Ik twijfel tussen twee studies: zo maak je een keuze!

min. lezen
kiezen-uit-twee-studies (1)

Je bent er bijna: je weet wat je kunt, wat je wilt en welke studies daarbij passen. Maar er is 1 probleem: je twijfelt nog tussen 2 studies.. Hoe ga je dat in godsnaam aanpakken? Hier hebben we een aantal tips voor je.

Het kan behoorlijk lastig zijn om te kiezen tussen twee studies die bij jou aansluiten. Eigenlijk zou je het liefst een combi van beide studies doen, maar ja dat is nu eenmaal onmogelijk. Het liefst kies je gewoon, want vergeet niet dat de keuze-deadline voor 2022 op 1 mei (1 april voor mbo) staat.

Bekijk hier een blog over deadline inschrijven studie.

Moet je wel kiezen?

Laten we eerst even stilstaan bij de vraag of je überhaupt moet kiezen. Je kunt je natuurlijk voor beide studies aanmelden. Het voordeel hiervan is dat je jouw kansen spreidt en dat je dan een studiekeuzecheck kunt doen. Hieruit zal blijken of een studie daadwerkelijk bij je past. Hier kan uitkomen dat de ene studie beter bij jou past dan de ander.

Maar wat als je voor beide studiekeuzecheck maakt en voor beide een positief advies krijgt? Dan moet je alsnog kiezen en is het keuzeprobleem nog niet opgelost. Dus hoe je het ook went of keert, je moet een keuze maken. Hoe? Nou, zo.

studiekeuzecheck-wat-is-het-wat-heb-ik-er-aan
Meer info

Vind hiet meer info over de studiekeuzecheck.

Schrijf je twijfels op: maak een pro’s en con’s lijst

Weet je niet voor welke van de twee studies je het beste kunt gaan, maak dan een lijstje. Wat vind je er leuk aan, wat niet? Het kan goed zijn dat je dit al eens eerder gedaan hebt. Haal dat oude lijstje er dan weer eens bij, vul ze eventueel aan en vergelijk ze opnieuw met elkaar.

Het maken van een lijstje heeft twee voordelen: Je schrijft het van je af waardoor je meer rust in je hoofd krijgt, en je krijgt inzicht in je twijfels. Hopelijk kun je daardoor beter kiezen.

Neem afstand

Vervolgens kun je het lijstje even laten rusten door het weg te leggen en er even niet mee bezig te zijn. Want, als je je ergens teveel of focust, is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zo werkt dat ook bij het maken van een studiekeuze. Laat het even los, denk er niet aan en zodra je er klaar voor bent kijk je er weer eens naar. Het kan zomaar zijn dat je dan nieuwe dingen ziet die je voorheen niet zag.

Bedenk wat de impact is van je studiekeuze

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een studiekeuze is niet voor altijd. De impact van je studiekeuze is groot, maar ook weer niet zo groot. Want ondanks alle druk om je heen, kun je het altijd nog herzien, ook wanneer je al begonnen bent. Bovendien: een studiekeuze is niet voor het leven. Neem dat ook mee in de definitieve keuze. Dit kan de druk verlichten.

Oh en nog een ding: de perfecte studie bestaat niet. Dus probeer dat ook nog na te streven. Ga voor 80%. (Een beetje meer of minder mag ook 😉)

Tussenjaar?

Ja, en mocht je het nou echt niet meer weten, neem dan een tussenjaar. Misschien denk je nu: “Dat gaat toch niet? Wat moet ik dan doen?” Je kunt altijd gaan werken. Ga op zoek naar iets wat met (een van) je voorkeurstudies te maken heeft. Dan weet je meteen of de studie wat voor je is. Dus stel je wilt iets in de zorg gaan doen, kun je alvast een bijbaantje in een corona teststraat gaan doen, bijvoorbeeld.

Zie het maar zo: met een tussenjaar heb je in ieder geval nog tijd genoeg om eens goed na te denken over wat je nu eigenlijk gaat doen.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.