Zo maak (en behaal) je jouw doelen!

min. lezen
test-doelen-halen

‘Waar zie ik mezelf over vijf jaar? Of over 10 jaar? Hoeveel wil ik verdienen en in wat voor huis wil ik graag wonen?’ Misschien stel je jezelf dit soort vragen regelmatig, of fantaseer je met je vrienden over jullie toekomst. Maar hoe doe je dat precies, doelen behalen? In deze blog lees je hoe je jezelf op een goede manier doelen stelt.

Zorg voor realistische doelen…

Allereerst is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je doelen realistisch zijn. Misschien is je ambitie om binnen twee jaar miljonair te zijn. Dat is een mooie gedachte, maar is die ook haalbaar? Tenzij je ergens een uit de kluiten gewassen geldboom in bloei hebt staan, is het misschien handig om je doel bij te stellen naar iets meer realistisch. Begin klein, bijvoorbeeld door iedere maand een bepaald bedrag te sparen. Zo werk je langzaam maar zeker naar een groter doel toe.

…Maar maak het jezelf niet té gemakkelijk!

Natuurlijk is het leuk om je doelen werkelijkheid te zien worden, maar het is belangrijk dat je ook een beetje uitgedaagd blijft. Hou het spannend voor jezelf door een doel te stellen dat zowel haalbaar als prikkelend is. Het is in het begin misschien even lastig om deze balans te vinden, maar wanneer je deze eenmaal ontdekt hebt zul je zien dat het bereiken van jouw doelen alleen maar meer voldoening oplevert.

Stel SMART-doelen op

Een zeer populaire manier om doelen, studiedoelen en ambities waar te maken is de SMART-methode. SMART doet natuurlijk direct denken aan het Engelse woord voor ‘slim’, maar het is eigenlijk een afkorting, die staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Maar hoe doe je dat precies, een SMART doel opstellen? Laten we als voorbeeld nemen dat je volgend jaar graag ingeloot wil worden voor een studie geneeskunde. Dit is jouw einddoel, en door de SMART-methode te gebruiken ga je gestructureerd te werk om dit doel te behalen. De verschillende letters van SMART staan elk voor een stap in jouw planning.

Met SMART wordt jouw doel -ingeloot worden voor je studie geneeskunde- Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden opgesteld. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke stappen vergeet in het behalen van je doel. Wat die letters precies betekenen voor het opstellen van dit voorbeelddoel lees je hieronder:

Specifiek

Wat is precies het doel dat je wilt behalen en hoe ga je dit aanpakken?

Door zo specifiek mogelijk je doel(en) te beschrijven zorg je ervoor dat jij precies voor ogen hebt wat je wil bereiken en op welke manier. Nuttige vragen die je jezelf bij het opstellen van dit doel kan stellen zijn:

  • Wat wil ik bereiken?
    • Ingeloot worden voor studie geneeskunde
  • Wanneer en waarom?
    • Begin volgend schooljaar, omdat ik graag arts wil worden.
Meetbaar

Wat maakt je doelen meetbaar?

Daarnaast is het belangrijk dat het bereiken van je doel bijgehouden wordt, maak het dus meetbaar! Dit kun je doen door antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Hoeveel ga ik doen of moet gedaan worden?
    • Hier ga je de specifieke eisen van je opleiding na en de cijfers die je moet behalen om een betere kans te maken om ingeloot te worden.
  • Hoe kan ik dat meten en welk resultaat levert dat op?
    • Hoge cijfers en eventueel proeftoetsen met goed resultaat afronden.
Acceptabel

Sta jij achter dit doel?

Deze stap is vaak van toepassing wanneer je een studiedoel opstelt op het mbo, hbo, of wo onderwijs. Vaak moet je plan goedgekeurd worden door je studiebegeleider(s). Met andere woorden: zorg dat je anderen achter je hebt staan. Ook als je werkt aan een persoonlijk doel kan het heel nuttig zijn om iemand in te schakelen die je bij de les houdt. Enkele vragen die je in deze fase kunt stellen zijn:

  • Is het doel voor mezelf aanvaardbaar; sta ik achter mijn doel of studiedoelen?
    • Ja, ik wil al heel lang geneeskunde studeren
  • Is er voldoende draagvlak om mijn doel te bereiken?
    • In dit geval ben je zelf het grootste draagvlak. Je kunt altijd een ouder inschakelen om je te helpen met het bereiken van je doel.
Realistisch (haalbaar)

Is een doel realistisch/ haalbaar?

Hier hebben we het al kort over gehad. Om ervoor te zorgen dat jij je doel kan behalen, moet het wel realistisch zijn. Ook hiervoor kun je jezelf weer een aantal vragen stellen, deze zijn:

  • Is het doel haalbaar en uitvoerbaar?
    • Oftewel: wat zijn de toelatingseisen en voldoe ik hier aan? Zo niet, wat moet ik doen om toegelaten te worden?
  • Zijn de kennis, mogelijkheden en middelen aanwezig om het doel te behalen?
    • Zet goed op een rijtje wat je precies nodig hebt om je doel te bereiken. Welke leerstof moet je kennen en hoe ga je de benodigde kennis ophalen?
  • Is het doel relevant en zinvol voor mezelf, mijn studie of mijn stage(bedrijf)?
    • Ja, ik wil heel graag geneeskunde studeren.
Tijdgebonden

Lukt het binnen een afzienbare tijd?

De laatste letter van de SMART-methode heeft alles te maken met tijd. Per wanneer wil je je doel(en) bereikt hebben? Zorg er dus voor dat je doel duidelijk tijdsgebonden is. De vragen die je hiermee kunnen helpen, zijn:

  • Wanneer start ik met de activiteiten voor het behalen van mijn doel?
    • Ik start direct met de activiteiten om mijn doel te behalen.
  • Wanneer is het doel behaald en kun je ermee stoppen?
    • Mijn doel is behaald wanneer ik ingeloot ben voor mijn studie geneeskunde. Voor die tijd zijn de deadlines voor o.a. inschrijving, toetsing en motivaties belangrijk als kleinere doelen.

Goede voorbereiding is het halve werk

Misschien denk je bij jezelf: ‘Ik heb die SMART-methode helemaal niet nodig, ik behaal mijn doelen op mijn eigen manier’. Dat is natuurlijk prima, maar dat betekent niet dat je van de SMART-methode af bent. Deze manier van doelen stellen is misschien wel de meest gebruikte manier in het onderwijs en het bedrijfsleven. Een beetje oefenen met het opstellen van jouw doelen op de SMART-manier kan dus nooit kwaad. Je zult zien dat een goede voorbereiding voor het behalen van jouw doelen of studiedoelen het halve werk is!

 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.