Verplicht examen burgerschap voor mbo-studenten vanaf 2026-2027

min. lezen
examen-burgerschap-mbo-website-hearder-1076x715

Ga jij naar het mbo? Dan gaan er voor jou wat dingen veranderen: vanaf het studiejaar 2026-2027 moet je namelijk verplicht een examen afleggen in het vak burgerschap. Deze maatregel, voorgesteld door demissionair minister Dijkgraaf, komt voort uit de wens om het burgerschapsonderwijs te versterken en studenten beter voor te bereiden op participatie in de samenleving. We leggen je uit wat jij als toekomstig mbo-student kunt verwachten.

Wat houdt het examen burgerschap in?

Burgerschapsonderwijs omvat het aanleren van kennis en vaardigheden die essentieel zijn om actief deel te nemen aan de samenleving. Dit omvat onderwerpen, zoals de werking van de democratische rechtsstaat, persoonlijke financiën en het herkennen van desinformatie.

Het examen kan op verschillende manieren worden afgenomen, afhankelijk van de opleiding. Denk hierbij aan een portfolio met praktijkopdrachten, verslagen, interviews of een eindgesprek. De waardering varieert van onvoldoende tot goed en wordt een vereiste voor het behalen van het diploma.

Kritiek vanuit de MBO Raad

De aankondiging van het verplichte examen burgerschap heeft gemengde reacties opgeroepen. De MBO Raad staat naast de minister wat betreft de noodzaak van goed burgerschapsonderwijs. Maar zij uit wel kritiek op het invoeren van een examen met een ‘goed’ of ‘onvoldoende’ -beoordeling.

Voorzitter Adnan Tekin noemt het 'zeer onwenselijk' en benadrukt dat dit niet in lijn is met de gelijkwaardigheid van onderwijsniveaus. Hbo of wo-studenten hoeven dit examen namelijk niet te doen.

termen-op-het-mbo
Een opleiding op het mbo?

Deze termen kom je tegen.

Aanvullende eisen voor docenten

Naast het verplichte examen burgerschap streeft minister Dijkgraaf naar verbetering van de kwaliteit van het onderwijs in taal, rekenen en burgerschap. Dit vertaalt zich naar aanvullende opleidingseisen voor docenten die verantwoordelijk zijn voor deze vakken. Zowel huidige als nieuwe docenten moeten een aanvullend opleidingstraject volgen om les te mogen geven in deze vakgebieden. Deze maatregel gaat ook in vanaf het studiejaar 2026-2027.

Wat vind jij hiervan? Is het een goede stap of niet?

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.