‘Het is belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft in je studiekeuze’

min. lezen
Mentor Florentine vertelt over haar studiekeuze

Florentine Krijnen (34) is docent Frans en mentor van een voorexamenklas in Zutphen. Zij is nauw betrokken bij de studiekeuzes van haar leerlingen, en twijfelde zelf ook lang over de juiste richting voor haarzelf. In deze blog vertelt ze meer over haar visie op het kiezen van een geschikte studie.

Het kiezen van een studie is geen makkelijke opgave. Dat weet Florentine zelf maar al te goed vanuit haar eigen ervaring. Florentine: “Ik deed een vooropleiding voor het conservatorium via de muziekschool, dus eigenlijk was het logisch dat ik daar naartoe ging. Maar toen ben ik last-minute tóch Frans gaan studeren. Eigenlijk heb ik daar in de zomervakantie voordat mijn studiejaar begon pas voor gekozen. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad.” 

Frans ‘niet cool genoeg’

Haar aarzeling om Frans te gaan studeren kwam ergens vandaan, zo vertelt ze. “Mijn moeder was docente Frans, en als jongere zet je je daar een beetje tegen af. Ik wilde mijn eigen weg gaan. Daarbij dacht ik dat Frans ‘niet cool genoeg’ was, en het leek me te eenzijdig. Ik verzette me tegen de keuze. Maar toen ik eenmaal de knoop doorgehakt had, was het alsof ik het altijd al wist. Doordat ik niet goed naar mezelf had geluisterd maar naar wat anderen van mijn keuze zouden vinden, had ik bijna de verkeerde keuze gemaakt.”

In haar werk als mentor én als docent Frans van een 5 havo/vwo-klas is Florentine nauw betrokken bij de studiekeuze van haar leerlingen. “Ik probeer mijn leerlingen zoveel mogelijk naar zichzelf te laten kijken. Vaak is het zo dat meningen van anderen, zoals ouders, vrienden of familieleden meetellen in de uiteindelijke studiekeuze. Ook het uiteindelijke salaris of de banenkans van een bepaalde studie speelt mee. Maar wat als je heel rijk kan worden maar niet gelukkig bent in je toekomstige loopbaan?”

Het klinkt als een onwijs cliché, maar eigenlijk is mijn advies: kijk allereerst naar wat je zelf heel leuk vindt.

Florentine is mentor en vakdocent Frans

Mentor Florentine vertelt over haar studiekeuze

Niet direct opgeven

Als mentor en vakdocent probeert ze daarom haar leerlingen te stimuleren om eerst goed naar zichzelf te kijken, vertelt ze. “Het klinkt als een onwijs cliché, maar eigenlijk is mijn advies: kijk allereerst naar wat je zelf heel leuk vindt. Vaak is dat ook waar je goed in bent. Vanuit dat standpunt kun je gaan kijken naar je studiekeuze. Wanneer je ergens goed in bent én iets heel leuk vindt, heb je eigenlijk een gouden combinatie te pakken. Dat zorgt ervoor dat je niet snel uitvalt en je gekozen studie ook afmaakt.”

Dat je iets kiest dat dichtbij je staat betekent volgens Florentine nog niet dat álles wat je tijdens je studie gaat doen ook echt binnen je straatje past. “Dat is een illusie. Je zult soms een vak of een opdracht hebben waarvan je denkt ‘dit vind ik minder leuk’. Maar dat hoort er nu eenmaal bij. Zolang jij maar het gevoel hebt dat je de juiste studiekeuze hebt gemaakt en op je plek zit. Een studie kies je voor jezelf. Jij bent degene die de studie gaat volgen, dus waarom zou je iets kiezen waar je niet 100% achterstaat?”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.