Door de bomen het (studie)bos zien! Het kan met de Keuzegids

min. lezen
Door de bomen het (studie)bos zien! Het kan met de Keuzegids website hearder 1076x715

In je zoektocht naar je nieuwe studie heb je kans dat je in een information overload terecht komt. En dat is helemaal niet raar, want er zijn immers zo enorm veel studies om uit te kiezen. Om keuzestress te verminderen, zijn er een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken. In dit blog kijken we naar de Keuzegids. Wat is het, hoe gebruik je het en vooral: wat kun je ermee? Deze en meer vragen beantwoorden we voor jou

Wat is de Keuzegids precies? 

Allereerst het antwoord op de vraag die waarschijnlijk het eerste in je opkomt: Wat is de keuzegids precies? De keuzegids bestaat al meer dan 30 jaar, en is een onafhankelijk hulpmiddel. Dat wil dus zeggen dat de makers van de keuzegids geen enkel belang hebben bij de universiteiten, hogescholen en mbo-opleidingen die in de gids vermeld worden. Eerlijke info dus, wel zo fijn.

Ieder najaar verschijnt er voor drie opleidingsniveaus (mbo niveau 2 t/m 4, hbo en wo een nieuwe gids voor het daaropvolgende jaar. Ook is er een keuzegids wanneer je op zoek bent naar een geschikte master, deze verschijnt ieder voorjaar. 

Wat vind je in de Keuzegids?

In de Keuzegids vind je alle opleidingen die er in Nederland te vinden zijn. Ook vind je er andere handige info zoals baankansen, gemiddeld uurloon en studiesucces. Verder worden de verschillende opleidingen uitgelicht en onderling met elkaar vergeleken. Wil je geneeskunde studeren maar weet je nog niet in welke stad? Dan kun je in de Keuzegids de beste Geneeskunde-opleiding vinden, waardoor je keuze misschien wat makkelijker wordt. 

Ook vind je in de Keuzegids handige oordelen van andere studenten. Want zeg nou zelf: het is toch het beste om van iemand die de opleiding volgt te horen wat de vibe is, nietwaar? Daarnaast kun je in de Keuzegids cijfers over instroom, uitvallers en afgestudeerden vinden. Kortom: een hele hoop informatie, maar wel overzichtelijk geordend en te vinden op één plek. Hoef je niet het hele internet af te speuren naar informatie over jouw opleiding. 

Waarom de Keuzegids aanschaffen?

Je denkt misschien ‘ik vind die informatie wel op internet, Google is mijn vriend’. Het is echter best handig om een overzicht te hebben van alle (en dan bedoelen we ook echt: álle) opleidingen die je in Nederland kunt volgen. Met name wanneer je in de beginfase van je keuzeproces zit is het eigenlijk best wel lekker om door een gids te bladeren en per opleiding te lezen wat je kan verwachten. Dat kan overigens ook gewoon online. 

Wat kost de Keuzegids?

Misschien een kleine domper: de Keuzegids is niet gratis. Alle versies kosten dit jaar €37,95 en zijn online te bestellen via www.keuzegids.nl. Zowel de papieren versie als een online licentie om de gids 4 maanden lang door te spitten zijn verkrijgbaar. Wat ons betreft is de Keuzegids een handig en overzichtelijk hulpmiddel om door de bomen het (studie)bos te zien. Een kleine tip: ook onderwijsinstellingen maken soms gebruik van de Keuzegids. Vraag dus even na op je huidige opleiding of dat het geval is: kan je weer €37,95 schelen. 

Al met al kan de Keuzegids een handig hulpmiddel zijn om je zoektocht naar de perfecte vervolgstudie te vereenvoudigen. Daarnaast vind je op onze website nog een hele hoop artikelen, ervaringsverhalen en andere studiekeuzecontent die je verder kan helpen. Kijk dus gerust nog even rond. Succes met je zoektocht!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.