Kiezen van de juiste studie, doe je dat alleen of samen met je ouders?

min. lezen
Studiekeuze met ouders maken Xoeki
Maak je toekomst met Xoeki
Deze content is gemaakt door Xoeki

Branded content

In een oneindig aanbod aan opleidingen kan het lastig zijn om de juiste opleiding te vinden. Dan willen ouders ook nog eens graag betrokken worden bij het zoeken naar de juiste studie. Natuurlijk staat jouw voorkeur centraal, maar hoe kunnen jouw ouders je helpen?

Wie ben ik en wat wil ik?

Ga eerst na waar jouw interesses, vaardigheden en kwaliteiten liggen. Dit kan je samen doen met je ouders of vraag om hulp als je ontdekt dat het niet makkelijk voor je is om deze vragen zelf te beantwoorden. Lees deze blog eens. Hier wordt de basis gelegd voor het maken van jouw studiekeuze.

Vind je het moeilijk om erachter te komen waar jouw interesses, vaardigheden en kwaliteiten liggen en wil je hier graag meer inzicht in? Een studiecoach kan je hierbij helpen. Ga op onderzoek uit of kijk eens hier. Vertel aan je ouders waarom dit voor jou een voordeel zal zijn. Zij willen natuurlijk het beste voor jou!

Oriënteer je op opleidingen

Ga samen met je ouders op zoek naar opleidingen die bij jou passen. Misschien hebben zij wel vrienden of kennissen die deze studies ook gedaan hebben en aan wie je vragen kan stellen over deze studie of school.

Open dagen

Schrijf je samen met je ouders in voor de (online) open dagen. Bedenk vooraf vragen die je zou willen stellen op de online open dag aan de docenten en leerlingen. Zo krijg je op de open dag een goed beeld van de school waar jij misschien gaat studeren en krijg je snel zicht op welke opleidingen er zijn.

Een uitje naar jouw school

Heb je een opleiding en school gevonden die jou aanspreekt? Rij eens met je ouders langs de school of neem samen de trein. Zo maak je er een gezellige dag van en krijg je een gevoel bij de nieuwe stad en de school waar je gaat studeren. Je kunt je ook inschrijven voor een proefstudeerdag zodat je een echte lesdag ervaart.

De werkvloer op

Maak nogmaals gebruik van het netwerk van je ouders. Wie weet kennen zij iemand die werkzaam is in de sector waar jij geïnteresseerd in bent of voeren ze het beroep uit wat jou leuk lijkt om in de toekomst te doen. Je mag vast een dag meelopen en zo zie je van heel dichtbij hoe jouw werkdag er later uit zal zien!

Zoals eerder benoemd, is het natuurlijk het belangrijkste dat je een studie kiest die jij zelf leuk vindt. Met deze stappen krijg je meer inzicht in welke studie bij jou past en kunnen jouw ouders je begeleiden op een fijne manier voor jullie beiden.

Blijft het maken van de juiste studiekeuze nog steeds lastig en komen jij en je ouders er niet uit? Ga dan eens naar Xoeki.nl. Een coach van Xoeki is gespecialiseerd in het ondersteunen van jongeren bij het maken van de juiste studiekeuze. Middels een digitale profilering (online vragenlijst) krijg je inzicht in jouw interesses, kwaliteiten, motivaties en vaardigheden. Tijdens het coachgesprek wordt de juiste match gemaakt met een studierichting die helemaal bij jou past. Een kort traject bij Xoeki geeft je snel inzicht voor het maken van de juiste studiekeuze.

Volg Xoeki op Facebook en Instagram. Hier vind je tips en handige informatie over hoe jij de juiste studiekeuze maakt.

Wil jij van je studiekeuzestress af?

Neem contact op met Xoeki, wij ondersteunen je graag!

GA NAAR DE WEBSITE

xoeki-cta-studiekeuzestress
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.