“Het is belangrijk dat je studie je gelukkig maakt”

min. lezen
rosa-jurgens

Rosa stopte tijdens de coronacrisis met haar studie Pedagogische Wetenschappen

Wanneer je stopt met je studie, dan heeft dat een directe invloed op zo’n beetje je hele leven. Rosa Jurgens (22) stopte na drie jaar met haar studie Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hoewel haar keuze in het begin lastig was, voelt ze zich achteraf opgelucht.

“Eigenlijk vond ik mijn studie al een tijdje niet meer zo leuk, maar ik stelde het moment van stoppen steeds uit”, vertelt Rosa. “Ook merkte ik dat de focus steeds meer lag op alles eruit halen wat erin zit, en niet -of veel minder- op datgene wat mij persoonlijk gelukkig maakt of energie geeft.”

Coronacrisis gaf de doorslag

En toen was er de coronacrisis. Net zoals alle studenten moest ook Rosa vanuit huis gaan studeren, en dat viel haar zwaar. “Ik heb adhd en kan mezelf dus soms lastig concentreren. Tijdens colleges ging dat doorgaans prima, maar alleen op mijn studentenkamertje in Nijmegen was dat veel lastiger, er was eigenlijk teveel afleiding. Ook thuis bij mijn ouders -die in die tijd allebei thuis werkten- was het lastig om een rustig plekje te vinden.”

Afgelopen mei hakte Rosa dan ook de knoop door: ze ging definitief stoppen met haar studie. Rosa: “Mijn moeder zei het eigenlijk heel treffend, ze zei: ‘de coronacrisis gaf eigenlijk de doorslag bij jou’. In de collegezaal ging het meestal nog wel, maar toen echt alles -zowel lessen als toetsing- online moest, merkte ik dat ik eigenlijk geen energie meer had en dat mijn studie me alleen nog maar stress bezorgde. Toen heb ik voor mezelf de beslissing gemaakt om te stoppen.”

Ik denk dat het belangrijk is dat universiteiten kijken naar wat studenten écht leuk vinden"

Rosa - heeft een nieuwe studie gekozen

Persoonlijke omgeving

Nadat Rosa uiteindelijk de knoop had doorgehakt, viel er een last van haar schouders. “Ik heb me een tijdje vooral beziggehouden met dingen die ik leuk vind: sporten, en werken bij een ijssalon. Hoewel veel mensen in mijn omgeving in eerste instantie niet zo goed begrepen waarom ik met mijn studie ging stoppen -zeker na mijn P al behaald te hebben-, staat men er nu wat positiever in.”

En inmiddels heeft Rosa ook al een nieuwe studie gevonden, zo vertelt ze. “Na de zomer begin ik met een nieuwe studie, Toegepaste Psychologie in Eindhoven. Ik denk dat een hbo-opleiding beter bij me past. Mijn oude en nieuwe studie hebben bovendien wel wat raakvlakken. Na het begin van het collegejaar ga ik dan ook samen met mijn slb’er kijken of ik voor sommige vakken die ik bij Pedagogische Wetenschappen al behaald heb vrijstelling kan aanvragen.”

felicia-buitenwerf-cBb94xhYAXw-unsplash (1)

Hoewel het stoppen met haar studie middenin de coronacrisis een ingrijpende verandering was, heeft Rosa er geen spijt van dat ze deze stap gezet heeft. Ook wil ze nog wat meegeven aan leeftijdsgenoten die misschien in hetzelfde schuitje zitten: “Ik denk dat het belangrijk is dat universiteiten wat meer kijken naar wat studenten echt leuk vinden, in plaats van te focussen cijfers of capaciteiten. Ik haalde mijn vakken wel, maar ik zat me niet op mijn plaats. Dan krijg je er op een gegeven moment geen energie meer van, en is het tijd voor verandering. Maar terwijl ik een andere studie ga doen, blijven sommige dingen ook gewoon hetzelfde. Ik blijf bijvoorbeeld lekker in mijn studentenhuis in Nijmegen wonen; ik vind het hier veel te leuk.”

Denk jij er ook over na om te stoppen met je studie? Check dan eens deze blog over stoppen met studie.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.