- Start
- Wat wil ik?
- Wie ben ik?
- Keuzestress
- Net begonnen met oriënteren?
- Ik heb (ongeveer) een idee welke kant ik op wil
- (Bijna) klaar voor de keuze
Ben je pas net begonnen met oriënteren op jouw studiekeuze? Of heb je echt nog geen idee wat je wil gaan studeren. En toegegeven: er zijn ook een hele hoop studies waaruit je kunt kiezen, zoveel zelfs dat de kans bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze fase is het vooral belangrijk om te ontdekken wat bij jou past. Later kun je die inzichten koppelen aan één of meerdere studies die aansluiten bij jouw interesses.
Stel jezelf dan de volgende vragen:
Nog een tip: Betrek je omgeving! Vraag je ouders, vrienden, mentor of studiekeuzebegeleider om mee te denken. Vaak ontdek je verrassende dingen over jezelf. Je kunt ook studiekeuzetests doen om meer inzicht te krijgen in je interesses en mogelijkheden.
Na de eerste oriënterende fase weet je hopelijk beter welke studierichting bij jou past. Misschien heb je zelfs al een paar studies op het oog en heb je stap één grotendeels overgeslagen. Als je eenmaal een idee hebt van de richting die je op wilt, kun je je keuze verder gaan verfijnen.
Veel studiekiezers bezoeken in deze fase een studiekeuzebeurs of open dag, al is dat in een eerdere fase natuurlijk ook een slimme zet (hint: beter te vroeg dan te laat). Tijdens zo’n beurs of open dag kun je vragen stellen aan studenten en docenten van opleidingen die je interessant vindt. Op een open dag krijg je bovendien een beter beeld van de specifieke studie, vaak met hulp van studenten die de opleiding zelf volgen. Zo ontdek je misschien wel jouw gouden match! ✨
Sommige geluksvogels weten al sinds hun derde dat ze dierenarts, astronaut of prins(es) willen worden. Voor de rest van ons is het soms een kwestie van meerdere keren de eerste twee fases doorlopen. Maar geen zorgen: als je in deze fase zit, ben je al een stuk dichter bij je uiteindelijke studiekeuze. 🎯
Ben je helemaal zeker van je zaak? Top! Maar neem toch even een pas op de plaats voordat je je inschrijft. Laat je keuze een paar weken rusten en kijk er daarna met frisse ogen naar. Als je nog steeds enthousiast bent, is het tijd om je in te schrijven!
Vaak komt het voor dat je nog twijfelt tussen twee (of soms drie) studies die je bijna even leuk vindt, met als resultaat: keuzestress. Maar geen zorgen: met een paar handigheidjes kun je zo uitvogelen welke studie je gaat volgen. Een handige manier om dit te bepalen is een pro’s en con’s lijst op te stellen. Wil je meer weten over het kiezen tussen twee studies? Deze blog vertelt je er alles over. En eigenlijk is het juist goed om meerdere studies leuk te vinden. Zo heb je altijd een plan B achter de hand.
Een van de beste adviezen als het gaat om je studiekeuze is: begin op tijd. Zo voorkom je dat je in de stress schiet en heb je genoeg tijd om te ontdekken welke studie echt bij jou past. Bovendien is op tijd beginnen belangrijk om een andere reden: veel open dagen of meeloopdagen worden maar een paar keer per jaar georganiseerd. Dus, zorg ervoor dat je niet achter het net vist door niet op tijd te starten met je keuzeproces.
Je studie kiezen kan lastig zijn, maar door het op een gestructureerde manier aan te pakken zul je zien dat het best meevalt. Met een beetje hulp van je school, je persoonlijke omgeving of een studiecoach kom je er uiteindelijk vast uit, en kies jij de studie die het beste bij je past. Wil je meer lezen over studiekeuze? Check dan onderstaande artikelen ook eens.
13 januari 2025 geschreven door de redactie