Hoe kom je er eigenlijk achter wat jij belangrijk vindt?

min. lezen
wie_wat wil jij worden

Geen zorgen, dit is geen heavy-stuff

Wat vind jij belangrijk? Wie wil jij later worden en hoe helpt een studiekeuze dat te bereiken? Poeh, dat zijn nogal wat vragen. Maar als je deze kunt beantwoorden ben jij een heel eind verder met je studiekeuze! In deze blog helpen we jou op weg.

Wat vind jij belangrijk?
Wat wil je?

Verschillende mensen vinden verschillende dingen belangrijk. Dat gaat verder dan dat we lief voor elkaar moeten zijn. Het kan ook over jou gaan. Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk dat je veel kunt gamen, dat je veel dingen samen kunt doen of vind je het misschien belangrijk dat je andere mensen kunt helpen? Het kan natuurlijk ook zijn dat je het belangrijk vindt om veel van de wereld te zien of om een hele dikke bankrekening te hebben. Met andere woorden: wat vind jij belangrijk en wat wil je? 

Wat je belangrijk vindt, vind je vaak leuk en wat je leuk vindt, daar ben je vaak goed in. Weten wat jij belangrijk vindt kan jou dus enorm helpen bij het maken van een studiekeuze, want het maken van die keuze begint bij jezelf.

Wie of wat wil jij later worden?

Vervolgens komt de vraag wie of wat jij later wil worden. Deze hangt samen met wat jij belangrijk vindt in het leven. Ben jij een echte helper? Vind jij het belangrijk dat iedereen veilig is, of dat iemand de juiste zorg verdient?

Misschien wil jij een heel actief leven, of juist niet. Misschien wil jij de politiek in, of ben je het liefst met je handen bezig. Wie of wat jij wilt zijn hangt helemaal van jou af.

TIP: kijk naar anderen

Wie zijn jouw voorbeelden?

Is dat je moeder of vader, je leraar, of misschien die ene influencer? Ieder antwoord is goed: want het laat namelijk zien wie jij wil zijn.

Normen en waarden

Als je aan bovenstaande vragen denkt, kom je al gauw bij ‘normen en waarden’. Je weet wel, die woorden die telkens terugkomen bij Maatschappijleer. Heb je daar niet zo goed opgelet? geen probleem, we leggen het kort uit:

Normen zijn afspraken die we met elkaar hebben gemaakt over wat we goed en slecht vinden of wat je wel en niet kunt doen, zoals: je steelt niet van anderen. Zie het als een soort spelregels.

Waarden zijn ideeën over wat wij met zijn allen belangrijk vinden, zoals: we zijn allemaal lief voor elkaar. Of: wanneer iemand hulp nodig heeft, dan help je diegene.

Heb jij al een idee van hoe jij vindt dat we met elkaar moeten omgaan? Super! Mocht je daar nog niet over hebben nagedacht, begin er eens mee ;). Bedenk welke normen en waarden jij hebt en schrijf ze op.

Met deze tips kan je zelf aan de slag! Probeer het eens. Misschien moet je er goed over nadenken en lukt het niet meteen, maar het helpt wel jezelf te ontdekken.

Ook goed om te weten: het laat je niet alleen zien wie of wat jij wil worden, het helpt je bij het maken van een studiekeuze.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.