Twee studenten die hun hart volgen: ‘Stoppen met een opleiding voelt als falen’

min. lezen
studenten-stoppen-met-opleiding

Zoals er meerdere wegen naar Rome leiden, zijn er ook diverse studieroutes die jou op weg helpen naar een stralende toekomst. Twee verhalen, drie studieroutes, met één rode draad: deze (ex)-studenten volgden hun hart.

Snel door de content

Myrthe (25)

Je moet maar durven: op het vwo een onvoldoende halen voor het vak biologie en dan toch bos- en natuurbeheer in Wageningen gaan studeren. Myrthe Bouma (25) deed het, en met succes; ze is bijna afgestudeerd aan de Wageningen University & Research (WUR). Momenteel volgt ze – vijf maanden lang - bij Rijkswaterstaat een afstudeerstage over een aansprekend onderwerp: het wolvenplan. Rijkswaterstaat gaat immers over veiligheid op de weg, en overstekende - beschermde - dieren passen daar niet zo goed bij. "Een heel interessant onderwerp’’, vindt ook Myrthe. "Iedereen heeft er wel een mening over."

Mensen in haar omgeving hadden ook een mening over Myrthes studiekeuze. Want ja, het klinkt misschien best opmerkelijk als je een onvoldoende haalt voor het vak biologie en toch een ‘groene opleiding’ gaat volgen. Maar Myrthe koos met haar hart. "Natuurlijk heb ik ook naar andere opleidingen gekeken. En thuis kreeg ik te horen ‘ga maar Engels studeren’. Bij de studiekeuzecheck voor bos- en natuurbeheer kreeg ik ook ‘oranje’, maar ik wist vrij zeker dat ik deze opleiding het interessantst vond."

Gaandeweg ontdekte Myrthe waar ze op hoopte: bos- en natuurbeheer is veel meer dan alleen biologie op de middelbare school. De tip van Myrthe is dan ook om je niet blind te staren op dat schoolvak. "Als je een schoolvak lastig vindt, kan het bij een vervolgstudie anders zijn omdat je een bepaald onderdeel van dat vak juist interessant vindt. Dat gebeurde bij mij: bij bos- en natuurbeheer had ik het in mijn eerste jaar bij de ‘basisvakken’, zoals wiskunde, natuurkunde en statistiek, best lastig."

Motortje

Bij de vakken die dieper op bos- en natuurbeheer ingingen, ging Myrthe ‘vliegen’. "Bij de vakken leek het wel alsof er bij mij een motortje werd aangezet: die vakken waren goed te doen, ik haalde er ook hoge cijfers voor." Het was voor Myrthe de bevestiging dat ze op de goede plek zat.

Voor Myrthe was dat niet heel verwonderlijk: "Nadat ik in eerste instantie was gezakt voor het vwo, ging een bekende van me al bos- en natuurbeheer in Wageningen doen. Ik ben een aantal keren op gewone collegedagen met haar meegegaan, dus ik had al een heel goed beeld van de opleiding." Dat laatste is een gelukje dat niet iedere scholier heeft, maar dat hoeft geen belemmering te zijn, zegt Myrthe: "Als je een beetje brutaal bent, benader je gewoon een student die al de opleiding doet die jij wilt gaan doen."

Myrthe is dus blij dat ze met haar hart heeft gekozen. En als bonus is het baanperspectief inmiddels compleet veranderd. "Toen ik in 2017 met de opleiding begon, was er nauwelijks werk voor mensen die bos- en natuurbeheer hebben gedaan. Maar tegenwoordig hebben we de banen voor het uitkiezen. Zo kun je na deze studie bijvoorbeeld terechtkomen in de groene consultancy, bij provincies, landschappen, of bij Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Wat het voor mij wordt, weet ik nog niet, maar het werk ligt voor het oprapen."

"Ik voelde dat werktuigbouwkunde niks voor mij was"

Student Teun (21)

Teun (21)

‘Stoppen met een opleiding voelt als falen’. Zijn moeder moest het bijna uit hem trekken: Teun (21) voelde zich erg ongelukkig tijdens zijn opleiding werktuigbouwkunde, maar durfde het niet te zeggen. Want zomaar opgeven, dat wilde hij niet. "Na de middelbare school wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik wilde. Maar ik had een profiel economie en maatschappij en deed al wat werk voor een bedrijf in zonnepanelen. Werktuigbouwkunde leek me daarom wel een goede keuze. Ook omdat er werd gezegd dat er veel werk in is en dat de verdiensten erg goed zijn."

En dus trok Teun braaf naar de Hanzehogeschool in Groningen, hoewel hij er weinig energie van kreeg. "Tijdens de opleiding merkte ik dat me heel moeilijk kon motiveren. Het interesseerde me gewoon niet." Terugblikkend vindt hij het fijn dat zijn moeder donders goed in de gaten had wat er loos was. Op een gegeven moment stapte mijn moeder m’n kamer binnen: ‘Wees nou eens eerlijk tegen jezelf’, zei ze. Teun gaf toe dat hij op een verkeerd spoor zat. "Ik voelde dat werktuigbouwkunde niks voor mij was. Maar als je stopt met een opleiding, krijg je toch het gevoel dat je hebt gefaald."

Trucjes

Hij besloot toch te stoppen. En via via kwam hij terecht bij studiekeuzeadviseur Xandra Koops van Inspiratiemotor. Dat bleek een eyeopener. "Ik vertelde daar wat ik zoal deed, Xandra vroeg waar ik blij van werd en wat mijn talenten waren. Dat is nog best lastig om over jezelf te zeggen, maar ze had daar slimme trucjes voor."

Tijdens de sessies met de studiekeuzeadviseur werd het al gauw duidelijk: Teun is minder geschikt voor een economische opleiding en heeft meer talenten om met mensen te werken. "Ik voetbal zelf en geef ook al vijf jaar voetbaltraining. Zo kwamen we langzamerhand op de opleiding Sportkunde. Dat lijkt me geweldig: je kunt bijvoorbeeld sporters verder helpen en de opleiding gaat ook erg over de maatschappelijke kant van sport."

Van dat vooruitzicht gaat Teun wél stralen. Helaas was hij te laat met aanmelden, dus heeft hij nu een tussenjaar waarin hij werkt in een supermarkt én voetbaltraining blijft geven. Voor Teun lonkt dus een compleet ander perspectief: iets waarvan zijn hart wél sneller gaat kloppen. "Als je met tegenzin een opleiding gaat doen, wordt het nooit wat. En ik heb het nog een tijd volgehouden omdat ik niet snel wil opgeven. Ik wilde ook nooit blijven zitten, zoiets vind ik verschrikkelijk balen. Aan de andere kant kun je ook zeggen dat werktuigbouwkunde niet voor niks is geweest: alles wat je leert is mooi meegenomen."

Achteraf bezien is hij blij dat hij - met professionele hulp - zijn dwaalspoor heeft verlaten. "Het heeft me echt een vertrouwensboost gegeven, ik luister nu meer naar mezelf. Eigenlijk heb ik me in eerste instantie laten verleiden door het vooruitzicht en de verdiensten: iedereen riep maar dat je in de techniek veel geld kunt verdienen. Dat kan wel zo zijn, maar ik denk dat het beter is om meer je hart te volgen. Natuurlijk weet ik dat ook bij Sportkunde niet alle vakken leuk zullen zijn, maar omgaan met mensen en mensen verder helpen, dat past beter bij mij."

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op AD.nl

deadlines studie (2)
Volgend jaar studeren?

Alle aanmelddeadlines op een rij

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.