Hoe ver ben ik met mijn studiekeuze?

min. lezen
hoe ver studiekeuze

Wanneer je net begint met het oriënteren op je uiteindelijke studiekeuze komt er soms veel op je af. Misschien weet je al wat je (ongeveer) wilt gaan studeren, misschien heb je nog totaal geen idee. In deze blog helpen we je verder met het bepalen van je studiekeuze, in welke fase je ook zit.

Om te bepalen hoe ver je met je studiekeuze bent, is het handig om eerst eens op een rijtje te zetten in welke van onderstaande categorieën jij precies valt:

1. Net begonnen/nog totaal geen idee

Ben je pas net begonnen met oriënteren op jouw studiekeuze? Of heb je nog totaal geen idee wat je wil gaan studeren. En toegegeven: er zijn ook een hele hoop studies waaruit je kunt kiezen, zoveel zelfs dat de kans bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wanneer je in deze fase zit is het belangrijk om voor jezelf te gaan ontdekken wat je wilt. In een later stadium koppel je hier dan één of meerdere studiekeuzes aan.

Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Waar ben ik goed in? Kijk hierbij verder dan alleen je schoolvakken, maar ook naar bijbaantjes of hobby’s. Geef jij leiding aan een vulploeg bij de Appie? Dan schuilt er misschien een toekomstige manager in je.

  • Wat vind ik leuk? Om een studie vol te houden, moet je het natuurlijk ook een graag doen. Ga hiervoor na wat je leuk vindt. Dit kan heel algemeen zijn, en dat is in deze fase helemaal niet erg. Een voorbeeld: werk je graag met je handen? Dan kan zowel timmerman als tandarts een keuze zijn.

Nog een tip: schakel je persoonlijke omgeving, je mentor of je studiekeuzebegeleider op school in om je te helpen. Vaak kom je zo tot verrassende inzichten. In deze fase kun je ook een aantal studiekeuzetests doen om erachter te komen waar je interesses liggen.

2. Ik weet (ongeveer) welke richting ik op wil

Na de eerste, oriënterende fase weet je als het goed is meer over welke studierichting je ongeveer op wilt gaan. Of misschien heb je al een aantal studies op het oog die je wilt gaan uitproberen, en heb je stap 1 in zijn geheel overgeslagen. Nadat je weet welke richting je op wilt, kun je jouw keuze verder gaan finetunen.

In deze fase gaan veel studiekiezers naar een studiekeuzebeurs of open dag, hoewel dit in een eerdere fase ook zeker een goed idee is. Op een studiekeuzebeurs of open dag kun je vragen stellen aan studenten en docenten van een opleiding die je wel wat lijkt. Op een open dag leer je meer over de specifieke studie die je interessant vindt, vaak onder begeleiding van studenten die de studie volgen. Zo krijg je een completer beeld van de studie die jij misschien wil gaan doen.

3. Ik weet (bijna) zeker wat ik wil

Sommige geluksvogels weten al vanaf hun derde precies wat ze willen worden, anderen gaan meerdere keren de eerste twee fases door. Hoe dan ook: in deze fase zit je een stuk dichter bij je uiteindelijke studiekeuze.

Ben je zeker van je zaak? Dan is het goed om even afstand te nemen voordat je je inschrijft. Laat je studiekeuze een tijdje rusten en kom er na een paar weken weer op terug. Wil je de studie nog steeds volgen? Dan is het tijd om je in te schrijven.

Vaak komt het voor dat je nog twijfelt tussen twee (of soms drie) studies die je bijna even leuk vindt, met als resultaat: keuzestress. Maar geen zorgen: met een paar handigheidjes kun je zo uitvogelen welke studie je gaat volgen. Een handige manier om dit te bepalen is een pro’s en con’s lijst op te stellen. Wil je meer weten over het kiezen tussen twee studies? Deze blog vertelt je er alles over. En eigenlijk is het juist goed om meerdere studies leuk te vinden. Zo heb je altijd een plan B achter de hand.

Begin op tijd

Een van de allerbelangrijkste adviezen op het gebied van studiekeuze is het volgende: begin op tijd. Zo voorkom je studiekeuzestress en zorg je ervoor dat je genoeg tijd hebt om te ontdekken wat jij wil gaan studeren. Op tijd beginnen is om een andere reden nog belangrijk: veel open dagen of meeloopdagen worden op slechts enkele dagen per jaar georganiseerd. Voorkom dus dat je achter het net vist door tijdig met je studiekeuze te beginnen.

Je studie kiezen kan lastig zijn, maar door het op een gestructureerde manier aan te pakken zul je zien dat het best meevalt. Met een beetje hulp van je school, je persoonlijke omgeving of een studiecoach kom je er uiteindelijk vast uit, en kies jij de studie die het beste bij je past. Wil je meer lezen over studiekeuze? Check dan onderstaande artikelen ook eens.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.