Vooruitblik: zo gaat het nieuwe studiekeuzejaar eruit zien

min. lezen
vooruitblik-op-de-beurzen

Het was lang onmogelijk, maar het kan weer! In het schooljaar 2021/2022 kun je weer fysieke studiekeuze-activiteiten bezoeken. Een mooi startpunt is een bezoek aan de Onderwijs- en Studiekeuzebeurzen. Wat het zijn, waar en wanneer ze zijn, en wat je er kunt doen, lees je hier.

Wat zijn Onderwijsbeurzen

Onderwijsbeurzen zijn, je raadt het al, beurzen waar scholen, opleidingen, bedrijven en andere organisaties zichzelf presenteren aan studiekiezers. Met mooie stands en activiteiten laten zij zien wat ze in huis hebben. Daarnaast zijn er ook verschillende presentaties van scholen en bedrijven. Kortom, er zijn heel veel mensen die jou kunnen helpen met je studiekeuze of tussenjaar.

Hoeveel Onderwijsbeurzen zijn er?

Er zijn vier Onderwijsbeurzen en één beurs voor als je naar het buitenland wilt. Er is er één in Veldhoven - Onderwijsbeurs Zuid (vlakbij Eindhoven), in Zwolle – Onderwijsbeurs Noordoost –, in Utrecht – Studiekeuzebeurs Midden – en eentje in Rotterdam – Studiekeuzebeurs West. De BuitenlandBeurs vindt trouwens ook in Utrecht plaats, tegelijk met Studiekeuzebeurs Midden.

Sjoerd bezocht een Onderwijsbeurs en heeft er een goede ervaring aan overgehouden. ”Een sterk punt is dat er zoveel opleidingen zijn die zich in de stands presenteren. Op de beurs vind je alle opleidingen dicht bij elkaar. Stel dat je naar open dagen moet van een stuk of vier opleidingen die jou wel interessant lijken, dan kost dat zoveel meer tijd.’’

cover-ebook
Hulp bij studiekeuze?

Download het Studiekeuzelab werkboek

Wanneer zijn de beurzen?

De Onderwijsbeurzen vinden altijd in het begin van het nieuwe schooljaar plaats. Hieronder zie je een handig overzichtje wanneer en waar ze precies plaatsvinden.

Alle onderwijsbeurzen op een rij

Wat zijn de voordelen van een Onderwijsbeurs?

Het mooie van een bezoek aan een Onderwijsbeurs is, is dat je er in elke fase van je studiekeuze iets aan hebt. Sta je aan de start van je studiekeuze? Bezoek dan een Sterke Punten Training. Hier kom je erachter waar jij goed in bent. Ontdek tijdens de Interessegebied Voorlichting of een 1-op-1 coachgesprek hoe jouw interesses matchen met verschillende studierichtingen. Loop vervolgens over de beursvloer om te ervaren welke scholen en opleidingen voor jou interessant zijn. Op de stands kun je met studenten en docenten van verschillende scholen in gesprek. Zo kun je alvast een voorselectie maken welke open dagen en meeloopdagen je wilt gaan bezoeken.


Leuk feitje: veel leerlingen die een Onderwijsbeurs bezoeken vinden vaak opleidingen waar ze in eerste instantie niet eens aan hadden gedacht. Zo ook El Hassan. Hij bezocht Studiekeuzebeurs West. In eerste instantie zocht hij naar een opleiding rondom Rechten en Economie, maar eenmaal op de beurs ontdekte hij nog meer boeiends. “Ook Defensie en vliegtuigen lijken me wel wat, bij de stand van Defensie heb ik onder andere gesproken met een ex-soldaat.’’

Scoor je gratis ticket

Denk jij nu: “Dat lijkt me wel wat, een bezoek aan een Onderwijsbeurs!”, maar heb je geen idee hoe jij je hierop moet voorbereiden? Informeer eens bij je mentor of decaan. Zij hebben vaak wel wat opdrachten voor je die je helpen bij de voorbereiding op een beursbezoek. Het komt ook regelmatig voor dat je school zelf ook al een klassikaal bezoek organiseert

Wat ook erg goed werkt is om samen met je ouders te gaan. Zij kennen jou natuurlijk goed en kunnen je helpen met zoeken en het stellen van de juiste vragen. Emma bezocht zelf Onderwijsbeurs Zuid. Zij geeft als tip mee dat het handig is om vooraf te bepalen bij welke scholen je wilt gaan kijken. “Anders bestaat het gevaar dat je daar wat verloren rondloopt.’’ Wat erg goed werkt is om samen met je ouders te kijken welke opleidingen en scholen er op de beurs staan, maak een selectie en bereid een aantal vragen voor die je kunt stellen.

Wist je trouwens dat jij je nu al gratis kunt aanmelden voor Onderwijsbeurs Zuid en Onderwijsbeurs Noordoost? Vaak kun je er zelfs een dag vrij voor krijgen zoals Norah. “Van school mogen we twee dagen per schooljaar vrij besteden aan onze studiekeuze.”

Voor Studiekeuzebeurs Midden, Studiekeuzebeurs West en De BuitenlandBeurs kun jij je na de zomervakantie gratis aanmelden.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.