Versnelde opleiding: waarom zou je een verkorte studie volgen?

min. lezen
versnelde-opleiding

Wil jij je diploma halen, maar zie je het niet zitten om vier jaar te studeren? Dan is een versnelde opleiding misschien een goede oplossing. Maar wat houdt dit in en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Je leest het hier.

Wat is een versnelde opleiding?

Een versnelde opleiding houdt simpel gezegd in dat je je bachelor of mbo diploma in een korte tijd kunt afronden. Een andere term is dan ook een verkorte opleiding (in dit stuk gebruiken we de twee termen door elkaar). Stel, je wilt een verkorte hbo opleiding volgen, dan doe je er meestal drie tot drieënhalf jaar over in plaats van de gebruikelijke vier jaar (een voltijd opleiding).

Je krijgt tijdens een versnelde opleiding dezelfde stof als een vierjarige opleiding, maar dan in een kortere tijd. Dit betekent dat het tempo een stuk hoger ligt dan wanneer je een voltijd studie volgt. Wil je dit doen, dan heb je veel motivatie en discipline nodig. Een verkorte opleiding moet dus echt bij jou passen.

Je kunt een versnelde opleiding op mbo- en hbo niveau volgen. We bespreken ze hier los van elkaar, omdat er een aantal verschillen per niveau zijn. Zo zijn de toelatingseisen verschillend. Laten we snel verder gaan.

Versnelde mbo opleiding volgen

Heb jij de ambitie om na je mbo opleiding naar het hbo te gaan? Wil jij na de middelbare school sneller je opleiding halen? Zit je in havo 3, maar wil je liever een mbo opleiding volgen? Of wil je snel aan de slag, maar wil je eerst je diploma op zak hebben? Dan is een versnelde mbo opleiding wellicht wat voor jou.

De meeste verkorte mbo opleidingen zijn op niveau 4. Toch vind je ook versnelde opleidingen op niveau 3 en 2. Een opleiding op niveau 4 duurt normaal gesproken drie tot vier jaar, terwijl een versnelde opleiding maar twee jaar duurt. Je hebt dan twee keer zo snel je diploma. Dat betekent wel dat je dus vakken van jaar één en jaar twee in het eerste jaar gepropt krijgt – extra veel werk, dus.

Het komt niet altijd voor dat een school een verkort traject aanbiedt, het is namelijk niet heel gebruikelijk op een reguliere mbo school. Kijk daarom altijd goed op de website van de school of de opleiding die jij wilt volgen een versneld traject aanbiedt. Waar een versnelde mbo opleiding vaker voorkomt is bij een particuliere onderwijsinstelling.

Gerard-Matabaro-mbo-ambassadeur-1
Mbo laag? Eerder praktisch!

Lees het verhaal van Gerard Matabaro, mbo ambassadeur 2021-2022

Toelatingseisen versnelde mbo opleidingen

Misschien vraag je jezelf af welke toelatingseisen er gelden voor een verkorte mbo opleiding. Goede vraag! In principe gelden voor een verkort traject op niveau 4 dezelfde eisen als voor een regulier traject. Dat wil zeggen als je...:

  • Een mbo 3 of 2 diploma hebt;
  • Een vmbo diploma hebt;
  • Een overgangsbewijs hebt van havo 4 naar havo 5 of vwo 3 naar vwo 4.

Let op dat voor veel verkorte mbo opleidingen extra toelatingseisen gelden. Zo kan het zijn dat een opleiding als eis stelt dat je minimaal vmbo-tl gedaan moet hebben, of dat sommige eindcijfers van vakken van de middelbare school hoger zijn dan een 6,5. Het kan ook zijn dat je een capaciteitentest moet doen. Elke opleiding en school heeft hierin haar eigen regels. Check daarom goed de website van de school en of ga in gesprek met docenten of een studiebegeleider van die opleiding of school.

Versnelde hbo opleidingen

Door naar de versnelde opleidingen op hbo niveau. Wil je snel na je havo een diploma, of heb je al een mbo opleiding gedaan? Dan kun je een versnelde opleiding op hbo niveau doen. Je krijgt na afloop een erkend bachelor diploma.

De meeste verkorte opleidingen op hbo niveau worden door particuliere onderwijsinstellingen aangeboden, maar er zijn ook reguliere scholen die dit aanbieden. Ook het kan het zijn dat je in het tweede jaar van een reguliere opleiding instroomt (als je een mbo opleiding in dezelfde richting hebt gedaan) of alleen het eerste jaar versneld doet. In dat geval kun je ook op een reguliere school terecht. Hier zijn alleen wel wat regels aan verbonden.

Toelatingseisen hbo verkort

Je komt dus niet zomaar in aanmerking voor zo'n verkort traject. Laten we daar wat dieper op ingaan. De toelatingseisen verschillen per opleiding en per hogeschool. En meestal speelt de vooropleiding een grote rol. Zo kan het zijn dat je met een havo diploma kunt starten. Maar het komt ook voor dat je met enkel een vwo diploma kunt starten met studeren. Soms kun je met een afgeronde mbo opleiding in hetzelfde vakgebied beginnen aan een versnelde opleiding beginnen. Kortom: de toelatingseisen voor een versnelde hbo opleiding hangen helemaal af van de opleiding en de hogeschool.

Verkorte opleiding: waarom zou je?

Waarom zou je een verkorte opleiding doen? Daar zijn verschillende redenen voor. Een aantal zijn hierboven al genoemd. Zoals: snel aan het werk kunnen, of sneller doorstromen naar een hoger niveau. Bovendien is een versnelde opleiding uitdagender. Met een versnelde opleiding ligt het tempo namelijk echt een stuk hoger. Dat is, als je snel leert, een fijne uitdaging. Door het hoge tempo blijf je geprikkeld en word je uitgedaagd meer te doen in minder tijd.

Hier schuilt ook meteen een nadeel in. Stel nou dat je wel snel aan het werk wilt, maar je niet bepaald een snelle leerling bent. Is het dan slim om een versneld traject te doen? Waarschijnlijk niet. Dan kun je beter een volledige studie doen en dat ene jaar extra op de koop toenemen. Nog een mogelijk nadeel: de meeste versnelde opleidingen volg je bij een particuliere school. Dat is op zich natuurlijk geen nadeel (in tegendeel)! Het nadeel schuilt in dat studeren aan zo'n opleiding duurder is dan een reguliere opleiding. Gelukkig heb je als je een verkorte studie doet ook recht op studiefinanciering.

Associate degree

Er is nog een andere manier waarop je in een kortere tijd een diploma kunt halen, namelijk via een Associate Degree (AD). Je studeert dan aan een tweejarige hbo opleiding, die tussen mbo niveau 4 en hbo niveau inzit. Aan het einde van de twee jaar krijg je je diploma of kun je verder studeren om je hbo bachelor te halen. Dan ben je nog twee jaar bezig met studeren.

Dit kan een handige route zijn als je eerst wilt wennen aan het hbo niveau. Of wanneer je al een hbo bachelor doet, maar het iets te moeilijk vindt. Tot slot kun je na je mbo opleiding ook een Associate Degree halen. Zo krijg je na deze studie meer uitdaging op het werk. Meer weten over de AD? Check deze explainer.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.