dat er eigenlijk veel meer solitaire leerlingen zijn dan we vooraf dachten!

Zo hebben solitaire leerlingen meestal veel zelfdiscipline, een sterk gevoel van eigenwaarde en zijn ze zeer onafhankelijk.

Fun fact: als je iemand kent die het grootste deel van zijn/haar tijd thuis in zijn dagboek zit te krabbelen, dan is de kans groot dat zij/hij een solitaire leerstijl heeft.

De Logica leerstijl

Leerlingen met een leerstijl gebaseerd op logica houden van patronen, systemen en strategieën. Ze reageren goed op redeneringen, argumenten en informatie ondersteund door feiten. Ze zullen eerder beslissingen nemen op basis van logica dan hun buikgevoel.

Leerlingen met een op logica gebaseerde leerstijl zijn doorgaans goed georganiseerde en rechtlijnige karakters. Omdat ze patronen en systemen herkennen, zijn ze goed in spelletjes zoals puzzels en schaken.

Fun fact: Leerlingen met deze leerstijl zijn dol op rapporten, cijfers en berekeningen. Vaak zijn zij ook voorzien van een flinke wiskundeknobbel!

Vraag een gratis bijles aan

Wat is jouw leerstijl? Doe de test!

Hoewel dit de meest voorkomende manieren van leren zijn, leert natuurlijk iedereen op zijn of haar eigen manier. Weten wat voor jou wel en niet werkt is een eerste stap om beter te leren, en om je leerstijl zo goed mogelijk in te zetten. Zo gaan we bij GoStudent actief op zoek naar de juiste docent die bij jouw leerstijl past, die jou op de lange termijn kan helpen om het zelf te kunnen. En die je helpt om het meeste uit jouw leerstijl te halen!

Doe meteen de test en ontdek welke leerstijl jij hebt, en hoe je die het beste kan inzetten!

Weten wat jouw leerstijl is?

Doe de test en ontdek je leerstijl. Vraag vandaag nog een gratis proefles aan en begin morgen met bijles.

DOE DE TEST!

Doe de test van gostudent