De Nationale Studenten Enquête: Wat is het? En wat heb je eraan?

min. lezen
nationale-studenten-enquete-website-hearder-1076x715

Zit jij volop in het kiesproces voor je droomstudie maar twijfel je nog over een studie? Of weet je al wat je wilt gaan doen maar kun je lastig kiezen tussen verschillende aanbieders van jouw favoriete opleiding. Dan is het een goed idee om de Nationale Studenten Enquête te gebruiken

Vibe check

Ik hoor je nu denken: de Nationale Studenten - watte? De Nationale Studenten Enquête (NSE) is -duh- een vragenlijst die ieder jaar afgenomen wordt onder -je raadt het nooit- studenten! In die vragenlijst komt alles voorbij over hun studie. Denk aan vragen over de kwaliteit van het onderwijs, maar ook de voorbereiding op de beroepspraktijk, je docenten en toetsing/beoordeling.

Naast nuttige info over de opleiding bieden de resultaten van de NSE ook een kleine vibe check. Voel je je veilig op de opleiding? Krijg je voldoende opbouwende feedback? Waarderen je docenten de feedback die studenten hebben over de opleiding? Dit zijn allemaal voorbeelden van stellingen die in de NSE voorbijkomen.

Hoeveel studenten doen hier nou precies aan mee? Nou, een heleboel: in 2023 gaven 289.000 hbo- en wo-studenten hun mening over hun opleiding. 

Zo gebruik je de resultaten van de NSE

De resultaten van de NSE zijn vooral nuttig om opleidingen met elkaar te vergelijken. Dit keer even geen uber-positieve flyer met breed lachende studenten, maar eerlijke, onafhankelijke informatie, gegeven door je leeftijdsgenoten. En zeg nou zelf: de studenten die de opleiding volgen weten toch het beste hoe het daar is?

Wanneer je twijfelt over twee dezelfde opleidingen aan verschillende hogescholen of universiteiten, kan de uitslag van de meest recente NSE zomaar de doorslag geven om een keuze te maken (of juist niet). Of misschien had je een geweldig gevoel bij een bepaalde opleiding, maar zijn de resultaten van de NSE toch niet optimaal. Dat hoeft niet meteen een reden zijn om je droom te laten vallen, maar het is wel handig om dan nog even na te denken over je keuze. 

nationale-studenten-enquete-lcs-side-info-292x195
Benieuwd naar de resultaten?

Check ze bij het Landelijk Centrum Studiekeuze

Een handig hulpmiddel

Al met al zijn de resultaten van de NSE dus een hulpmiddel dat je kan helpen in je zoektocht naar een geschikte studie. Maar waar vind je nou die resultaten? Op de website van het Landelijk Centrum Studiekeuze vind je de resultaten gemakkelijk terug. Vanaf 28 mei zijn de resultaten van de NSE 2024 hier beschikbaar: handig!

Als je eenmaal begonnen bent met je studie kun je zelf natuurlijk ook je medestudenten een handje helpen in hun zoektocht. Door zelf de NSE in te vullen, geef je lekker je ongezouten mening over je opleiding én help je anderen verder. Mooi toch? 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.