Tips en tricks voor het maken van je profielwerkstuk

min. lezen
Profielwerkstuk tips

Het is een van de grootste en bekendste opdrachten van het laatste jaar op de middelbare school: het profielwerkstuk (ook wel pws genoemd). Een belangrijk verslag dat heel anders (vooral groter) is dan de werkstukken die je eerder hebt gemaakt. Met behulp van onze tips is er voor jou geen enkele reden om tegen het profielwerkstuk op te zien. You got this!

Wat is een profielwerkstuk?

Alsof je het nog niet druk genoeg hebt met school- en eindexamens, komt het profielwerkstuk er ook nog even tussendoor gefietst. Dit is een werkstuk dat onderdeel is van je examendossier, dus is het medebepalend of je slaagt of niet. Het eindcijfer voor je pws wordt zelfs apart vermeld op je diploma.

Voor het profielwerkstuk doe je onderzoek naar een specifiek onderwerp dat je interesseert. Je past hierbij de kennis, inzichten en vaardigheden toe die je hebt opgedaan tijdens je schooltijd. Op de havo en het vwo bestaat het pws al een lange tijd, maar pas vrij recent is deze opdracht ook ingevoerd voor vmbo leerlingen.

Heel anders dan een normaal werkstuk

Zie je een beetje tegen het profielwerkstuk op? Laten we je dan geruststellen: als het goed is is dit werkstuk een stuk leuker om te maken dan een normaal verslag. Hier zijn twee redenen voor: je kiest zelf het onderwerp én je maakt het pws als het goed is samen met een klasgenoot. Zoek dus iemand uit met wie je goed samen kunt werken en die ook nog eens dezelfde interesses qua vakken heeft.

Het kan ook voorkomen dat je alleen aan je profielwerkstuk gaat werken, eigen keuze of niet. Misschien lukt het je niet om een geschikte partner te vinden, is er niemand meer over of geef je er simpelweg de voorkeur aan om alleen te werken. Geen ramp, want des te meer kun je jouw eigen draai aan het pws geven!

plannen
Leren plannen doe je zo

Een profielwerkstuk moet je goed plannen. Check hier handige tips.

Uit welke onderwerpen kan/mag ik kiezen?

Nu je een idee hebt wat het profielwerkstuk inhoudt, is de volgende vraag: waar ga ik me in verdiepen? Er zijn waarschijnlijk legio onderwerpen die je interesseren. Misschien wil je jezelf juist extra uitdagen en ga je voor een onderwerp dat nog vrij onbekend voor jou is, of kies je toch liever voor een thema waar je al wat van af weet? Een andere optie is om te kijken naar onderwerpen die passen bij je vervolgopleiding (moet je natuurlijk al wel weten welke opleiding dit gaat worden).

Een belangrijke vereiste vanuit school is in ieder geval dat het onderwerp van je werkstuk aansluit bij je profiel. Je begeleider zal een pws over iets met natuur- of scheikunde afkeuren als je het profiel Economie en Maatschappij hebt gekozen. Snap je al waar de naam profielwerkstuk vandaan komt? 😉

Het is altijd sterk om zelf een onderwerp uit te kiezen op basis van wat jouw interesse heeft aangewakkerd tijdens de lessen. Maar soms heb je zoveel opties dat het lastig is om een keuze te maken. Begrijpelijk, en daarom hebben wij een paar handige sites voor je gevonden. De website profielwerkstukonderwerpen.com heeft interessante onderwerpen op basis van middelbare schoolvakken voor je op een rijtje gezet. Een alternatief is deze webpagina van de Radboud Universiteit, waarop onderwerpen voor een profielwerkstuk onder verschillende populaire thema's zijn onderverdeeld. We zullen je alvast een paar voorbeelden geven:

 • Vak economie: De groei van de Chinese economie
 • Vak geschiedenis: De Slag om Stalingrad
 • Vak Nederlands: Het Nederlands van nu
 • Vak scheikunde: Stikstof

(bron: profielwerkstukstukken.com)

Stappenplan bepalen onderwerp profielwerkstuk:

 1. Zoek een partner met hetzelfde profiel die interesse heeft in dezelfde vakken én met wie je graag samenwerkt. De meeste begeleiders raden aan om NIET voor je beste vriend of vriendin te kiezen, omdat de kans aanwezig is dat jullie niet op één lijn zitten en er mogelijk frictie ontstaat;
 2. Kies samen een vak uit binnen je profiel waar jullie je in willen verdiepen;
 3. Bepaal welk onderwerp jullie interesse heeft;
 4. Overleg met je begeleider of het onderwerp geschikt is;

Onderwerp uitgekozen en is deze goedgekeurd? Dan is het tijd om te zoeken naar relevante informatie over het onderwerp. Op basis hiervan formuleer een onderzoeksvraag (wat wil jij onderzoeken?). Deze vraag vind je vaak niet 1,2,3. Daarom is het aan te raden om hierover te sparren met je begeleider.

Over begeleiders gesproken: op veel scholen mag je die zelf uitkiezen. Ga ook hier op zoek naar iemand met wie je een goede klik hebt. Zodra je onderzoeksvraag in orde is, gaat het onderzoek écht van start.

Hoe ziet het werkstuk eruit?

Je hebt de afgelopen jaren al genoeg werkstukken en verslagen gemaakt, dus je weet vast wel hoe je dit moet insteken. Hieronder vind je de zeven belangrijkste onderdelen van het profielwerkstuk, deze mogen dan ook niet ontbreken:

 • Titelpagina
 • Voorwoord
 • Inhoudsopgave
 • Inleiding
 • Hoofdvraag en deelvragen
 • Conclusie en samenvatting (die laatste mag ook vooraan in het document)
 • Lijst met bronnen en overzicht van alle bijlagen

Andere belangrijke informatie

Je hebt nu een aardig beeld van het profielwerkstuk. Als het goed is zal jouw school je nog van de nodige informatie voorzien. We willen je nog een paar handige tips meegeven, zodat jij klaar bent om dit project tot een goed einde te brengen:

 • Houd je gewerkte uren bij in een soort van logboek. Zeker op de havo en het vwo wordt streng gekeken naar het aantal uren dat jij aan je pws hebt besteed. De meeste opleidingen houden aan dat er minstens 80 uur per persoon in het werkstuk moet zitten. Ander voordeel: in het logboek kun je vastleggen wie wat doet/heeft gedaan en zo voorkomen dat jij en je partner dubbel werk verrichten, of juist werk over het hoofd zien.
 • Sta in nauw contact met je begeleider. Het profielwerkstuk neemt maanden in beslag en in die periode kan van alles gebeuren. Van frictie tussen jou en je partner tot vastlopen op de inhoud of mogelijke problemen met deadlines door bijvoorbeeld privéomstandigheden. Je begeleider is er om jou te helpen.
 • Extra inspiratie is altijd welkom. Vraag daarom aan je begeleider of je een oud profielwerkstuk mag inzien. Zo heb je een beeld van de inhoud, bijvoorbeeld over hoe je het beste hoofd- en deelvragen formuleert of hoe je de bronnen vermeldt. Staat de docent dit niet toe? Vraag dan een broer, zus, neef, nicht of andere bekende om een voorbeeld.
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.