Voltijd of duaal studeren?

min. lezen
Voltijd of duaal studeren?

Een opleiding volgen waar je de hele week naar school gaat en studeert? Of een opleiding volgen waarbij je werken en leren combineert? Wat zijn de verschillen, en de voor- en nadelen van voltijd, deeltijd of duaal studeren?

Goed om te weten: op bijna elk niveau kun je voltijd, deeltijd en duaal studeren. Op het mbo is duaal redelijk gebruikelijk, in de vorm van BBL-opleidingen, terwijl op de hogeschool en de universiteit voltijd studies meer de norm zijn. Daar komt duaal studeren minder of zelfs niet voor, maar het bestaat wel. Laten we snel kijken wat het beteken om voltijd, deeltijd of duaal te studeren en wat het verschil tussen deze drie. Heb je bijvoorbeeld recht op studiefinanciering? Dat gaan we zien.

Voltijd studeren

Een voltijd studie is het meest bekend op de hogeschool en de universiteit en op het mbo in de vorm van een BOL-opleiding. Als voltijd student ben je 40 uur per week met school bezig. Je volgt colleges en doet aan zelfstudie. Daarnaast loop je (meestal) stage en werk je aan opdrachten vanuit school of het stagebedrijf. Fijn aan voltijd studeren is dat je recht op studiefinanciering hebt. Goed om te weten: vanaf schooljaar 2023/2024 (volgend jaar) keert de basisbeurs weer terug.

Deeltijd studeren

Een deeltijdstudie volg je naast je gewone baan en doe je meestal in de avonduren. Dit is een vorm van studeren die meestal gekozen wordt door werkende en volwassen mensen die zich willen laten omscholen. Of voor mensen die verder willen komen in hun carrière en studeren in deeltijd gebruiken als een volgende stap. Zij hebben er dus een vast salaris naast en hebben niet de tijd om een voltijd studie te volgen.

De studie moet meestal aansluiten op je bestaande werk, maar er zijn uitzonderingen. Er bestaat op mbo, hbo en wo niveau een deeltijd opleiding. Je leert dus op school en werkt op je werkt. Dat klinkt misschien logisch, maar als je doorleest, weet je waarom dit niet zo vanzelfsprekend is als je denkt.

Over deze studie doe je normaalgesproken 4 jaar, maar omdat deeltijdstudenten er meestal werk en een privéleven naast hebben, doen zij er meestal langer over dan de 4 jaar die ervoor staat.

Nog een ding: als je deeltijd studeert, heb je geen recht op studiefinanciering.

Duaal studeren

Dan is er nog een optie: duaal studeren. Dit is een variant waarbij je deels werkt en deels studeert. In die zin lijkt het een beetje op deeltijd studeren. Maar er is een groot verschil tussen deze twee. Duale opleidingen doe je niet naast je werk, je bent namelijk aan het werken en leren tegelijk! Werk en studeren vullen elkaar aan. Dat betekent dat een duale student leert en werkt bij een werkgever.

Een duale opleiding volgen komt veel voor bij mbo opleidingen (BBL), maar een duale studie kun je ook op hbo niveau volgen, bijvoorbeeld verpleegkunde (hbo-v). Je bent ingeschreven bij een school en je brengt alles wat je leert meteen in de praktijk bij het bedrijf waar je werkt. Het contract dat hierbij hoort is een onderwijsarbeidsovereenkomst. Je krijgt dan ook studiepunten voor de opdrachten die je op school en op het werk uitvoert. Je gaat maar 1, 2 of 3 dagen per week naar school en bent ook werknemer bij een bedrijf. Je bent ook hier dus gemiddeld 40 uur per week bezig.

Je hebt als je duaal wilt studeren wel passend werk nodig, anders kun je geen duale opleiding volgen. Duale studenten hebben voor deze opleiding recht op studiefinanciering en krijgen een (bescheiden) salaris van hun werkgever.

Voor- en nadelen deeltijd of duaal studeren

Er zijn verschillende voor- en nadelen tussen studeren in deeltijd of duaal studeren. Laten we deze los van elkaar bespreken:

Deeltijd

  • Voordeel: Mensen die voor een opleiding in deeltijd kiezen, hebben meestal al werk, of relevante werkervaring.
  • Voordeel: Een deeltijdopleiding is ideaal voor als je je wilt verdiepen in je werkveld of hogerop wilt.
  • Nadeel: Het kost veel tijd! Je bent naast je volle werkweek nog eens zo'n 24 uur (of meer) extra per week bezig met je studie. Het kan dus soms best moeilijk te combineren zijn.

Duaal

  • Voordeel: Je leert zowel op de werkvloer als op school.
  • Voordeel: Je kunt een duale opleiding volgen als je niet alleen in de collegebanken wilt zitten, maar graag aan de slag gaat.
  • Voordeel: Als je je opleiding hebt afgerond heb je al meteen werkervaring, en dus een streepje voor de de andere net afgestudeerden.
  • Nadeel: Een werkgever vindt het soms lastig om je niet voltijd op de werkvloer te hebben. Op je contract staat wel dat je je tijd verdeelt, maar in de praktijk kan dat wel eens lastig zijn.
  • Nadeel: het is erg veeleisend. Vooral een duale hbo opleiding kan als zwaar ervaren worden.

Iets voor jou?

Of voltijd, deeltijd of duaal studeren iets voor jou is, kun je een beetje afleiden aan de verschillen en de voor- en nadelen van hierboven. Maar ga vooral bij jezelf na waar jij je goed bij voelt.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.