Laten we beginnen met onze zuiderburen: België is al jarenlang een gewilde bestemming voor Nederlandse studenten die in het buitenland een studie willen volgen. En wat wil je nog meer: er zijn gezellige studentensteden, in Vlaanderen is de taal hetzelfde en ‘op kot gaan’ (op kamers gaan) is vaak goedkoper dan in Nederland en ook op collegegeld bespaar je al gauw 1000 euro per jaar vergeleken met Nederland.
De grootste groep buitenlandse studenten in België wordt gevormd door Nederlanders, op gepaste afstand gevolgd door de Fransen. Dit komt doordat, in tegenstelling tot Nederland, studies in België meestal nog in de eigen taal gevolgd worden, dus Nederlands of Frans. Engelstalige studies zijn veel minder gebruikelijk dan in Nederland.
Naast het fijne gegeven dat je in België gewoon in je eigen taal een studie kunt volgen, zijn er meer voordelen voor een studie in België. Zo zijn er een aantal studies waarvoor in Nederland een strenge numerus fixus geldt, en in België niet of in veel mindere mate. Voorbeelden van deze studies zijn geneeskunde, tandheelkunde en biomedische wetenschappen. Onder anderen KU Leuven en Universiteit van Antwerpen zijn inmiddels gewend aan grote aantallen Nederlanders die in hun stad studeren.
Wel is het zo dat sommige populaire Belgische universiteiten juist om deze redenen het aantal Nederlandse studenten wil beperken. Soms moeten Nederlandse inschrijvers dan een extra toelatingstoets te doen. Of dit bij jouw studie en universiteit het geval is, zul je dus even moeten nakijken.
Het Verenigd Koninkrijk heeft een super goed onderwijssysteem. Wereldberoemde universiteiten als Oxford en Cambridge vind je hier, maar ook de wat minder bekende instellingen zijn van goede kwaliteit. Het grote aanbod, de kwaliteit en de relatieve nabijheid met Nederland zorgen ervoor dat studeren in het Verenigd Koninkrijk veel studenten als muziek in de oren klinkt.
Wel moet je rekening houden met hogere collegegelden. Het collegegeld varieert per instelling, niveau en opleiding. Maar om hoeveel geld gaat het dan? Voor een undergraduate (bachelor) opleiding ben je maximaal £9.000 (ongeveer € 10.000) kwijt.
Dat is veel geld, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om je studie in het Verenigd Koninkrijk te financieren. In sommige gevallen kun je zelfs studiefinanciering blijven ontvangen tijdens je studie in het Verenigd Koninkrijk. De voorwaarde hiervoor is dat je studie in dit land onderdeel uitmaakt van je studie in Nederland.
Alles wat je moet weten over studeren in het The UK vind je hier
Mede door films en muziek hebben de Verenigde Staten een bijna magische aantrekkingskracht op veel mensen. En ook het studentenleven is in veel films te zien. Zie jij jezelf al rondlopen op een campus op een van de vele universiteiten of hogescholen (colleges) in de VS? Lees dan verder om te zien waar je rekening mee moet houden.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: studeren in de VS is niet goedkoop. Om je volledige studie in de Verenigde Staten te volgen ben je al gauw tienduizenden euro’s kwijt. De gemiddelde kosten van het collegegeld zitten tussen de 15.000 en 65.000 dollar per semester. Bij dit bedrag is wel (bijna) alles inbegrepen: collegegeld, studieboeken, kost en inwoning en verzekering.
Maar laat dit bedrag je niet ontmoedigen om je American Dream na te jagen: want er zijn wel degelijk mogelijkheden om goedkoper in Amerika te studeren. Een van de beste manieren om (tijdelijk) te studeren in de VS is als onderdeel van een uitwisseling. Op die manier betaal je je Nederlandse collegegeld en in sommige gevallen kun je zelfs subsidie krijgen vanuit je Nederlandse universiteit of hogeschool.
Check bij Fulbright de mogelijkheden voor een studie of een periode in de VS.
Welk land wordt het?
België
Voordelen:
Nadelen:
Het Verenigd Koninkrijk
Voordelen:
Nadelen:
De Verenigde Staten
Voordelen:
Nadelen:
12 augustus 2020 geschreven door Paul Geraedts