Wat voor studiekiezer ben jij: eindeloos twijfelen of meteen kiezen?

min. lezen
uitstellen-of-kiezen

Iedereen is uniek! Niemand past in een hokje.. Nou, dat valt wel mee. We lijken stiekem best veel op elkaar. Zo ook als het gaat om hoe jij je studie kiest. Hoe dat zit leggen we in deze blog uit.

Er zijn zoveel verschillende studiekiezers, maar in het maken van (studie)keuzes lijken we grappig genoeg best veel op elkaar. We kiezen namelijk op maar 4* verschillende manieren.

Vier verschillende studiekiezers

Iedere manier van kiezen is even goed, maar teveel van iets kan ook problemen opleveren, namelijk een foute of te snelle keuze. Door erachter te komen hoe je kiest, kun je dit voorkomen. 

De uitsteller: gewoon lui of zit er meer achter?

Van uitstellers wordt wel eens gedacht dat ze lui of laks zijn, maar vaak zit hier iets heel anders achter. Soms is deze studiekiezer perfectionistisch waardoor er pas een keuze wordt gemaakt als alle omstandigheden perfect zijn (wat bijna nooit zo is). Of het zijn juist dromers die altijd vol ideeën zitten, maar liever niet aan de uitvoerende kant zitten. Simpelweg zeggen dat iemand lui is omdat hij of zij dingen uitstelt is te kort door de bocht.

onderzoek-studie-werk
destructuurorganizer.nl Meer info over de uitsteller

Herken jij je hierin? Lees er dan meer over.

De twijfelaar: wikken en wegen

Dit type studiekiezer lijkt een beetje op de uitsteller, maar er zijn toch genoeg verschillen om er een aparte groep van te maken. Twijfelaars hebben veel opties in gedachten en willen alles rustig overdenken voordat er een keuze gemaakt wordt. Dat kost natuurlijk tijd, en leidt soms dus tot uitstelgedrag.

Twijfel kan ook leiden tot keuzestress. Want ja, als je voor die ene studie kiest, mis je dus misschien die andere. En wat nou als die andere studie ook leuk is? Denk maar zo: je zult het nooit weten, dus kan je het net zo goed laten rusten. Dat scheelt stress.

so-many-choices

De planner: alles uitgewerkt

Structuur, structuur, structuur. Daar gaat de plannende studiekiezer lekker op, want zonder structuur en doordacht plannen is er alleen nog maar chaos, toch? Bij het maken van een studiekeuze kan dit goed uitkomen: je zet een aantal scholen met alle pro’s en con’s naast elkaar en streept ze tegen elkaar weg.

Het voordeel van plannen is dat je rationeel gezien een logische keuze maakt. Het nadeel is dat planners daarbij vaak vergeten om ook op hun gevoel af te gaan. Bij het maken van een studiekeuze spelen gevoel en emotie namelijk ook een grote rol, die je moet niet vergeten.

De impulsieve: eerst doen, dan denken

De impulsieve studiekiezer doet eigenlijk het tegenovergestelde van de vorige drie. Want waar een uitsteller, twijfelaar of planner juist (heel lang) wacht met het maken van een studiekeuze, twijfelt of plant de impulsieve studiekiezer nauwelijks. Een keuze is dan ook snel gemaakt, maar is het wel de goede keuze? Tja, daar kan je je vraagtekens bij zetten.

Een impulsief iemand denkt vaak niet goed na over de gevolgen op lange termijn en maakt keuzes op basis van het nu. ‘Wat vind ik nu belangrijk?’ is een vraag die een impulsieve studiekiezer stelt. Eerst doen, dan denken is van toepassing op impulsieve mensen.

impulsief

Zie je? Zoveel smaakjes zijn er niet als het gaat om hoe iemand kiest. Veel studiekiezers hebben van alles een beetje en sommigen schieten uit naar een kant. Dat is niet erg, als je weet welke kant het is – en als je erover kan praten. Misschien denk je nu: ‘Ja hoor, ik ben de enige echte twijfelaar in de klas! Iedereen is altijd heel zeker van zijn zaak.’ Waarschijnlijk zijn er nog meer bezig met ontzettend te twijfelen, maar weet je het gewoon niet. Het kan daarom heel nuttig zijn om eens met je ouders, wat klasgenoten of met iemand die al studeert te praten. Hoe komen zij tot een keuze? Wat doen zij om over die twijfel heen te stappen? Bedenk maar zo: samen sta je sterker en ontdek je meer over jezelf.

Kiezen is niet makkelijk. Hoe meer je over jezelf weet, hoe beter je uiteindelijk kunt kiezen. Komt goed! 


*Dit aantal is gebaseerd op het boek van Gertie Boleij: Studiekeuze, strategie voor een toekomstwaardige keuze (2019). Gertie is studiekeuzeadviseur. In haar boek beschrijft ze 4 typen kiezers. Hoewel we die vier typen hier overnemen, hebben we ook gebruik gemaakt van andere bronnen om het inhoudelijk aan te vullen.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.