Een onverwacht tussenjaar is zo slecht nog niet

min. lezen
victor-kunstacademie

Zul je net zien: heb je je perfecte studie gevonden en sta je te popelen om te beginnen, word je niet aangenomen. Maar misschien is dit zo slecht nog niet..

Het overkwam Victor Močnik uit Schiedam, die hierdoor nog even moest wachten om aan de kunstacademie in Rotterdam te beginnen. Na zijn afwijzing liet Victor zich echter niet uit het veld slaan. Hij ging actief aan de slag om zijn portfolio te verbeteren zodat hij het jaar daarop wel aangenomen zou worden. Want Victor wist 1 ding: hij zou hoe dan ook naar de kunstacademie van Rotterdam gaan.

Altijd al bezig met illustreren

“Eigenlijk ben ik altijd al bezig geweest met illustreren en tekenen”, vertelt Victor. “Daarom wilde ik me er ook verder in ontwikkelen aan de kunstacademie. Dus heb ik vorig jaar rond februari de toelating gedaan, zowel in Utrecht als in Rotterdam.”

Voor zijn eerste inschrijvingen aan de kunstacademies van Utrecht en Rotterdam leverde Victor een portfolio aan waarin hij zijn kunsten liet zien. “Helaas kwam ik er deze ronde niet doorheen. Zo kwam ik eigenlijk in een soort ‘verplicht tussenjaar’ terecht, want ik had ook niet echt een plan B.” 

Ontwikkeling in het tussenjaar

Victor gaf niet op en bleef in zijn droom geloven. Hij besloot er alles aan te doen om toch naar de kunstacademie te gaan. Victor vertelt: “Ik had gehoord dat je bij de kunstacademie van Rotterdam een vooropleiding kon volgen. Dus daar heb ik me meteen voor ingeschreven en die ben ik dus ook gaan doen.” 

Hoe zag die vooropleiding er precies uit? Victor legt het uit. “Het was heel nuttig om te doen, want je maakt kennis met wat je allemaal kan op een kunstacademie, dus wat de verschillende mogelijkheden zijn. Je ziet de verschillende richtingen die je hebt, maar ook wat je erna kan doen. Je werkt echt aan je portfolio voor je aankomende inschrijving.”

Door de vooropleiding werd ik eigenlijk alleen maar zekerder van mijn keuze

Victor Močnik

“In het begin was de vooropleiding alleen op zaterdag, later in het traject kwam de vrijdag erbij. Tijdens dit gedeelte maakte ik meer kennis met de verschillende vakrichtingen om te kijken van de opleiding. Door de vooropleiding werd ik eigenlijk alleen maar zekerder van mijn zaak.” 

Zijn tijd aan de vooropleiding leverde een heel mooi resultaat op, zo vertelt hij blij: “Ik ben nu aangenomen aan de kunstacademie in Rotterdam. Ik woon zelf in Schiedam, dus het is voor mij ook nog eens in de buurt.” 

Terugkijkend op zijn tussenjaar is Victor wel blij met de artistieke ontwikkeling die hij in zijn tussenjaar doormaakte. “Ik weet nu veel beter wat er van me verwacht wordt op de kunstacademie. En wat ook heel tof is: ik ben ook nog eens in contact gekomen met mensen waarmee ik het komende schooljaar ga studeren. Dus het was echt wel een hele nuttige voorbereiding. Daarnaast was het ook wel eventjes fijn, een rustiger jaartje.”

Wat doe jij met je tussenjaar? 

Het verhaal van Victor is een goed voorbeeld van een tussenjaar gebruiken om verder te komen in je ontwikkeling. Je kunt er dan voor kiezen om een passende cursus of vooropleiding te doen. Denk bijvoorbeeld aan een taalcursus of een avondopleiding. Er zijn nog een aantal andere mogelijkheden waar je misschien niet direct aan gedacht had. Hieronder zetten we er graag een paar voor je op een rijtje.

Ideeën voor jouw tussenjaar

Check hier een aantal tussenjaar ideeën

  • Vooropleiding of relevante cursus
    Wil jij graag een studie Engels (of een andere taal) gaan doen? Misschien is het een goed idee om een taalcursus te volgen. Dit kan trouwens ook in andere landen. Spannend! 
  • Neem een baantje
    Op de werkvloer leer je ontzettend veel skills die je in een later stadium kunt toepassen. Ook draagt elk baantje bij aan je CV. En natuurlijk verdien je er ook nog eens geld mee! 
  • Maak een lange reis
    Backpacken in Australië of Zuid-Oost Azië? Als je avontuurlijk aangelegd bent is een tussenjaar perfect om jezelf te ontdekken. En zeg nou zelf: waar kan dat beter dan aan een tropisch strand? Jouw reis kan ook gecombineerd worden met een werkvakantie. In landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Canada ben je van harte welkom om een jaartje te komen werken en reizen.

Wil je meer ideeën en praktische tips over een tussenjaar? Check dan deze blog.

Bewust of onbewust een tussenjaar nemen

Soms komt je tussenjaar -net zoals bij Victor- onverwacht. Maar je kunt er ook bewust voor kiezen om een jaartje te wachten met je studie. Dat kan heel nuttig zijn.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.