- Ontdek
- Wat wil ik?
- Beroepen
- Opleidingen
- MBO
- HBO
- Defensie
Deze blog is gemaakt voor het Ministerie van Defensie
Branded content
Branded content
biedt je iets wat veel andere werkgevers niet kunnen: de unieke kans om bij te dragen aan vrede, vrijheid en veiligheid. In Nederland, maar ook daarbuiten. Als militair is de kans groot dat je een tijdje naar het buitenland vertrekt. Dat kan zijn voor een vredesmissie, voor humanitaire hulpverlening of voor bondgenootschappelijke verdediging. De hiervoor benodigde ‘skills en drills’ doe je op tijdens je opleiding, in je dagelijkse werk of op oefeningen in binnen- en buitenland.
Defensie bestaat uit vier krijgsmachtdelen, namelijk de Marine, Landmacht, Luchtmacht en de Marechaussee. Alle vier staan ze voor vrede en veiligheid, alleen het werkgebied per onderdeel is anders, waar de Marine zorgt voor veiligheid op en vanuit zee, is het de Landmacht militair die het verschil maakt op het land. De Luchtmacht staat 24 uur per dag gereed met twee straaljagers om het luchtruim van de Benelux te beschermen en de Marechaussee zorgt voor de grensbewaking op de luchthavens en de landsgrenzen.
Als militair leer je een vak, doe je unieke werkervaring op en ontwikkel je belangrijke competenties. Denk aan goed leren samenwerken in een team, werken onder hoge druk, verantwoordelijkheid dragen en zo duidelijk mogelijk informatie overdragen aan je collega’s. Allemaal vaardigheden die gedurende je carrière goed van pas komen, of je die nu binnen of buiten Defensie voortzet.
Uiteraard kun je bij aan boord van een schip werken. Of het nu op een fregat is, op een mijnenjager of in een onderzeeboot; onze zeemacht is uitgebreid en staat internationaal op de kaart. Behalve schepen hebben we ook helikopters, die vanaf Den Helder vliegen voor bijvoorbeeld reddingsoperaties of meegaan aan boord van de schepen.
Een speciaal onderdeel van de Marine is het Korps Mariniers. Een goed getrainde eenheid die opereert op de grens van water en land, onder extreme omstandigheden, waar ook ter wereld. Een pittig beroep, dat zware eisen stelt aan lichaam en geest. Zo zie je de Marine heeft ook een gevechtseenheid, de amfibische infanteristen.
En dan hebben ze ook nog mensen die werken in zogenaamde walfuncties. Denk aan de bevoorrading en het onderhoud van schepen of het beheer van reserveonderdelen.
Je kunt misschien beter de vraag stellen: wat kun je allemaal niet doen bij ? Ze hebben namelijk honderden verschillende functies in uiteenlopende vakgebieden. Behalve in gevechtsfuncties kun je bijvoorbeeld ook aan de slag in de techniek of de bouw, in de communicatie of gezondheidszorg, of op logistiek of administratief gebied. Je kunt dus eigenlijk bijna alles worden bij de Landmacht.
Je ziet het: de Landmacht is niet alleen één van de grootste, maar ook één van de meest veelzijdige werkgevers van Nederland.
Straaljagerpiloot worden: wie droomt er niet van? Bij kun je als F-16/F-35 vlieger worden ingezet voor missies in het buitenland of om het Nederlandse luchtruim te bewaken. Maar we vliegen ook met vrachtvliegtuigen, transport- en gevechtshelikopters.
Hoewel onze vliegers vaak alleen in de cockpit zitten, staat teamwork centraal bij de Luchtmacht. Zo zijn onze vliegers nergens zonder hun loadmasters, die verantwoordelijk zijn voor de passagiers en goederen aan boord. En onze technici zorgen ervoor dat onze F-35’s, F-16’s, helikopters, raket- en radarsystemen optimaal werken. Onze bewakers voorkomen dat verdachte personen op onze basis komen, en onze brandweer en medisch verzorgers zijn al even onmisbaar. Bij de Luchtmacht sta je er dus nooit alleen voor. Eén team één taak!
Wat de rijkspolitie op straat doen, dat doet voor de Staat. Denk hierbij aan het beveiligen van het Koninklijk Huis, het bewaken van een geldtransport van de Nederlandse Bank of de rijkspolitie ondersteunen bij een bijzondere bijstand situatie.
Er zijn diverse functies in de vakgebieden inlichtingen en veiligheid en bewaken, beveiligen en politietaken. Ongetwijfeld heb je wel eens iemand van de marechaussee gezien als je op een Nederlandse luchthavens bent geweest of misschien wel in Den Haag bij de Tweede Kamer.
Met een vooropleiding VMBO kader behoort een functie als marechaussee-beveiliger tot de mogelijkheden. Met VMBO gemengd of theoretisch kun je zowel voor het vakgebied Bewaken, Beveiligen en Politietaken kiezen. Binnen het vakgebied Politietaken kies je dan voor de functie van wachtmeester-opsporingsambtenaar. Heb je een VWO, HBO of WO opleiding dan kom je in aanmerking voor de functie van officier Marechaussee.
Welke keuze je ook maakt, je wordt eerst opgeleid tot militair. Daarna krijg je de opleiding die bij je functie hoort. Je kunt vertrouwen op het beste materieel. Defensie beschikt over diverse (pantser)voertuigen, eigen boten, moderne wapens en geavanceerde communicatie- en informatiesystemen. Je wordt zo goed mogelijk ondersteund, zodat jij kan bijdragen aan een veiliger Nederland. Lees ook onze vorige blog die geheel over de Marechaussee gaat.
11 april 2022 geschreven door Ministerie van Defensie