Welke opleidingen horen bij het interessegebied Zorg en Welzijn

min. lezen
Welke opleidingen horen bij het interessegebied Zorg en Welzijn

Binnen het mbo heb je verschillende interessegebieden waaraan een aantal opleidingen verbonden zijn. Omdat er zoveel verschillende mbo-opleidingen zijn, kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Daarom leggen we je in deze blog uit welke opleidingen je kan volgen binnen het interessegebied Zorg en Welzijn.

Zorg en Welzijn biedt ontzettend veel mogelijkheden en heeft bovendien een grote baankans. Wat dat betreft zit je dus zeker goed. In de zorg zijn altijd handen nodig, en daarnaast is het dankbaar werk. Je werkt met mensen en helpt ze: dat geeft een goed gevoel!

De opleidingen

Bij Zorg en Welzijn denk je vaak direct aan werken als verpleegkundige. Dat is slechts één van de vele richtingen binnen Zorg en Welzijn. Hoe dat zit, leggen we hieronder uit. Daarvoor gaan we de twee woorden Zorg en Welzijn even apart van elkaar behandelen. 

Zorg

Als je op het mbo een zorgopleiding wil gaan volgen is er enorm veel keuze. Een aantal van de mogelijkheden zijn:

  • Verpleegkundige
  • Tandartsassistent
  • Beauty Professional in de zorg
  • Apothekersassistent
  • Zorgtechnicus
  • Biologisch medisch analist
  • Persoonlijk begeleider zorgboerderij


Dit is slechts een greep uit het grote aantal opleidingen die je in de zorg kunt volgen. Eigenlijk alles wat met zorg te maken heeft: of dat nou geestelijk of lichamelijk is, is mogelijk. Ook kun je vanaf mbo-niveau 1 instromen. Maar dat hoeft natuurlijk niet: het ligt aan je vooropleiding op welk niveau je mag beginnen (1 t/m 4). 

Welzijn

Welzijn is een woord dat misschien wat lastiger te beschrijven is. Eigenlijk moet je zo denken. ‘Welzijn’ staat eigenlijk voor ‘je goed voelen’. Dus in het interessegebied welzijn hou je je vooral daar mee bezig. Aan welke opleidingen moet je dan denken? Nou, de volgende bijvoorbeeld: 

  • Sociaal Werker
  • Onderwijsassistent
  • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
  • Medewerker kinderopvang, onderwijs en bewegen
  • Voeding- en leefstijladviseur
  • Gezondheidsprofessional

Zorg of welzijn?

Zoals je ziet zijn de twee woorden bijna hetzelfde, maar toch nét even anders. Hierboven heb je -hopelijk- een idee gekregen van de verschillende opleidingen die je kunt gaan volgen als je interessegebied in Zorg & Welzijn ligt. 

Maar er zijn inmiddels enorm veel opleidingen, zowel voor zorg als voor welzijn. Het beste is dus om bij je decaan of mentor te informeren, naar studiebeurzen te gaan, informatie online te zoeken of een open dag bezoeken. Zo krijg je het beste beeld van de verschillende opleidingen in de Zorg & Welzijn.

Niveau 1 t/m 4

Zoals je dat gewend bent van het mbo, zijn er ook in de Zorg & Welzijn 4 verschillende niveaus waarop je de opleiding kunt volgen. Dat zijn:

Niveau 1 - Dit noemen ze ook wel de entreeopleiding: als je nog geen vooropleiding of diploma hebt kun je hier direct aan de slag. 

Duur: 1 jaar


Niveau 2 - Dit is de basisberoepsgerichte opleiding. Hiervoor heb je minimaal diploma vmbo-b of een afgeronde entreeopleiding nodig. 

Duur 1 á 2 jaar. 


Niveau 3 - Vanaf dit niveau ga je de beroepsgerichte leerweg in. Je krijgt meer verantwoordelijkheden en je leert ingewikkeldere dingen. Hiervoor heb je minimaal je diploma vmbo-k, beroepsopleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 nodig. 

Duur: 2 á 3 jaar


Niveau 4 - Het laatste niveau wordt ook wel middenkaderopleiding genoemd. Hier leer je werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Om aan je middenkaderopleiding te beginnen, heb je minimaal diploma vmbo-k, vakopleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 nodig. 

Duur: 3 jaar.

Vele wegen leiden naar de zorg…. of welzijn!

De niveaus hierboven zijn een richtlijn om je een idee te geven op welk niveau je zou kunnen beginnen. Maar ook hier geldt: het beste is om contact op te nemen met je school of studie om te zien wat voor mogelijkheden er zijn. Want één ding is zeker: in de zorg & welzijn zijn er meer dan genoeg kansen op een leuke baan waarin je écht wat kunt betekenen. Succes met je zoektocht! 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.