Een nieuw schooljaar: hoe start jij met je studiekeuze?

min. lezen
Het nieuwe schooljaar begint. Hoe start jij met je studiekeuze?

Fijne vakantie gehad? Klaar voor school? Of had je nog wel wat extra weekjes vakantie kunnen gebruiken? Hoe dan ook: het schooljaar begint weer. Tegelijkertijd begin je ook met je studiekeuze, of ga je ermee verder. Om je hiermee op gang te helpen, hebben we een aantal tips voor je.

Waar sta je op dit moment?

Heb je al een idee in welke richting je wilt gaan studeren, weet je het precies of weet je het totaal niet? Hoe dan ook: het is aan het begin van je schooljaar belangrijk om te weten waar je staat met je studiekeuze. Zo kun je bepalen waar je start- of vervolgpunt ligt.

Tip: Schrijf ergens op hoe ver je al bent, of bespreek het bijvoorbeeld met je ouders. Dan weten zij ook hoe ver jij bent en hoe ze jou kunnen helpen.

Vorig jaar begonnen

Het is begrijpelijk dat je daardoor weinig motivatie had, maar als je nu in het laatste jaar zit, wordt het toch echt wel tijd om ermee te beginnen. Handen uit de mouwen dus! Maar misschien heb vorig jaar toch al het een en ander uitgezocht, ben je op een aantal interessante opleidingen uitgekomen en ben je klaar om het live te beleven.

Gelukkig mag je er weer op uit! Maak daar gebruik van. Informeer bij je decaan of mentor waar en wanneer er open dagen zijn, en check online welke scholen je kunt bezoeken en wanneer er meeloopdagen zijn. Neem alle informatie die je vorig jaar hebt opgedaan mee en gebruik dat in je zoektocht. Zo hoef je niet vanaf nul te beginnen.

In 4 stappen en 12 opdrachten naar de perfecte studiekeuze met dit e-book
Hulp nodig bij studiekeuze?

Download het gratis e-book en maak in 4 stappen de perfecte studiekeuze. 

Van nul beginnen

Begin je dit jaar met je studiekeuze en heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Start dan bij jezelf. Wie ben je, waar liggen je kwaliteiten en wat vind je leuk om te doen? Dat kan je vaak goed koppelen aan een studie. Hier is een voorbeeld:

Hou jij van gamen en heb je zelfs al wel eens een game gemaakt? Dan ben je waarschijnlijk goed in programmeren. Of bent er in ieder geval in geïnteresseerd. In dat geval kan je kijken naar een studie in de richting van IT, media of data. Ben je een zorgzaam type en ben je geïnteresseerd in hoe het met iemand gaat? Dan vind je het waarschijnlijk belangrijk dat iemand zich goed voelt en gezond is. Dan is een studie in de zorg misschien iets voor jou.

Zo kom je vooruit in het maken van je studiekeuze. Weet je het nou echt niet, dan kun je een aantal dingen doen. Praat eens met je ouders, vrienden, mentor of decaan praten – of iemand anders die jou goed kent. Vraag aan hen waar zij vinden dat jouw kwaliteiten liggen. Leg deze antwoorden naast elkaar en kijk of jij jezelf erin herkent.

Met die kennis kun je de volgende stap zetten. Je kunt dan gaan kijken welke opleidingen er allemaal zijn die min of meer aansluiten bij jouw interesses. Een goede manier om dat slim en efficiënt aan te pakken is een bezoek aan een open dag – die door een mbo, hogeschool of universiteit nu nog deels online wordt georganiseerd – of een bezoek aan een Onderwijs- of Studiekeuzebeurs.

Krijg een goed overzicht

Een open dag en een onderwijsbeurs geven een overzicht van een aantal studies en opleidingen. Het grote verschil is dat een open dag wordt georganiseerd door een school zelf, zoals de Rijksuniversiteit Groningen, de Hogeschool van Amsterdam of Landstede mbo. Het geeft een overzicht van de opleidingen die een school te bieden heeft.

Een beurs is breder ingestoken. Op een beurs komt een groot aantal scholen en bedrijven uit verschillende steden en niveaus bij elkaar om jou te laten zien wat zij te bieden hebben. Hier kom je altijd wel wat interessants tegen: van studies waar je nog nooit van had gehoord, tot een training waar je jezelf beter leert kennen – voor als je het nog niet zo goed weet.

Omdat een beurs breed is ingestoken, gebruiken veel leerlingen een beurs om zich te oriënteren op wat er allemaal is. Naar een open dag ga je als je al iets beter weet welke scholen jou leuk lijken, of als je opleidingen van verschillende scholen wilt vergelijken. Want op een open dag leer je meer over de opleidingen en de school zelf.

Dus: begin eerst bij jezelf, ga vervolgens naar een beurs en bezoek daarna een open dag. Daarna kun je weer verder met de volgende stappen, maar dat komt later!

Van plan om op kamers te gaan? Dan is de kans groot dat je moet hospiteren. Lees hier wat het is en hoe het werkt.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.