Interessegebieden: Wat houdt het in en wat kan ik ermee tijdens met studiekeuze?

min. lezen
interessegebieden-uitleg-verschillen

Je kent het misschien wel: je moet een studie kiezen, maar je hebt totaal geen idee waaruit je kan kiezen. Geen zorgen, je bent echt niet de enige. Daarom in deze blog: interessegebieden. Wat houden deze in en wat kan je ermee?

Welke interessegebieden zijn er?

  • Taal & communicatie
  • Kunst & cultuur
  • Economie & bedrijf
  • Gedrag & maatschappij
  • Gezondheid
  • Aarde & milieu
  • Exact & informatica
  • Techniek

Wat is een interessegebied?

Een interessegebied wordt ook wel eens een vakgebied of domein genoemd. Dat zijn beroepen en studies die bij elkaar horen – zij vallen onder hetzelfde thema. Zo zijn er een aantal verschillende gebieden of thema’s. Interessegebieden helpen je in het onderscheiden van verschillende beroepen en beroepsgroepen. Zo hoort het beroep dokter bij een ander interessegebied dan een econoom of een muzikant.

Welke interessegebieden zijn er?

Nu je dit weet, vraag je je misschien af welke interessegebieden er zijn. Er zijn verschillende partijen die verschillende dingen zeggen, daarom hebben wij naar de meest betrouwbare gekeken, de Keuzegids. Zij hebben er negen benoemd:

  1. Taal & communicatie
  2. Kunst & cultuur
  3. Economie & bedrijf
  4. Gedrag & maatschappij
  5. Gezondheid
  6. Aarde & milieu
  7. Exact & informatica
  8. Techniek

Naast Keuzegids.nl heb je ook nog deze websites:
mbostart.nl / hbostart.nl / universiteitstart.nl
Hier kun je opleidingen filteren per interessegebied.

Keuzegids
www.keuzegids.nl Keuzegids

De keuzegids kan je helpen bij het maken van een studiekeuze. Het is een dik boek, maar check het gewoon eens als je tijd hebt.

Wat kan je ermee?

Een interessegebied kan je helpen een richting te bepalen. Kan je bijvoorbeeld niet tegen bloed? Dan is het thema ‘Gezondheid’ misschien niet eentje waar je voor moet gaan. Ben je juist goed met cijfers? Dan kan je bij de thema’s ‘Economie & bedrijf’, ‘Exact & informatica’ en ‘Techniek’ terecht. Daar zitten namelijk de meeste studies – en uiteindelijk beroepen – waar je met cijfers aan de slag gaat. 

Zo kun je nagaan binnen welk interessegebied jij je het meeste thuis voelt. Dat kan je op een paar manieren doen: stel jezelf een aantal vragen, zoals: “Waar ben ik goed in?” of “Waar komen mijn talenten tot uiting?”

Top 9 tips
Wil je meer van dit soort vragen en tips over studiekeuze?

Bekijk dan deze blog over de top 9 tips en stappen voor het kiezen van een studie

Zit er verschil in opleidingsniveaus?

In de interessegebieden van Keuzegids zit geen verschil in opleidingsniveau. Maar omdat niet ieder opleidingsniveau dezelfde beroepen heeft, hebben wij ervoor gekozen om de thema’s hier een daar wat aan te passen zodat deze meer overeenkomen met de opleidingsniveau’s. Zo hebben we onderscheid gemaakt in wo, hbo en mbo. Ook hebben we een aantal interessegebieden samengevoegd.

In ieder niveau zijn wel overeenkomsten te vinden, zoals bij techniek en gezondheid. Een aantal beroepen en opleidingen zijn ook niet zo makkelijk in een hokje te plaatsen. Het verschil zie je met name tussen de niveaus. De interessegebieden binnen het mbo zijn een stuk praktischer in vergelijking met het wo.

verschillen interessegebieden wo hbo mbo

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.